Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Praktické desatero pro alergiky

Desatero pro alergiky
30. dubna 2009 | 08:38

Co se vám vybaví, když se řekne jaro? Pokud je to kapesník, nateklé oči nebo svědění, pak zřejmě patříte mezi patnáct procent lidí, kteří trpí sezonní alergií na pyly. Přinášíme vám tipy, jak se tomuto onemocnění bránit.

1. Sledujte pylovou situaci
Podle množství „svého“ alergenu ve vzduchu si můžete plánovat denní aktivity a dlouhodobě se připravovat preventivním užíváním léků. Aktuální informace najdete na www.pylovasluzba.cz.

2. Plánujte podle počasí

Koncentrace pylů v ovzduší závisí na počasí – při oteplení se množství pylu vždy výrazně zvýší, v deštivých dnech se naopak snižuje. Naplánujte si tedy své venkovní aktivity krátce po dešti, kdy je vzduch nejčistší.

3. Vždy připravena

Pokud trpíte jen lehčí formou alergie, nemusíte užívat léky dlouhodobě. Přesto je dobré nosit u sebe prostředky, které vám pomohou v případě náhlé alergické reakce. Některé jsou volně prodejné a zafungují jako rychlá pomoc. Například Cerex, Analergin nebo Apo-Cetirizin.

4. Nechte pyly za dveřmi
V období, kdy je vzduch plný pylů, příliš nevětrejte a v noci spěte se zavřenými okny. Klimatizace, ať už doma nebo v autě, by měla být vybavená filtry a vzduch v ložnici zvlhčujte s pomocí odparných chladičů nebo zvlhčovačů vzduchu.

5. Zatočte s roztoči

Příčinou nebo přitěžujícím faktorem sezonní alergie mohou být také roztoči. Daří se jim zejména v matracích a ložním prádle. Jednou za čas vyperte peřiny a polštáře alespoň na 60 °C a matrace důkladně vyčistěte. Kde je to možné, nahraďte koberce linem nebo korkem a záclony a závěsy žaluziemi.

Desatero pro alergiky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

6. Převlékněte se
Když přijdete domů z venku, převlékněte se do jiného oblečení. Pyl totiž ulpívá také na látkách a zbytečně by vás dráždil i doma. Pomůže sprcha, která vás zbaví pylových zrnek na pokožce, případně umytí vlasů.

7. Vykažte zvířecí miláčky z ložnice

Nenechte domácí mazlíčky polehávat ve své posteli nebo na gauči. Přestože budou možná uražení, vyhodíte-li je z jejich obvyklého místa, buďte nesmlouvaví. Ve zvířecí srsti se totiž pyl velmi dobře drží.

8. Pořádně jezte a spěte

Každý den začněte zdravou snídaní, do které zahrnete čerstvé ovoce nebo džus, bohaté na vitamin C. Posílíte tak imunitní systém, který bude schopný lépe bojovat proti projevům alergie. Pokud jste unavená, příznaky alergie se mohou zhoršit. Dbejte na to, abyste si dopřála potřebnou dávku spánku.

9. Procházka nejlépe po ránu

Pro procházky je nejvhodnější časné ráno nebo pozdní večer, kdy je množství pylu v ovzduší nejnižší. Nejvyšších hodnot dosahuje kolem 17. hodiny. Vyhýbejte se loukám a okraji lesa, které slouží jako filtr, kde se zachytává největší množství pylů. Uvnitř lesa je naopak pylů méně, stejně jako u rybníků či řek s kamenitým či písčitým břehem.

10. Naplánujte si dovolenou
Pokud víte, že v určité části roku jste kvůli projevům sezonní alergie doslova nepoužitelná, zkuste nevýhodu využít ve svůj prospěch. Naplánujte si na období, kdy pylová sezona vrcholí, dovolenou a odjeďte k moři nebo do vysokých hor, kde je pylová sezona posunutá.

Autor: připravily: vin, lena