Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Za 30 let zabil AIDS 30 milionů lidí!

5. června 2011 | 19:08

Přes 30 milionů mrtvých, dalších 33 milionů je v současné době nakažených. Taková je statistika lidí s AIDS či s virem HIV, který tuto smrtelnou epidemii způsobuje.  Včera uplynulo 30 let od doby, kdy se AIDS dostalo do širšího povědomí. Vedla k němu nezvyklá série úmrtí mezi mladými homosexuály v roce 1981 v Kalifornii a New Yorku.

Dne 5. června 1981 publikoval americký lékař Michael Gottlieb v časopise Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v Atlantě článek s názvem Pneumocystová pneumonie – Los Angeles. V něm se poprvé popisovalo dosud neznámé smrtelné onemocnění, které se projevilo vzácnou formou zápalu plic u pěti amerických homosexuálů ve věku 29 až 36 let. Pacientům se hroutila imunita, dva ze zkoumaných onemocněných již byli v té době po smrti. Výzkumníci záhy rozjeli akci k dalšímu zkoumání choroby a zjistili šíření této choroby pohlavní cestou mezi homosexuály.

Choroba byla původně pojmenována jako »zápal plic homosexuálů«, záhy však byly zjištěny přenosy mezi heterosexuály a přenosy krevní cestou. Právě v roce 1981 tedy započala éra »sexuální kontrarevoluce«, která potrvá do doby objevu vakcíny proti AIDS, podle mnohých největší epidemie 20. i 21. století. Jednou z obětí AIDS byl i frontman kapely Queen Freddie Mercury (†45), který se veřejně přiznal k nemoci den před svojí smrtí.

Počet nakažených virem HIV či nemocných AIDS od jeho objevení rychle stoupal. V roce 1991 překročil deset milionů, loňské statistiky již uváděly přes 33 milionů nakažených. Velké procento z nich jsou obyvatelé subsaharské Afriky. V ČR bylo ke konci loňského roku evidováno 1493 HIV pozitivních. Díky stále účinnějším antivirotikům se daří prodloužit život nakažených osob. Pro velký počet nakažených zvláště ve třetím světě ale zůstávají potřebné léky stále nedostupné.

Kdo prohrál boj s epidemií

Nemoc AIDS si v počátcích vyžádala řadu obětí mezi světovými celebritami. První velkou osobností, která se zemřela, byl americký herec Rock Hudson, jehož přiznání, že je HIV pozitivní, pomohlo počátkem 80. let rozšířit povědomí o této nemoci. Zemřel v roce 1985 ve věku 59 let. V roce 1991 odešel frontman kapely Queen Freddie Mercury a ve stejném roce zemřel také Jacques Morali, tvůrce taneční skupiny Village People, a britský oscarový režisér Tony Richardson. Basketbalista Magic Johnson téhož roku oznámil, že je HIV pozitivní, okamžitě odešel do basketbalového důchodu a zasvětil život boji proti této smrtelné nemoci.

Rok 1992 znamenal smrt herce Anthonyho Perkinse známého z hororu Psycho či spisovatele sci-fi Isaaca Asimova, o rok později zemřela na AIDS tenisová hvězda Arthur Ashe a tanečník a choreograf Rudolf Nurejev. K hlavním postavám boje proti AIDS patřila zesnulá americká herečka Elizabeth Taylor či její přítel, zpěvák Michael Jackson. Velký kus práce odvedla proti stigmatu nemoci označované zpočátku za »mor homosexuálů« i nadace britského zpěváka Eltona Johna.

Autor: ČTK, vk, evakk