Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Změní se alergie v astma?

Fotografie
12. dubna 2009 | 05:00

Může běžná alergie na pyl, prach, roztoče atd. přerůst v astma? Je astma celoživotní onemocnění? Na tyto otázky i mnoho dalších odpovídá MUDr. David Krbušek.

• Může běžná alergie na pyl, prach, roztoče atd. přerůst v astma?

Ano, a stává se to dokonce velmi často. Proto se pokuste, co nejvíce omezit styk s alergeny. Při alergii na prach se zbavte textilií, používejte účinné vysavače a upravte byt tak, abyste působení alergenů prachu co nejvíce zabránili.

• Mohou se sourozenci mezi sebou vzájemně nakazit atopickým ekzémem?

Atopický ekzém se nepřenáší dotykem ani kontaktem s kůži nemocného. Sourozenci ovšem dědí geny po rodičích. Dědí tak i dispozici ke vzniku alergií. Z tohoto důvodu nebývá výjimkou, že atopickým ekzémem trpí sourozenci současně.

• Je astma celoživotní onemocnění?

Ano, astma je přednastavení organismu reagovat »špatně«. Kdykoliv se může vrátit. Asi polovina dětí s časem ztrácí projevy nemoci, ale onemocnění se může vrátit. Lékařská věda se stále zdokonaluje a k dispozici jsou účinnější léky. Pacient s kontrolovaným astmatem žije stejně jako zdraví lidé – sportuje, pracuje, atd. Potřebuje ale mít stále k dispozici své léky.

• Jaký dopravní prostředek je pro astmatika nejvhodnější?

V autě a ve vlaku mohou škodit roztoči, prach a další alergeny z textilií. Otevřenými okny zas pronikají pylová zrna. Své klady má cesta letadlem – zkracuje dobu transportu na místo pobytu. Do příručního zavazadla si vezměte léky pro případ alergického záchvatu. Do nosu stříkejte nosní sprej, který zvlhčuje sliznici.

• Lékaři mi diagnostikovali alergickou reakci ze stresu. Máte nějaké další informace o této nemoci?

Alergie ze stresu samotného neexistuje. Stres ale může alergii zhoršovat, ať už se jedná o kožní projevy nebo třeba astma. Nechte se proto odborně vyšetřit alergologem a možná také psychologem.

314448:gallery:true:true

Chat s lékařem MUDr. Miloš Kravciv z Lékařského domu Praha

přijde do redakce Blesku a můžete se ho zeptat na vše, co vás zajímá o alergiích.

V úterý 14. 4. od 15.00 hod.

www.blesk.cz

Autor: kava, oj