Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bolí vás v práci nohy? Pohoupejte je!

Nohám uleví pravidelná masáž
15. června 2009 | 05:00

Oteklá lýtka a bolavé kotníky. Tak se na nohou dokáže podepsat osm hodin vestoje za pultem nebo vsedě na židli v kanceláři. Úlevu přitom ale mohou přinést jednoduché a hlavně levné prostředky.

CO MŮŽETE UDĚLAT V PRÁCI

Dejte nohy na stůl

Pokud máte kancelář sami pro sebe, můžete si dát na chvíli nohy na stůl nebo na židli. Střídají se vám v kanceláři klienti? Existují speciální podložky pod nohy, které schováte pod stůl. Jejich deska se dá lehce nastavit podle vašich potřeb a snižují napětí i únavu nohou. Pořídíte je v ceně zhruba od 1000 korun.

Pořiďte si 'kolébku'

Speciální kolébka nohy jemně pohoupe. Kolébavý pohyb zlepšuje krevní oběh. Posiluje žilní stěny a tím zmenšuje riziko vzniku křečových žil. Kolébky jsou ale cenově náročnější. Jejich cena začíná na dvou tisících korun.

Přezouvejte se

Důležité je i pravidelné střídání bot. Tím, že nazujete ráno při odchodu do práce boty, které vyzujete zase až večer, rozhodně nohám neprospějete. Kdo může, měl by se v práci přezouvat. Bota, ve které strávíte osm pracovních hodin, musí být pohodlná, prodyšná a mít otevřenou aspoň patu.

Dopřejte jim pohyb

Napětí v nohou zmírní jednoduchý cvik. Sedněte si na židli tak, abyste měli před sebou volný prostor. Nohy zvedněte malinko nad zem a 'šlapejte na kole'. Stačí šlapat asi deset vteřin dopředu, na chvíli si odpočinout a 10 vteřin šlapat pozpátku.

CO MŮŽETE UDĚLAT DOMA

Sprchujte je

Než ráno vyrazíte do práce, dopřejte nohám pár minut střídavě teplé a studené sprchy. Pokud to poměry v práci dovolí, zkuste si nohy osprchovat aspoň jednou během pracovní doby.

Pomůže sůl i citron

Unaveným nohám pomůže koupel ve vodě s citrónovou šťávou nebo čtvrthodinové namočení do teplé vody se solí.

Úlevu přinese masáž

Promasírujte si nohy některým ze speciálních masážních gelů. Stačí ale i masáž tzv. francovkou.

Vsaďte na brambory

Naše babičky používaly na oteklé nohy vodu slitou z uvařených brambor. Vychladlá voda, ve které se vařily brambory, totiž nohy prokrví a otok díky ní opadne. Stejné účinky má i komonice lékařská.


Jak vybrat správné boty

Jak předejít otokům nebo je aspoň omezit na minimum? Vybírejte si pečlivě, co si v práci obujete na nohy. Spíš než podle módy vybírejte podle kvality a pohodlí.

Co by měla splňovat ideální bota:

Pohodlí – ideální jsou boty kožené, které nejsou úplně uzavřené.

Správná šířka – úzké boty do špičky vypadají sice moc hezky, ale pro celodenní nošení vhodné nejsou. Jakmile vás bota svírá jako v kleštích už při zkoušení v obchodě, tak pryč od ní.

Podpatek – správně vysoké podpatky šetří záprstní kůstky i Achillovu šlachu tím, že se díky nim při chůzi tolik nenamáhají. Ideální výška podpatku je u pánských bot 2,5 cm, u dámských bot 3–4 cm. Pro ženy, které celý den v práci stojí na nohou, jsou nevhodné vysoké podpatky. Příliš zatěžují příčnou klenbu, zkracují Achillovku a můžou způsobit bolesti zad.

Autor: růž