Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sex Čechům komplikuje obezita i poruchy erekce

Vědci mají důkaz, že za nízkou výkonností muže stojí obézní žena. Jednoduše partnera nevzrušuje.
8. dubna 2011 | 15:37

Už vám to v posteli neklape tak jako dřív? Odborníci nabízejí recept na diagnózu: Postavte se nazí s partnerem před zrcadlo a podívejte se k zemi. Ne až úplně dolů, stačí k pasu. Pokud se vaše pohledy zarazí o pověstnou »pneumatiku«, vidíte váš problém. Kvalitu sexu a požitek z něj negativně ovlivňuje totiž i lehká otylost, a to překvapivě víc ženská než mužská. I tento poznatek přinesl rozsáhlý průzkum sexuálního chování Čechů.

Agentura STEM/MARK oslovila 1605 lidí (805 mužů a 800 žen) ve věku 35–65 let. Odpovídali na otázky, které souvisely především se spokojeností českých párů s jejich sexuálním životem. Většina z respondentů přišla o panenství/ panictví mezi 16 –19 lety. Jen desetina začala se sexem už před 15 rokem života.

861809:gallery:true:true

Přítom podle výzkumu jsou muži sexuálně náročnější než jejich partnerky, nebo si to alespoň o sobě myslí. Intimní chvilky si zpestřujeme hlavně vibrátory a občas sáhneme i po venušiných kuličkách. Ostatní pomůcky jsou v Česku zřejmě tabu.

861810:gallery:true:true

Za problémy může ženský pas

Alespoň občas nespokojení jsou se svým sexuálním životem starší páry. To je známá věc. Vtípky o obézních mužích, kteří mají problém s erekcí, ale lžou. Podle výzkumů totiž erekce nesouvisí s jeho obvodem pasu, ale s jejím. Čím větší bříško má partnerka, tím větší problém má on s erekcí. Menší počet souloží tedy souvisí s ženským obvodem pasu.

Celkově je ale nižší sexuální spokojenost párů závislá na obvodu pasu obou partnerů. Štíhlejší páry jsou proto sexuálně spokojenější. Dokázala to série výzkumů, které mimo jiné zjistily, že průměrný obvod pasu u žen je 84,2 cm, u mužů 95,5 cm. Průměrný počet souloží je osm do měsíce. Jak jste na tom vy? Milujete se jen třikrát měsíčně? Nebo snad ještě méně? Pak možná bude třeba nasadit radikální dietu.

Antikoncepce – zabiják vztahu?

Zajímavá zjištění a vůbec první v tomto směru přinesla otázka, jestli partnerka užívala hormonální antikoncepci v době seznámení. Vědci totiž došli k závěru, že třetina takových vztahů, kdy žena užívala antikoncepci a přestala, se rozpadá do deseti let. Proč? „Žena po letech vysadí antikoncepci a muž jí náhle přestane vonět. Už si totiž nejsou imunitně podobní,“ říká sexuolog Petr Weiss a dodává, že může dojít i na to, že už pro ženu partner nebude sexuálně přitažlivý. Pověstné: »Musíte si vonět« má tedy konečně své vědecké základy.

861812:gallery:true:true

Muži o ztrátě erekce mlčí

Skutečnost, že sexuální poruchy komplikují vztah, potvrdilo 86,6 % respondentů! Ale jen necelá pětina spolu o problému mluví. Tím nejčastějším je mužská erekce. Jen málokdo ale ví, že je až z 95 % léčitelná! Padesát procent mužů však za lékařem nikdy nepřijde. Proč? Jednoduše nemají odvahu. Viktor Vik, urolog Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze, přitom říká: „Není se čeho obávat.“ Vyštření trvá pouhých 20 minut.

861811:gallery:true:true

Autor: Jitka Pekařová, evakk