Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

10 způsobů, jak posílit tělo i duši po zimě. Co skutečně zabere?

  • Únava po dlouhé zimě je přirozená. Snažte se, aby nepřešla do jarní lenosti.
    11. března 2015 | 06:00

    Cítíte se ke konci zimy bez energie a chytnete každý bacil, který letí kolem? Aby ne. Organismus je po studených a tmavých měsících vyčerpaný a také naše psychika mnohdy mele z posledního. Potřebujeme nastartovat imunitu a zahnat předjarní únavu. Nabízíme deset vyzkoušených způsobů, díky nimž to dokážete. 

  • Choďte ven za každého počasí

    Běhání, nebo chůze? Volte důkladně, hlavně to, co vám bude více vyhovovat.
    Autor: Profimedia.cz
    Alespoň půlhodinu ostřejší chůze, klidně s nordic holemi, bychom měli správně absolvovat každý den. Když máte čas rozvržený po minutách, tak si přivstaňte a jděte část cesty do práce pěšky. Jestli vám tahle relativně schůdná varianta nevyhovuje, tak si alespoň zacvičte. Začněte jednoduššími protahovacími cviky, nejméně 10 minut každý den. Hýbejte se a cvičte opravdu pravidelně. Pravidelnost obecně (v době jídla, spánku, pohybu…) je totiž pro organismus přímo balzám.  

  • Vyměňte zimní jídelníček za jarní

    Autor: Shutterstock.com
    Těžší, tučná jídla, která v zimě jíme častěji, teď vyměňte za lehčí. Přidejte víc zeleniny, ovoce, luštěnin, tmavé rýže a uberte tučné maso. Zkuste z jídelníčku vyloučit uzeniny – když dostanete neodolatelnou chuť na něco masitého, nějaké maso si dopřejte. Koneckonců, například upečené maso se dá jíst i studené na chleba a je to zdravější varianta než kus vyuzeného salámu. Do jídelníčku zařazujte i vejce (nedoporučujeme ta z klecových chovů), která jsou plná kvalitních bílkovin, a dokonce podporují zvýšení hladiny „hodného“ cholesterolu.

  • Dostatečně pijte

    Pokud vás honí mlsná, možná to je kvůli oranžové barvě, která podněcuje chuť k jídlu.
    Autor: Shutterstock.com
    Když budete pít čistou vodu, uděláte dost pro pročištění celého organismu. A ještě víc mu pomůžete, když se naučíte každé ráno pít vlažnou (spíš teplejší) vodu s citronem, a to nalačno. Detoxikujete tak játra i ledviny, a navíc zrychlíte metabolismus i pravidelné vyprazdňování. Denně bychom měli vypít přibližně 2,5 litru vody – ale ne slazených, nebo dokonce bublinkových limonád.

  • Začněte se otužovat

    Autor: Shutterstock.com
    Stačí začít ranní sprchou, kterou zakončíte studenou, až ledovou vodou. S tou postupujte od nohou směrem nahoru k trupu a krku. Vydržte to dvě minuty. I v oblékání se mírněte – když jste hodně zimomřiví, raději si oblečte několik vrstev, abyste je mohli v průběhu dne postupně svlékat. Trendem doby je kryosauna. Navštivte ji. V ní je teplota kolem minus 160 stupňů Celsia (v tzv. kabinovém poláriu je to „jen“ asi minus 120 stupňů) a má velmi dobré účinky na posilování imunity i celkové kondice organismu.

  • Dopřejte si spánek

    Pro dobré zdraví je potřeba kvalitní spánek.
    Autor: Shutterstock.com
    Je prokázáno, že nedostatečný spánek má na obranyschopnost velmi nepříznivý vliv. Ideální doba spaní pro dospělého člověka je asi 7,5 hodiny. Delší nebo kratší doba tělu neprospívá. Nejvíc se zregenerujeme spánkem do půlnoci, tedy do 24. hodiny. Ve spaní je velmi důležitá už zmíněná pravidelnost. Není na škodu si o víkendu trochu přispat, ale nemělo by to být víc než o hodinu déle než ve všední den.

  • Nepřetápějte místnosti

    Každý stupeň navíc, který si přidáte na termostatu, vám výrazně zvýší cenu za topení.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli to můžete ovlivnit, teplota ve dne by neměla být tam, kde pracujete nebo odpočíváte, vyšší než 22 stupňů Celsia. A v noci v ložnici maximálně 18 stupňů. Přetápění škodí imunitě a vysušuje sliznice horních cest dýchacích, takže jsou méně odolné proti virům a bakteriím – daleko snadněji pak nastydnete.

  • Držte si nohy v teple

    ponožky
    Autor: Shutterstock
    I když máte na sobě lehčí oblečení, nohy by měly vždy být v dostatečně teplé obuvi. Možná víte i z vlastní zkušenosti, že když se vám dá zima do nohou, daleko snadněji prostydnete a onemocníte. Tím ještě víc oslabíte imunitu a budete ještě vyčerpanější. Přesný opak toho, čeho chcete docílit.

  • Relax a smích vám dodají energii

    Autor: Shutterstock.com
    Být na tom dobře psychicky hodně znamená pro vaše tělo a celkový zdravotní stav. Proto se snažte najít si chvilku na odpočinek, zábavu, zcela cíleně vnímat veselé a zábavné věci života a dopřávat si smích. Budete nejen čilejší a zdravější, ale i si tím nejspíš prodloužíte život. Prostě: všechno se vším souvisí.

  • Pročistěte se

    Autor: Shutterstock.com
    Detoxikačních plánů, které trvají pár dnů, některé dokonce i týdnů, je spousta. Zvažte své možnosti a najděte si takový (na internetu a v knihách jsou jich desítky), který se speciálně pro vás zdá nejvhodnější. Můžete se poradit i se svým lékařem. Účelem je pročistit si vnitřní orgány, krev, zažívání... Tím se celkově ozdravujete. Lidé, kteří provádějí detoxikaci těla pravidelně, bývají odolnější a neznají ani typickou jarní únavu.

  • Občas si kupte doplněk stravy

    dieta, pilulka
    Autor: Shutterstock
    Protože předjaří je doba, kdy ani v ovoci, ani zelenině není dostatek vitaminů a dalších cenných látek, neuškodí si sem tam koupit synteticky vyrobený preparát na posílení imunity nebo vitaminové doplňky. Někdy je to lepší než jíst například rychlenou zeleninu, vyrostlou ve sklenících. Vitaminy nebo výživové doplňky radíme kupovat v lékárnách po poradě s doktorem nebo alespoň lékárníkem.

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...