Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak přežít vedro? Svlékněte šaty a do vody!

Fotografie
23. července 2009 | 10:00

Také jste pod deštníkem spřádali modlitbičku za pořádnou dávku slunce? Máte ji mít, ovšem možná to bude dávka, která s člověkem řádně zaklepe. Jak zvládat horko? Jak v něm fungovat v práci a neodskákat to zdravotními problémy?

Tropy jsou tu a pokud je chcete přestát ve zdraví, musíte se na to nachystat. Blesk poradí jak:

Odpusťte si zmrzlinu

Vypadá to lákavě ochladit se zmrzlinou nebo ledovým pitím, ale obojí funguje jen v tu vteřinu než polknete. Cestou do žaludku totiž vysílají do těla jedinou zprávu: To studí, je potřeba se zahřát! Lepší je pít nápoje pokojové teploty. Zapomeňte na pivo nebo kávu – alkohol i kofein rozproudí krev a zvýší teplotu těla a dehydrují.

Nehádejte se

Diskuze se šéfem o platu nebo s partnerem o výchově potomka odložte na jindy. Vedro vede k podráždění. Nejkritičtější je hodina před případnou bouřkou z horka, která může dnes také přijít.

Dejte si chilli

Teplo můžete zvládnout i díky vhodnému jídlu. Pikantní chuť je ideální. Pálivé jídlo roztáhne póry, začnete se potit a ochlazovat.

Netopte se ve sklenici

V parném dni zdvojnásobte svou běžnou denní dávku tekutin. Pít byste měli průběžně a po malých dávkách. Dohlédněte na děti a starší lidi – nemají pocit žízně. Ten se snižuje i lidem, kteří pracují v klimatizovaných prostorách.

S klimatizací to nepřežeňte

Klimatizace je skvělá, pokud je nastavena na teplotu o 5 °C nižší, než je ta venku. Pokud nemáte klimatizaci, zatemněte.

Pracujte hlavně ráno

Namáhavé věci si přesuňte na ráno – není tak vedro a navíc jste plni sil. V práci si udělejte pauzičku kolem oběda a dělejte si víc přestávek. Je dobré si při nich dát nohy nahoru, abyste odlehčili krevnímu oběhu. Venku se pohybujte pomalu, nejlépe ve stínu.

369654:gallery:true:true


4 nejčastější problémy z horka

1. ÚPAL

Co to je: Selhání regulace tělesné teploty.

Příznaky: Suchá horká červená pokožka, horečka bez pocení, rychlý silný pulz, tepavá bolest hlavy, únava, zmatenost, závratě, nevolnost až zvracení, bezvědomí.

Co dělat: Okamžitě postiženého přemístěte do stínu a ochlazujte. Ideální je ponořit ho do vany, postavit pod sprchu nebo aspoň polévat chladnější vodou. Přitom je potřeba průběžně měřit teplotu a pokračovat v chlazení, dokud neklesne pod 38,5 °C. Nedávejte pít a přivolejte lékaře. Při mírnější formě (teplotě do 38 °C) jen ochlazujte chladnější vodou a dávejte pít. Pokud se mu do hodiny uleví, nemusíte volat lékaře.

2. ÚŽEH

Co to je: Podráždění mozku slunečním zářením.

Příznaky: Horečka, bolest hlavy, závratě nebo nevolnost mohou přijít s časovým zpožděním.

Co dělat: Uložte postiženého do stínu, uvolněte mu šaty a ochlazujte hlavu obklady. Pít dávejte iontový nápoj v malých doušcích. Lze podávat i slanou vodu nebo studený, slabě slazený čaj s citronem.

3. KŘEČE

Co to je: Reakce na velkou ztrátu vody pocením.

Příznaky: Křeče v oblasti břicha a končetin, často související s námahou.

Co dělat: Přestat s námahou a držet se ve stínu. Pít ovocné šťávy nebo iontové nápoje. Sval v křeči pevně stlačte a pak uvolněte jemným masírováním. Jestli křeče do hodiny neustoupí, volejte lékaře.

4. VYČERPÁNÍ

Co to je: Reakce organismu na nadměrnou ztrátu vody a soli pocením.

Příznaky: Pocení, bledost, únava, slabost, závratě, nevolnost, zvracení. Rychlý slabý pulz, studená vlhká kůže.

Co dělat: Ochlazovat studenou vodou, pít po malých doušcích vodu a iontové nápoje.


RADY LÉKAŘE

Na pravidlech jak ve zdraví přežít dnešní vedro se shodují i lékaři. MUDr. Jiří Pešina varuje hlavně před přehřátím mozku. „Centrální nervový systém je velmi citlivý na teplo, proto nevycházejte bez klobouku nebo čepice!“ Jeho ostatní rady lze shrnout do několika hlavních bodů:

  • vyhýbejte se pobytu na přímém slunci a pokud opravdu musíte, ochlazujte hlavu, obličej a zátylek
  • omezte fyzickou aktivitu a sport, dohlédněte i na děti, aby se zklidnily
  • tekutiny doplňujte pravidelně po menších dávkách, kombinujte čistou vodu s minerálkou
  • pokud se chcete ochladit koupelí nebo sprchou, zvolte vodu vlažnou, která osvěží
  • slunce ohrožuje hlavně kardiaky, chronicky nemocné, onkologické pacienty, děti a staré lidi

Dopřejte si koupel

I když máte sto chutí z rozpálené ulice zamířit přímo pod ledovou sprchu, nedělejte to! Rychlé ochlazení může způsobit až infarkt. Navíc příliš chladu najednou vede k tomu, že se tělo začne zahřívat... Je lepší zamířit po práci k vodě a užít si den, který se nemusí opakovat...

Autor: Renata Vyšínová, Radka Růžičková