Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak vyzrát na alergii?

Fotografie
11. dubna 2009 | 05:00

Alergie vznikají v důsledku poruchy imunitního systému, který reaguje na alergeny stejně, jako by se jednalo o nebezpečné infekční činitele. Poradíme vám, jak se s nimi poprat!

Na jaře začíná období zvýšeného náporu na náš imunitní systém, protože pyly kvetoucích rotlin jsou nejčastějším alergenem. Udělejte si náš test, který vám napoví, zda náhodou také nepatříte mezi alergiky. Alergie nevznikají jen v dětství, přecitlivělý na některé látky se může člověk stát klidně i v pozdní dospělosti! Jestli jste tedy v poslední době začali mít např.na jaře určité pravidelné obtíže, pak se to může týkat i vás.

Při alergii na pyl
* Omezte kontakt s pyly - neotevírejte okýnka za jízdy v autě, v pylové sezóně se vyhýbejte přírodě
* V místnostech používejte čističky vzduchu
* Při větrání používejte speciální protipylové sítě do oken. Větrejte brzy ráno nebo večer, kdy je pylových alergenů nejméně.
* Dávejte pozor na med a ovoce, mohou obsahovat pylové alergeny
* Po návratu domů se celý převlečte a osprchujte. Pyl se drží i ve vlasech, nejlépe si umyjte i ty.
* Omezte vycházky kolem poledne, choďte ven raději brzy ráno nebo těsně po dešti, kdy ve vzduchu není tolik pylů.
* Proplachujte si nos studenou vodou. Zmírní otok sliznice a vyplaví pylová zrna.

Při alergii na hmyz
* pro mírné zarudnutí pokožky (obvykle zmizí do dvou dnů) noste sebou fenistyl gel pro okamžité použití a tabletové antihistaminikum (např. zyrtec)
* nenoste do přírody pestro barevné oblečení nebo černé oblečení (nejméně přitažlivé pro hmyz jsou barvy bílá, zelená a hnědá)
* vyvarujte se intenzivních parfémů, deodorantů a tělové kosmetiky
* nechoďte v přírodě bosí a pozor na popadané shnilé ovoce (jsou kolem něj nejčastěji včely a vosy)
* nejezte v přírodě sladkosti, nepijte sladké nápoje a láhve s nápoji uzavírejte

 

314455:gallery:true:true

 

Při alergii na roztoče
* Zásadní obranu před roztoči představují bariérové povlaky pro matrace, polštáře a přikrývky. Zbavíte se tak 80% roztočů!
* Zbavte se všeho, co obsahuje vlnu, trávu, peří (plyšové hračky)
* Vyměňte koberce za linoleum nebo parkety
* Odstraňte všechny lapače prachu - těžké závěsy vyměňte za žaluzie
* Používejte při úklidu častěji vysavač nejlépe s mikrofiltry a vysávejte i matrace
* je vhodné 1-2 x do roka ošetřit koberce a čalouněný nábytek akaricidními přípravky (látky, které hubí roztoče), po aplikaci je třeba důkladně vysát !

Při alergii na domácí zvířata
* Chlupaté zvíře je potřeba odstranit z domáctnosti úplně – Vaše alergie může časem přejít v astma!
* Jinak by zvíře nemělo mít dovolen vstup do ložnice
* Pravidelně ho koupejte - alespoň 1x týdně, u kocourů je vhodná kastrace
* I po odstranění zvířete z bytu mohou obtíže u pacienta pokračovat ještě několik měsíců, zvířecí alergeny (zejména to platí pro kočku) jsou lepivé a přetrvávají delší dobu
* Zvířecí alergen může být do bytu zanesen i na oděvech osob, které se stýkají se zvířaty a alergik pak může mít obtíže, i když žádné zvíře doma nemá. Pamatujte i na to.

Při alergii na plíseň
* Často větrejte, zejména v místnostech, kde by mohly plísně růst - kuchyně, koupelny
* Nesušte prádlo v bytě.
* Pozor na pokojové rostliny! Když je v nich zemina potažená bělavou vrstvou, jsou to plísně.
* Odstraňte tapety - podporují možný růst plísní pod papírem
* Neprocházejte se v lese po dešti nebo za mlhavého počasí
* Nedotýkejte se pytlů s odpadky, které jsou několik dnů staré

Léky na alergii
Účinek moderních léků - antihistaminik nastupuje rychle a trvá až 24 hodin (např. Claritin, Zyrtec, Aerius, Xyzal). U alergických pacientů se často využívá razantního protizánětlivého účinku kortikoidů. Nejčastěji ve formě nosních sprejů, inhalátorů do průdušek a u ekzémů v podobě mastí. Dostupná je také řada symptomatických léků, které pouze uleví některým klinickým příznakům. Patří mezi ně např. betamimetika, která působí relaxačně na sevřenou hladkou svalovinu průdušek. Jiné léky s vasokonstrikčními látkami (např. Nasivin) mají schopnost způsobit sevření cév. Tak se zastaví sekrece a opadne otok podrážděné sliznice.

Léčba alergenovou imunoterapií
Při léčbě alergie vakcinami je základ snížit přecitlivělost člověka na daný alergen. Nemocný dostává injekčně nebo v kapkové podobě roztok alergenu v pravidelných intervalech a stanovených dávkách. Je to v podstatě forma anti-alergenového očkování. Léčba je dlouhodobá, obvykle se provádí minimálně 3 roky. Úspěch léčby závisí na správném výběru alergenu, na jeho kvalitě, na vhodném dávkování a na dobré spolupráci lékaře s pacientem.

První pomoc
Anafylaktický šok je velmi výrazné reakce na nějaký alergen, ke které může dojít například po bodnutí hmyzem, požití určitého léku nebo jídla. Člověk v šoku je skutečně ohrožen na životě a proto je potřeba podat mu okamžitou pomoc! Příznaky šoku jsou zrychlené dýchání, tep, výrazná bledost, opocená pokožkoa, dušnost, zvracení až ztráta vědomí. Při takových příznacích je potřeba volat rychlou záchrannou službu. Víte-li ale již, že jste vy nebo váš blízký alergik s rizikem alafylaktického šoku noste u sebe pohotovostní balíček. Ten obsahuje antihistaminika a injekci s adrenalinem, který zvyšuje krevní tlak a zlepšuje prokrvení tkání. Předepíše vám ho váš alergolog.

314448:gallery:true:true

Chat s lékařem MUDr. Miloš Kravciv z Lékařského domu Praha

přijde do redakce Blesku a můžete se ho zeptat na vše, co vás zajímá o alergiích.

V úterý 14. 4. od 15.00 hod.

www.blesk.cz

Autor: kava, oj