Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Co když má kojenec neustále ucpaný nos? Pomoci mohou vlhký vzduch i homeopatie

  • Pro malé dítě je čistý nos důležitý nejen kvůli zdraví. Má velký vliv i na jeho náladu.
    27. února 2015 | 11:30

    Máloco dokáže tak vyděsit a otrávit začínající rodiče jako rýma u nejmenších dětí. Neumějí smrkat, a navíc se jim s ucpaným nosem hůře dýchá, což může rodiče vyděsit. Pomoc naštěstí existuje a nemusí to vždy znamenat, že začnete do malého tělíčka pár týdnů po narození pumpovat chemii, protože rýmy se lze zbavit i mechanicky pomocí přírody či homeopatik. Rady jsme našli v knize Homeopatie a děti od doktora Tomáše Karhana. Knihu vydalo nakladatelství Grada. 

  • Pomáhá chladný a vlhký vzduch

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Dětští lékaři se v kojenecké poradně velmi záhy setkávají, a ne vzácně, s dotazem na silné funění kojenečků vázané na dýchání. Nezřídka postačí zvlhčení vzduchu v místnosti, někdy mírné snížení teploty místnosti, někdy až na nejzdravějších 19 až 21 stupňů Celsia. 

  • Nos můžete jemně ošetřit pomocí fyziologického roztoku

    Matky by se neměly nechat odradit od kojení pláčem svých dětí
    Autor: profimedia.cz
    Ucpaný nos je možné ošetřit vatovou štětičkou navlhčenou fyziologickým roztokem. Nově jsou na trhu kojenecké nosní kapky čistě s fyziologickým roztokem bez chemických žíravin. Nesprejujeme přímo, ale zvlhčíme štětičku, aby nedocházelo ke vdechnutí!

  • Co když dítě hodně funí

    Otřesný případ vraždy novorozence se stal v Brně (ilustrační foto)
    Autor: Profimedia.cz
    Jestliže se objevuje výrazně hlasité dýchání nosem – funění – a přetrvává, máme ku pomoci několik homeopatik.

    Funění, otok sliznice nosu. Chraplavý noční kašlík. Obtížné sání.  Sambucus nigra
    Noční ucpávání nosu. Nejhlasitěji mezi 3. a 4. hodinou.   Ammonium carbonicum
    Hlasitě funí po obtížném kojení i v noci. Požitkářský paličák.   Nux vomica
    V noci ucpaná více pravá nosní dírka, ve dne trvalá rýma. Strupy.   Lycopodium
  • Jak se vyznat mezi homeopatiky

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Nejčastěji volíme Sambucus nigra. Jeho potřebnost může potvrdit i občasný dusivý či chraplavý kašlík kolem půlnoci. Teprve po podání léku se objeví mírná čirá sekrece z nosu a zmenší se otok nosní sliznice. Kojenec může konečně pohodlně sát mléko z matčina prsu. Ammonium carbonicum je méně známý, ale účinný lék zvláště při nočním ucpávání nosu. Maximum zhoršení je mezi třetí a čtvrtou hodinou ranní. Hlasité nosní dýchání zejména po jídle a také v noci potřebuje lék Nux vomica. Tento lék má také od malička hodně co napravovat u hltavých a poživačných novorozených paličáků. Pomáhá dávno předtím, než se z nich stanou šéfové workoholici s pověstí  požitkářů. Lycopodium je s ním jakoby příbuzné. Ucpaná je více pravá nosní dírka. Z ní pak vytéká světlý sekret. Dítě má též časté zažívací problémy, větry a plynatost. Obtíže včetně funění gradují v kojeneckém věku mezi 16. až 20. hodinou.

Autor: wall
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...