Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Jaro je tady! A jak se daří vaší alergii?

Alergie dokáže potrápit
23. března 2009 | 13:55

S příchodem jara začíná mnoho lidí trápit alergie. Alergie na pyl, alergie na prach, alergie na roztoče a mnoho dalších nám každé jaro začínají znepříjemňovat život. Jak se s alergiemi co nejdříve vypořádat?

Alergie je stav organismu, při kterém tělo nadměrně a neadekvátně reaguje na alergeny – mikročástice – vyskytující se v okolním životním prostředí. Nejčastěji to bývá domácí prach a pyly kvetoucích stromů a trav. Nejvíce alergenů se dostává do těla dýchací cestou, protože ta je otevřena neustále 365 dní v roce a 24 hodin denně, neboť zajišťuje základní životní funkci – dýchání.

Nenoste do přírody pestré oblečení. Včely si ho pletou s květinami.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Začátek dýchací cesty tvoří u člověka nos a z toho vyplývají jeho hlavní funkce čistit, ohřívat a zvlhčovat vdechovaný vzduch. Čistící schopnost je zajištěna složitou stavbou povrchu nosní sliznice vybaveným vlhkým sekretem a mikroskopickými řasinkami, jejichž pohybem jsou posunuty a odstraněny zachycené mikročástečky směrem do nosohltanu.

U alergiků je tato samočisticí schopnost omezena buď nadměrnou tvorbou sekretu ("Já spotřebuji i několik kapesníků denně") nebo naopak nadměrným zduřením sliznice a tím zúžením prostoru pro dýchání ("Já špatně dýchám nosem"). Samočistící schopnosti lze znovu dosáhnout vhodným životním stylem. Tím nejdůležitějším je nekouřit, sportovat, pomůže i pobyt u moře, inhalace, v případě infekční superinfekce se doporučuje používat čističe vzduchu v místnosti, pračky vzduchu, na spánek ložnici ochladit vzduchem. Pro okamžitou pomoc takto postiženým osobám je možno použít různé léčebné prostředky podávané celkově ve formě tabletek nebo místně v podobě nosních kapek a sprejů.

Pro dobrý účinek místních kapek či sprejů je důležité, aby se dostaly na co největší povrch nosní sliznice a mohly tak uplatnit svůj účinek. Je tedy výhodné pomoci samočisticí schopnosti nosní sliznice použitím sprejů s mořskou vodou, která šetrně odplaví nadměrně vytvořený, někdy i zasychající sekret a tím je dosaženo zlepšení funkce nosní sliznice. A týká se to dětí i dospělých.

Alergie dokáže potrápit
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Výhodné je použití např. sprejů mořské vody, které se nabízejí pod názvy Physiomer Alergie a nosní dutiny, pro děti pak Physiomer Baby a Physiomer KidsHJ. Jde o isotonickou mořskou vodu, speciálně upravenou tak, aby byla šetrná k nosní sliznici a k celé dýchací cestě. Drobné kapičky „omyjí“ nosní sliznice, zbaví ji sekrece, pomohou rozpustit hustý a zasychající sekret v nosním vchodu a zlepší tak okamžitě celkovou situaci a samočisticí schopnost nosní sliznice a jejího řasinkového epitelu. Uvedené přípravky neobsahují konzervační přísady ani jiné dodané chemické látky. Více na www.physiomer.cz

Autor: red