Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zápach z úst? Nepřipouští se!

Zbavte se tohoto ošemetného problému!
9. července 2014 | 13:07

Nepříjemný odér z úst je jedním z největších zdravotních i kosmetických handicapů, které nás můžou potkat. Zápach však ani zdaleka nemusí znamenat, že nejsme dost čistotní. Často svědčí i o vážnějším problému se zdravím. Dá se s ním zabojovat? Ano!

Asi ani není nutné zdůrazňovat, že zápach z úst může člověka výrazně omezovat, ba dokonce ho připravit o kariéru. Přitom mu lze, prakticky za každých okolností, předcházet nebo ho účinně likvidovat. Občas to vyžaduje práci a trochu času. Výsledek však stojí za to. Lidé se od vás nebudou odvracet...

Trojminutovka nestačí

V případě, že chcete zabránit zápachu z úst, musíte dodržovat ústní hygienu. A to poměrně přísně. Povlak, který se tvoří na zubech a na jazyku, je totiž živnou půdou pro miliony bakterií. Jejich rozkladem pak vzniká v ústní dutině nepříjemný odér. Jeho původcem můžou být i některé choroby vnitřních orgánů, krčních mandlí a podobně. „Čištění zubů by mělo trvat přinejmenším deset či dvanáct minut. Klasická trojminutovka rozhodně nestačí,“ vysvětluje zubní lékařka Irena Lacková.

Tři minuty prý můžete považovat maximálně za kosmetickou záležitost. Pokud jde o likvidaci zubního plaku a tím i bakterií, musíte změnit návyky...

Na seriál s kartáčkem

Aby se vám lépe začínalo podle nových pravidel, zkuste na to jít takhle: dvanáct minut stát v koupelně u umývadla a čistit si chrup by asi nikoho nebavilo. Zubaři proto radí posadit se se zubním kartáčkem třeba k televizi nebo ke knížce.

Chcete-li se zbavit zápachu z úst, tři minuty na čištění zubů vám rozhodně nestačí!
Autor: Shutterstock.com

Stačí si na něj dát jen trochu pasty nebo si zuby čistit nejdřív bez ní. Ideální je pak kombinovat klasický kartáček s takovým, který se dostane i do mezizubních prostor. Podle doktorky Lackové je důležitá také hygiena jazyka - nejméně jednou denně by se měl vyčistit buď speciálním kartáčkem, nebo alespoň kávovou lžičkou. Na sliznici jazyka se totiž také drží obrovské množství bakterií, které můžou způsobovat zápach z úst.

Když hygiena nestačí

Stává se občas, že ačkoli si čistíte zuby třeba stokrát denně, z úst vám stejně nevoní. Příčinou můžou být některá onemocnění. Jde například o parodontózu (to je zánětlivá choroba dásní a zubů a často vede i k jejich vypadávání), dále pak nemoci žaludku a trávicího systému, nosohltanu, mandlí a podobně.

Když vám tedy nepomáhá ani sebelepší čištění a hygiena, poraďte se raději s praktickým lékařem. Ten by vás měl nasměrovat na některá vyšetření, která by měla pomoci skutečný původ zápachu z úst odhalit.


Příčiny zápachu z úst:

-onemocnění:

  • parodontóza
  • žaludku nebo trávicího systému
  • cukrovka
  • zánět močových cest nebo ledvin
  • chronický nebo akutní zánět mandlí či nosohltanu
  • nemoci přímo v ústech a podobně

-konzumace některých léků:

  • antidepresiva
  • některá antibiotika
  • léky proti podráždění střev

-diety:

  • příliš tvrdá dieta
  • úplný půst
  • stres

-přejídání:

Obézní lidé mívají zkažený dech častěji. Důvodem je složení jejich stravy i způsob života, který vedou. Bakterie, které se jim při častém jídle usazují v ústech, se rychleji rychleji množí, protože mají dobrou „živnou půdu“.


Rychlá pomoc vašemu dechu!

Petrželová nať

Když budete žvýkat petrželovou nať obsahující éterický olej, výrazně eliminujete případný zápach z úst.

Bílý neslazený jogurt zažene nepříjemný odér z úst rychle!
Autor: Shutterstock.com

Jogurt

Dejte si jeden neslazený jogurt. Bakterie, které obsahuje, brání hnilobným procesům při rozkladu bílkovin z potravin v našich ústech. Je také prokázáno, že „přátelské“ bakterie živých jogurtových kultur pomáhají chránit před onemocněním naše dásně.

Olej z hřebíčku

Dá se koupit v prodejnách s bioprodukty nebo v některých lékárnách. Pak stačí rozpustit pár kapek ve vodě a vykloktat. Je i skvělým lékem na poraněné dásně.

Zázvor

Nakrájejte čerstvý zázvor na plátky a na několik minut je přiložte na zuby, váš dech pak bude mnohem svěžejší. A vydrží tak docela dlouho!

Mléko

Když si chcete dopřát česnek nebo cibuli bez následků na kvalitu dechu, napijte se trochu mléka (může být i kysané). Daleko rychleji odér zlikvidujete.

10 hlavních příčin špatného dechu:

1. cigarety
2. neumyté zuby
3. česnek
4. cibule
5. čipsy s příchutí
6. nakládané cibulky
7. ryby
8. káva
9. pivo
10. parodontóza



Video se připravuje ...