Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Natalie (14) zemřela po očkování proti rakovině děložního čípku

Natalie Morton zemřela po očkování proti rakovině děložního čípku
29. září 2009 | 16:50

Mladičká Britka Natalie Morton (14) v pondělí zemřela v nemocnici poté, co se u ní projevila extrémní reakce na očkování proti rakovině děložního čípku.

„Asi hodinu po očkování začala být Natalie hrozně bledá. Přestala dýchat. To bylo asi kolem oběda. Omdlela na chodbě,“ popisuje tragédii Nataliina spolužačka, „pak přiběhl muž z ambulance. Viděla jsem, jak jí masíruje srdce. Učitelé nám řekli, že máme jít ven.“

Očkování proběhlo v církevní střední škole Blue Coat Church of England ve městě Coventry nedaleko Birminghamu v rámci britského národního programu, který začal už loni v září.

Případem Nataliina úmrtí se již začaly zabývat patřičné orgány. „Zda za smrtí dívky byla vakcína proti rakovině děložního čípku, zatím nevíme. Vše ukáží až výsledky testů,“ řekl britskému deníku The Sun doktor Caron Grainger, který byl události ve škole přítomen.

Vysvětlení přinesou až výsledky nařízené pitvy. Je možné, že Natalie trpěla vzácnou alergií na očkovací látku, která mohla vyvolat extrémní reakci. Další možností je, že vakcína použitá ve škole byla nějakým způsobem kvalitní. Několik dalších dívek si stěžovalo na nevolnost a malátnost. Žádná z nich však nebyla hospitalizována v nemocnici.

Preventivní očkování se skládá ze tří dávek. Poté, co zemřela Natalie, mezi dívkami propukla panika. „Nikdo z nás na zbytek očkování už nechce jít,“ svěřila se jedna ze studentek. Rodičům všech očkovaných dívek rozeslala škola dopis, v němž je žádá, aby byli extrémně pozorní, jestli se u jejich dcer neobjevují nějaké vedlejší účinky.

Výrobce Cervarixu, firma GlaxoSmithKline, vydal prohlášení, v němž uvedl, že spolupracuje s vládními zdravotnickými orgány na objasnění celé tragédie.

Školní očkovací program byl v Británii zaveden poté, co byly v roce 2005 provedeny testy na 18 000 ženách. U více než 2000 žen a dívek se objevily vedlejší účinky od vyrážky až po ochrnutí.

Ve světě bylo v souvislosti s vakcínou Gardasil (obdoba Cervarixu) doposud zaznamenáno 30 případů úmrtí a vzniku tzv. Guillainova-Barrého syndromu, který způsobuje paralýzu.

Výzva čtenářům
Objevil se ve vašem okolí podobný případ? Nechala jste se vy, nebo vaše dcera, známá, příbuzná naočkovat? Podělte se s námi o vaši zkušenost! Napište nám na adresu online@blesk.cz heslo: Očkování


Rakovinu děložního čípku způsobuje infekce lidským papilomavirem. Je to sedmý nejčastější typ rakoviny u žen v Evropě. Každoročně tu lékaři odhalí 60 000 nových případů onemocnění a chorobě podlehne 30 000 žen. V Česku každý rok zdravotníci potvrdí 1000 nových případů, 400 pacientek zemře.

V Evropě plošné bezplatné očkování děvčat zavedlo zatím devět zemí - Dánsko, Německo, Řecko, Itálie, Lucembursko, Nizozemsko, Portugalsko, Španělsko a Británie. V Belgii a Francii se na úhradě vakcíny spolupodílí stát. Očkování je dostupné i v Česku. Zájemkyně či zájemci si je musí platit (cca 10 000 Kč za celé očkování - tedy všechny 3 dávky). Některé zdravotní pojišťovny na ně přispívají.

Autor: INT, šim