Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Pokud užíváte homeopatii, potřebujete k vyléčení méně klasických léků

Léčba homeopatiky i klasickými léky má podle nové studie pro pacienty stejný přínos
28. září 2016 | 06:00

Pacienti, kteří užívají současně klasické léky i homeopatika, se léčí stejně dobře a rychle jako ti, kteří využívají jen klasickou léčbu. Oproti pacientům léčeným klasicky mají ale jednu výhodu: spotřebu klasických léků výrazně sníží, a jejich tělo je tak vystaveno mnohonásobně nižším nežádoucím vedlejším účinkům. Vyplývá to ze studie provedené ve Francii na více než osmi tisících pacientech.

Léčba homeopatiky i klasickými léky zároveň má pro pacienty stejný přínos jako léčba pouze klasickou cestou. Spotřeba klasických léků se u nich ale významně sníží, a tím se sníží i nežádoucí vedlejší účinky, které na lidský organismus mají. Vyplývá to z nové studie s názvem EPI3, která probíhala v letech 2006 až 2012 ve Francii.

Studie se účastnilo 825 náhodně vybraných praktických lékařů a 8559 pacientů. Studie se týkala onemocnění, se kterými lidé přicházejí do ordinací praktických lékařů nejčastěji – dohromady jde až o polovinu všech případů. Jsou to tři skupiny onemocnění: bolesti svalů a šlach, onemocnění horních cest dýchacích a úzkosti a poruchy spánku.

Lékaři byli náhodně vybráni a byli mezi nimi zastánci všech proudů: ti, kteří s homeopatiky nepracují nebo jen výjimečně, ti, kteří s nimi pracují občas, a ti, kteří je používají jako léky první volby, ale klasickým lékům se v případě potřeby nevyhýbají. Studie dokázala, že všechny tři skupiny vyléčily své pacienty stejně úspěšně.

Rozdíl je ale zjednodušeně řečeno v tom, kolik do sebe jednotliví pacienti museli dostat "nežádoucí chemie". "Klíčový je ovšem fakt, že pacienti s homeopatickou léčbou užívali významně méně klasické léky, které mohou mít vedlejší účinky," říká profesor Peter Fisher,

Arnika
Autor: Shutterstock.com
ředitel lékařské kliniky a výzkumu pro integrovanou medicínu v londýnské Royal Hospital a zároveň osobní lékař královny Alžběty II.

U pacientů s nemocemi kloubů a šlach, kteří užívali homeopatika, lékaři k potlačení jejich problémů potřebovali dvakrát méně takzvaných nesteroidních antiflogistik než u těch, kteří homeopatika nebrali. To mimo jiné také znamenalo, že pacienti měli méně vedlejších účinků, které nesteroidní antiflogistika často mají. U lidí s poruchami spánku a úzkostmi léčenými také homeopatiky se spotřeba klasických léků snížila na 71 procent.

Dozor nezávislé vědecké komise

"U pacientů s nemocemi horních cest dýchacích použili lékaři s homeopatiky dvakrát méně léků na horečku a záněty," uvedla Karine Danno, vedoucí výzkumu společnosti Laboratoires Boiron.

Právě firma Boiron, která je významným výrobcem homeopatik, studii financovala. Projekt byl ovšem řízen nezávislou vědeckou komisí, které byla podle Boironu ponechána "absolutní svoboda v řízení tohoto vědeckého programu, i když jejich výzkum byl financován prostředky farmaceutické firmy". Hlavním cílem této studie bylo vyhodnotit postavení homeopatie ve všeobecném lékařství ve Francii a její význam pro veřejné zdravotnictví. Nezkoumala klinické účinky léků.

"

...
Autor: Shutterstock.com
Význam této studie vidím i v tom, že můžete pacienta léčit naprosto vhodně a přitom používat méně takových léků, které mohou mít nepříznivé vedlejší účinky," uvádí česká stomatoložka Ilona Ludvíková, která je zároveň homeopatickou konzultantkou.

Lidé si podle ní kupují mnoho volně dostupných preparátů v lékárnách, dále mnohé potravinové doplňky a neuvědomují si, co vše to v těle může způsobit. "Říkáme tomu koktejlový efekt. Nežádoucí účinky léků pak v kombinaci s dalšími mohou neúměrně zatěžovat tělo." Studie je pro ni dobrou zprávou v tom smyslu, že homeopatie může být významným doplňkem klasické medicíny.

Mechanismus fungování není objasněn

Mechanismus fungování homeopatie není zatím vědecky popsán. "V medicíně se ale užívají mnohé terapeutické metody, jejichž princip přesně objasněn není. Mimochodem: aspirin byl patentován v roce 1897, jeho účinnost byla vysvětlena v roce 1972," říká Jean Francois Lurol ze společnosti Boiron.

Některé klinické studie přisuzují homeopatikům stejné nebo nižší účinky, než má placebo. Homeopaté argumentují tím, že léky je potřeba předepisovat cíleně konkrétnímu pacientovi i s ohledem na jeho osobnost, proto nelze léky testovat klasickou cestou.

Autor: Irena Sládečková
Video se připravuje ...