Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak funguje kůže a které kožní choroby nás trápí

Pečujte o svou pokožku
20. dubna 2009 | 10:08

Nezvykle teplé a slunečné počasí letošního jara znamená i první zkoušku odolnosti naší pokožky proti škodlivému záření. A právě kůži je věnován další díl našeho seriálu.

Dozvíte se řadu zajímavostí o lidské kůži, o chorobách, které ji ohrožují a také o rizicích opalování. Odpoledne na našich stránkách naleznete i velký test kůže!

Kůže je svou plochou 1,8 m² největším orgánem lidského těla. Pokrývá tělo a chrání ho proti vniku škodlivých látek, mikroorganismů a před UV zářením. Tloušťka lidské kůže se mění od 0,4 (víčka, penis, vlasová část hlavy) do 4 mm (záda). Je v ní uložena řada nervových zakončení, které reagují na teplo, chlad, tlak nebo poranění tkání. Kůže také pomáhá udržovat stálou teplotu těla, a to pomocí kožních cév a potních žláz. Vedle ledvin je rovněž dalším důležitým orgánem pro vylučování chemických látek z těla. To je zajišťováno mazovými a potními žlázami.

Kůže se skládá ze tří základních částí, pokožky, škáry a podkožního vaziva.
Horní vrstvy kůže neustále rohovatí, odumírají a odlupují se. Celá pokožka se obmění asi za tři týdny. Za celý život se z člověka oloupe asi 18 - 22 kg mrtvých buněk kůže.

Co na popáleniny?
Popáleniny patří k vůbec nejbolestivějším zraněním. Když už se nám něco takového přihodí, postupujte následovně:

• Postižené místo ihned ! chlaďte. Stačí obklad studenou vodou, lépe ale ledem, nebo vychlazený odvar z černého či zeleného čaje.

• Další postup závisí na rozsahu postižení. Při větším popálení než dlaň nebo s černými příškvary, je třeba navštívit chirurga, dermatologa či praktického lékaře, u dětí s popáleninou lékaře navštívit vždy!

• U drobných popálenin: Vyzkoušejte také obklad s jogurtem nebo tvarohem.

• Na postižné místo se doporučuje nastříkat pěnu obsahující kyselinu pantotenovou, která podporuje hojení a obnovu kůže nebo speciální gely určené k ošetření popálenin. Na spáleniny se nikdy nesmí aplikovat mast!

Léky:

Panthenol spray (cca 100 Kč)
Fenistil gel (cca 140 Kč) – proti otoku a svědění

Tyto přípravky jsou samozřejmě vhodné i pro ošetření kůže podrážděné UV zářením při opalování.


Odborník odpovídá
na vaše dotazy:

MUDr. Silvie Rafčíková

Existuje nějaká účinná dieta na akné?
Specifická dieta neexistuje a překonány jsou i staré pověry o čokoládě a jiných potravinách, které zhoršují akné. Dodržujte zásady zdravé výživy a také životosprávu s dostatkem spánku. Pokud jste si sami nepříznivý vliv určitých potravin na akné skutečně vypozorovali, tak jejich vynechání v jídelníčku můžete zkusit a otestovat si efekt.

Má na akné vliv psychika ?

Stres, ať již tělesný či duševní, může intenzitu akné jako i jiných chorob zhoršovat. Spíše je však situace opačná - těžší akné může v určitých situacích druhotně vést ke stresu, sebepodceňování, úzkostem až depresím. Akné není jen kosmetickou vadou, je problémem, který má vliv i na vaše vztahy s okolím. Je- li to váš případ, neobávejte se vyhledat pomoc dermatologa.

Podstoupil jsem téměř veškeré léčebné postupy při léčení bradavice na plosce nohy. Mám nějakou naději, že se bradavic zcela zbavím?
Bradavice jsou virové onemocnění jako rýma.V současné době neexistuje léčebný prostředek likvidující konkrétně tyto viry a prostředky, které se používají, prakticky jen zmenšují hmotu bradavice a pomáhají vlastní imunitě, aby se s chorobou vyrovnala. Proberte své strasti ještě jednou se svým ošetřujícím lékařem. Přesně dodržujte léčebné pokyny lékaře. Kromě běžných léčebných metod (např. laserterapie či chirurgické řešení) se dá zkusit také homeopatická či imunomodulační léčba. Někdy také bradavice zmizí spontánně. Recidivy onemocnění po léčebných zákrocích jsou ale časté.

Vyléčila jsem dceři bradavice „slimáčím slizem“, je to možné?
Je to možné, ale vědecky neprůkazné. Váš výsledek podporuje teorii psychosomatického onemocnění…

Jsou nějaké vitamíny nebo minerály vhodné při lupénce?

V zásadě ano, mají však jen podpůrně hojivé účinky. Z minerálů pro vnitřní užití to jsou především hořčík, vápník, zinek. Z vitamínů jsou prospěšné, vitaminy B1, B2, B5, B6 a kyselina listová. Z potravinových doplňků to jsou rybí tuk, resp. Vyvážené podávání omega 3 nebo 6 mastných kyselin. Dále pak lecitin nebo preparáty obsahující ostropestřec mariánský. Lupenka ale není onemocnění, které je způsobeno nedostatkem vitamínu či minerálů, léčebně se využívají deriváty vitamínu D nebo A a pro ty je dobré zajít ke kožnímu lékaři.

Jak se liší lupy od lupénky ve vlasech?

Spolehlivě Vám poradí odborník - dermatolog. Odlišení lupénky od prostých lupů nečiní obtíže. Problémem může být odlišení lupénky od tzv. seborrhoické dermatitidy, což je onemocnění lupům příbuzné. Při obou onemocněních se tvoří ve vlasech zarudlá ložiska pokrytá vrstvou šupinek.
Mám opar na genitálu. Jak dlouho jsem infekční?
Největší riziko nákazy hrozí v době akutního výsevu- tedy pokud jsou přítomny puchýřky- délka hojení je individuální, obvykle 7-14 dní. Virus ale může být vylučován i tělesnými sekrety ještě dlouhou dobu po zhojení ložiska. Některí autoři udávají až 6 měsíců. Používání kondomu při sexuálních praktikách snižuje riziko infekce, avšak pokud se projevy nalézají mimo oblast krytou kondomem, pak kondom nechrání.

V létě se mi často na rtu vytvoří opar. Co můžu proti tomu dělat?
Vzhledem k výskytu obtíží zejména v létě, bude nejspíše spouštěcím faktorem ultrafialové záření. Snažte se příliš neopalovat a hlavně několikrát denně natírejte rty krémem s UV faktorem vysokým nad 40 nebo tyčinkou na rty s velmi vysokým UV faktorem, domluvte se s dermatologem.

Autor: vasa, kava, lena
Klíčová slova: zdraví;kůže;pokožka;
Diskuse ke článku
.
Související články