Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Potíže v ložnici? Na vině mohou být nemoci srdce!

Pánové, jak si stojíte
19. září 2011 | 00:00

Poruchy erekce totiž varují před infarktem. Britští vědci zjistili, že erektilní dysfunkce o dva až tři roky předchází infarktu.

Výsledky řady studií ukazují, že mužům s poruchami erekce hrozí vyšší riziko úmrtí na  onemocnění srdce a cév. Vzhledem k tomu, že tyto nemoci zabírají nejen v ČR již řadu let přední místo v žebříčku příčin úmrtí, nejde rozhodně o maličkost.

Další z výzkumů navíc potvrdil, že erektilní dysfunkce významně a nezávisle souvisí nejen s věkem a s nemocemi srdce a cév, ale i s diabetem a nedostatkem fyzické aktivity – tedy s dalšími rizikovými faktory vedoucími ke vzniku srdečně-cévních onemocnění.

Kudy z toho ven?

Jak z toho? Kupodivu lze hodně zvládnout vlastními silami - stačí se „jen“ začít se pořádně a pravidelně hýbat, omezit míru stresu a upravit stravování. Strava by měla být pestrá, vyvážená a pravidelná. Neměl by v ní chybět dostatek ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků, ryb, méně tučných mléčných výrobků a kvalitních tuků.

Kvalitní tuky a výrobky z nich (např. margaríny) jsou totiž alfou a omegou zdraví srdce a cév. A to doslova! Omega 3 a 6 totiž podporují snižování cholesterolu v krvi, navíc působí preventivně proti poruchám srdečního rytmu a vzniku krevních sraženin.

Pokud se ještě současně podaří snížit množství živočišných tuků (tedy másla, tučných mas, uzenin a tučných mléčných výrobků), které naopak výrazně přispívají ke zvyšování hladiny cholesterolu v krvi, je velká naděje, že zmizí nejen vidina brzkého infarktu.

Pozor na cholesterol

Špatné tuky naopak zvyšují hladinu cholesterolu. Bohužel jsou v jídelníčku většiny lidí zastoupeny ve větší míře, než je záhodno. Ukázal to ostatně i nedávný průzkum FZV - podle něj jich sníme 2x více, než je tolerovaná dávka.  „Najdeme je hlavně v živočišných tucích, uzeninách, tučném mase, tučných mléčných výrobcích a některých druzích jemného a trvanlivého pečiva.

Ideální je, pokud se ke změně životního stylu přidá i partnerka, případně celá rodina. Přinese jim totiž nejen příjemné chvilky za dveřmi ložnice, ale i celkově lepší zdravotní stav a fyzickou a duševní pohodu.

Více informací najdete na www.flora.cz.

Komerční prezentace