Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Menstruace? Teď ne!

Nenechte si dovolenou zkazit menstruací!
29. července 2014 | 12:57

Plánujete letní dovolenou u moře a najednou s hrůzou zjistíte, že vám vychází zrovna na dobu menstruace? Žádnou paniku, dámy, dá se to řešit.

Celý trik je v tom, že si menstruaci můžete posunout až na dobu po návratu. Budete k tomu potřebovat jen antikoncepční pilulky. Ty si necháte předepsat u gynekologa i v případě, že je jinak neberete.

Je to sice jediná možnost, ale zato funguje spolehlivě a pomohla už stovkám žen. Důležité je ale jít do toho s vědomím, že se přece jen jedná o zásah do hormonů, takže opakovat tohle hormonální harakiri během roku častěji není zdravé a mohlo by vám to cyklus pořádně rozhodit.

Kdy jsou dobré pilulky

Podle gynekoložky Denisy Lackové očekávají ženy od antikoncepce většinou jediný účinek – zabránit nechtěnému početí. Dá se ale využít právě i k oddálení měsíčního krvácení. A to je skutečně nejčastěji kvůli dovolené někde u vody. Obzvlášť když za koupání v průzračném moři dáte nemalé úspory.

„Oddálit nebo úplně vynechat menstruaci je pochopitelně nejjednodušší u dívek a žen, které hormonální antikoncepci běžně užívají. Prostě se přeskočí interval několika dnů bez hormonů a pilulky se polykají dál tak dlouho, jak je to zapotřebí,“ říká lékařka. Tedy, než se vrátíte domů.

Výhodou je, že tohle řešení funguje i u žen, které jinak antikoncepční pilulky neberou. V takovém případě budete muset zajít ke svému gynekologovi a otevřeně mu říct, k čemu pilulky potřebujete a pečlivě si vyslechnout jeho rady.

Jednou a dost

Teoreticky si můžete cyklus za pomoci jednorázového nasazení antikoncepce posunout víckrát než jednou za rok. Ale zdravé to není a doktoři vám to taky nedoporučí. Jestliže dopředu víte, že hodně cestujete a dovolenou míváte i několikrát za rok, je lepší než místo jednorázového hormonálního útoku na vlastní tělo prostě začít brát kvalitní antikoncepci – při té je posunutí termínu krvácení pro organismus nejméně zatěžující.

Nic vás nerozhází

Mnoho žen se podobné úpravy měsíčního cyklu obává a raději obětuje přinejmenším část dovolené a do blahodárné slané vody nevstoupí víc než po kolena. Mají strach hlavně z toho, že si cyklus rozházejí. Tyto obavy jsou zbytečné v případě, že předtím měly menstruaci pravidelnou a bez potíží.

Zaplatíte si

Za hormonální pilulky se platí, a to i v případě, že je máte na předpis. Cena se pohybuje kolem 400 až 600 Kč, protože si musíte koupit celé balení, ve kterém jsou rovnou tři plata pilulek na tři měsíce. Přesto investice není marná: užijete si tolik ráchání v moři, kolik se vám zachce.

S tamponem do moře?

Nežádoucí účinky jsou v případech této jednorázové SOS akce velmi zřídkavé. Aby to ale dobře zafungovalo, radí doktoři menstruační cyklus regulovat už v předchozím cyklu. Pokud ale jedete na last minute zájezd, musíte na to jinak: místo antikoncepce si nakupte dobré tampony a po každém koupání si je vyměňte. Do vody ale nechoďte alespoň jeden den, kdy krvácíte nejsilněji.

Video se připravuje ...