Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Co je nejlepší na citlivou pokožku nejmenších dětí?

Vyrážky většinou pro kojence nejsou nebezpečné, ale mohou zapříčinit jeho nevrlost.
12. března 2015 | 06:00

Když se řekne potníčky, je většina rodičů kojenců doma. Tato typická vyrážka se čas od času objeví i při sebelepší péči o pokožku, stejně jako se vždy nedá vyhnout opruzení. Co s nimi můžete dělat? Pomoci mohou i homeopatika. Rady jsou z knihy Homeopatie a děti od doktora Tomáše Karhana, kterou vydalo nakladatelství Grada. 

Problémy s pokožkou nejmenších dětí mají více příčin. Může jít například o dietní chybu matky, ačkoli to mnoho lidí zlehčuje. Ale zrovna tak může jít o důsledek toho, že si citlivá kůže teprve zvyká na vnější vlivy. 

Potníčky a milia, vyrážka při dietní chybě kojící matky

U značné části novorozenců se do jednoho až do dvou týdnů po porodu objevuje výsev drobné dráždivé vyrážky v obličeji a na trupu. Ano, potníčky. Jde o běžnou a přirozenou čisticí reakci novorozeneckého organismu, kterou netřeba léčit. Zmizí během několika málo dnů sama. Totéž se stane i s případnými následnými výsevy. Jen je potřeba ohlídat, jestli nemáme potomka moc nabaleného a není mu vedro. Nejlépe to poznáme na nosíku, který má mít při našem doteku prstem neutrální teplotu. Podle vzhledu a charakteru vyrážky by samozřejmě bylo možno podat homeopatický lék Rhus toxicodendron.

Při málo častém zarudnutí a zvětšení potníčků se poradíme s pediatrem. Zpravidla to ale není nutné, vyrážka mizí rychle i bez léčby. Malé bílé tečky s drobným terčíkem uprostřed, které mají mnozí maličcí na nose a okolo něj, se jmenují milia.

Ta už neléčíme ani náhodou. Obojí je určité memento, že není nezbytné léčit jakoukoliv minimální a krátkodobou odchylku, kterou uvidíme. Spíše ojediněle udělá maminka u sebe dietní chybu, třeba s citrusy. Vyrážka je výrazem nesnášenlivosti ostrých látek z nich. Přenášejí se mateřským mlékem a můžou vyvolat toxoalergickou vyrážku na kůži malého tvorečka. Podáváme mu Nitricum acidum až do zlepšení. Mamince nabídneme lék Nux vomica na dva dny.

Opruzení

kojenec
Autor: Shutterstock.com

Opruzení je podráždění pokožky zpravidla v záhybech, nejčastěji kolem dětského genitálu či konečníku. Dochází k porušení celistvosti kůže za přispění amoniaku z rychle se rozkládající moči. Spolupůsobí pomnožené bacily a následně se zde uchycují kvasinky.

Vznikají mokvavé, zpravidla rudé plochy. Vedle obvyklé místní kožní léčby hojivými mastmi (s co nejméně přísadami) reaguje často opruzenina na podání prostředku Belladona. Jsou-li postižená místa spíše růžová, vlhká a jakoby laková, osvědčuje se Apis. Opruzení kolem genitálu může ovlivnit též Medorrhinum.

Úporné, opakované opruzování, zejména kolem genitálu u dětí tmavovlasých,a hojné chloupky na zádech i hrudníčku a s paličkovitými prsty ruky, to jsou mnohdy nejpřesnější příznaky pro tento lék. Zmizí-li opruzení a dlouho se neobjeví, jde o lék hluboký, konstituční. Chrání pak navíc dítě dlouhodobě a celkově.

Mravoličná věta, že opruzení je obrazem špatné ošetřovatelské péče matky, je v v naprosté většině případů zlovolná nebo jen hloupá. Každý, kdo pečoval o kojence,ví, jak náhle a rychle se dokáže rozvinout opruzení i u dobře ošetřované pokožky nejmenších.

Mokvavé, rudé plochy. Sálá z nich horkost. Belladonna 
Růžové, vodnaté a vlhké plochy kolem genitálu a řitního otvoru. Apis
Hlavně u genitálu – úporné. Tmavé vlasy, „chlupaté“ děti na trupu. Medorrhinum
Autor: wall
Video se připravuje ...