Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Artróza: Myslete na svoje klouby dřív, než bude pozdě!

11. prosince 2009 | 08:00

Artróza nás neohrožuje na životě, ale s postupující nemocí se snižuje možnost pohybu. Pokud se nezačneme o své klouby starat, můžeme být odsouzené k životu v bolesti a izolaci.

Naše chrupavky se začínají opotřebovávat hned, jak přestanou růst, a po čtyřicátém roce jejich kvalita a odolnost prudce klesá. Chrupavčitá vrstva v kloubu se ztenčuje a kosti se o sebe začínají třít. Postupně se může narušit funkce celého kloubu. Pokud se objeví kostní výrůstky, zhorší funkce vaziva a okolních kloubů, začne se rozvíjet artróza.

Jednou z hlavních příčin artrózy je nadváha, která vaše klouby dlouhodobě přetěžuje.

Nemoc mládí i stáří

Rozhodně neplatí, že se artróza týká jen starší populace. Lékaři varují, že se dá mluvit téměř o epidemii. Výjimkou nejsou ani mladí lidé, kteří trpí opotřebením kloubů. U nich jsou hlavní příčinnou především sportovní úrazy a vrozené vady.

Bolest a zase bolest
Je typickým projevem tohoto onemocnění. Ale může se stát, že se artróza dlouho nijak neprojeví a pak téměř ze dne na den pacient rychle ztrácí pohyblivost. Bolí především kyčle a kolena, dále páteř, drobné klouby rukou a zápěstí. První bolesti se nejprve objevují po větší námaze, později se jich nemocní nezbaví ani v klidu. Dalším klasickým příznakem je ztuhlost. Stačí chvíle bez pohybu a než začnou klouby znovu fungovat, je třeba je rozhýbávat cvičením. Postupně otékají a deformují se. Pokud se naplní nejčernější předpoklady, zkostnatí a nakonec můžou prakticky znehybnět.

Prevence především
Artrózu není zatím možné úplně vyléčit. Při terapii se dlouhodobě potlačuje bolest a lékaři se snaží zachovat funkci kloubů a zpomalit úbytek kloubní chrupavky. Pokud nepomůžou léky ani rehabilitace, je třeba nemocný kloub vyměnit za umělý. K chirurgickému zákroku se ale přistupuje až ve chvíli, kdy ostatní metody selžou. Nejlepší léčbou je nemoci předcházet. Snažte se bez větších výkyvů udržovat si optimální váhu, sportujte, ale vyhněte se při tom jednostrannému přetěžování, používejte správnou obuv a vyvarujte se úrazů.

Náš tip: Ideálním pohybem je plavání, cyklistika nebo jízda na běžkách.

.
Autor: Shutterstock.com

Pilulky do boje
Základem léčby jsou přípravky proti bolesti (paracetamol) a protizánětlivé léky (ibuprofen nebo diclofenac). Jejich dlouhodobé užívání ale zvyšuje riziko vzniku žaludečních vředů či onemocnění srdce a tepen. Svou roli při odstranění bolesti, zlepšení funkce kloubů a zpomalení nebo zastavení úbytku kloubní chrupavky hrají přípravky takzvaných pomalu působících léků, které obsahují účinný chondroitin 4 a 6 sulfát (CS). Jeho struktura je totiž téměř stejná jako základní součásti kloubní chrupavky, takže zajišťuje její pružnost a zároveň bojuje proti látkám, jež chrupavku poškozují. Užívá se nejčastěji dvakrát ročně a od předloňska je dostupný i bez lékařského předpisu. Podle studie profesorů ze švýcarského Curychu přináší chondroitin úlevu od nejtěžších příznaků a dokáže i úplně zastavit ubývání kloubní chrupavky.

Bezpečný a účinný

Artróza je vážná nemoc a jako taková by měla být léčená kvalitními léky. Pokud máte chuť sáhnout po doplňcích stravy, je třeba zjistit, jaké množství chondroitinu obsahují a zda jsou opravdu účinné. Ideální je konzultovat svoje potíže s lékařem a poradit se s ním i na postupu léčby. Seznam léků schválených pro léčbu artrózy najdete na www.leky.sukl.cz.

Převratná metoda
Znojemská nemocnice přichází s unikátní léčbou artrózy, která se zatím využívá jen v západní Evropě. Jde o stimulaci chrupavčitých buněk aplikací krevních destiček. „Jednou z mála možností, jak zastavit nebo alespoň zpomalit rozvoj degenerativního onemocnění kloubu, se jeví aktivace zbývajících chrupavčitých buněk, které jsou jako jediné schopné tvořit významné součásti chrupavky,“ říká profesor Radek Hart, primář ortopedicko-traumatologického oddělení Nemocnice Znojmo. Tato metoda je vhodná u druhého nebo třetího stupně nemoci, kdy je kloub pokrytý stále alespoň nějakou chrupavkou. „Pacientovi se odebere zhruba 20 ml krve, ze které se získají 2 až 3 ml krevních destiček. Ty jsou bezprostředně injekčně aplikované do postiženého kloubu. To se opakuje jednou za sedm dní po dobu šesti týdnů a pak vždy jedenkrát za tři měsíce po dobu jednoho roku,“ popisuje zákrok Radek Hart. Krevní destičky pomáhají chrupavce vytvořit nové buňky, takže se obnovuje jejich růst nebo alespoň zpomaluje úbytek.

.
Autor: Shutterstock.com

Kamenná lázeň
Při bolestech kloubů pomáhají i nejrůznější koupele a zábaly. Jednou z účinných je i kamenná lázeň, která obsahuje minerální látky a vysoké množství vázané síry. Ty působí protizánětlivě na ztuhlé svaly i klouby. Trvá 20 až 25 minut a voní pravěkými organismy a minerály, které můžou připomínat vůni čerstvé omítky. Více informací na bomton.cz.

HORKÁ NOVINKA
Nurofen Rapid 400mg Capsules obsahuje již předem rozpouštěný ibuprofen, který se tak vstřebává se do krve rychleji než klasické tabletky. K dostání je v balení po 10x 400mg kapslích za cenu 69 Kč.

 

Autor: Majka Vinická