Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak zhubnout během? Třikrát týdně hodinu!

...
14. dubna 2014 | 14:15

Jogging je čím dál víc populárnější sport nejen ve světě, ale i u nás. Oblíbily si ho také celebrity jako Heidi Klum, Julia Roberts, Hugh Jackman, ale i česká moderátorka Gabriela Partyšová. Pokud se rozhodnete začít běhat, budete mít určitě spoustu otázek. Na ty nejzákladnější nám odpověděl fitness trenér Dominik Špiláček.

Proč je podle vás v poslední době jogging tak populární?

"Jogging je ideální aktivita, jak spojit příjemné s užitečným. Tedy udělat něco pro své zdraví a „poklábosit“ si s jogging partnerem, což tento sport umožňuje, protože není fyzicky až tak náročný. Zvládnou ho téměř všichni, a proto je velice oblíbený."

Proč s joggingem začít?

"Jogging je především zdravá aerobní aktivita, výborná pro spalování tuků. Také je to sport v podstatě finančně nenáročný a zvládne ho téměř každý."

Je tedy vhodný i pro absolutní začátečníky? A jak mají nezasvěcení nejlépe začít?

"Jogging je vhodný i pro začátečníky, starší lidi a také pro ty, kteří se vracejí ke sportovnímu životu, např. po nějakém zranění. Ideální je začít svižnou chůzí, popřípadě použít hole k tzv. nordic walking, kde se zapojuje i horní polovina těla a břišní svaly."

Jaké jsou výhody běhaní?

"Především přináší dobrý pocit díky vyplavování endorfinů. Samozřejmě také díky pravidelnému běháním zhubnete a zlepší se vám srdeční aktivita.

Mgr. Dominik Špiláček, fitness trenér a trenér atletiky 1.třídy
Autor: archiv
"
Má jogging i nějaké nevýhody a rizika?

"Při běhání na tvrdém povrchu se rychleji opotřebovávají klouby a páteř, ale kdybychom se tomu chtěli vyhnout, nesměli bychom dělat nic. A to bychom tedy vypadali..."

Pro koho je běh nevhodný?

"Chůze a běh patří mezi základní lidské pohyby, takže se jim nevyhnete v žádném stádiu života. Nedoporučuje se příliš obézním lidem, také těm, kteří mají problémy s klouby a těhotným ženám ve 3. trimestru."

Co vše je třeba si pořídit, než začneme běhat?

"Jak jsem již zmiňoval, běh je jeden z nejlevnějších sportů. Stačí vám obyčejné sportovní oblečení a kvalitní boty. Pokud vás tento sport chytne a budete jej praktikovat častěji, pak si můžete běh zpestřit různými „vychytávkami“, jako je snímač tepové frekvence, měřič vzdálenost a rychlosti pomocí gps senzoru, atd."

Jak moc jsou pro běh důležité boty?

"Na boty bych kladl veliký důraz, jelikož jsou jedinou ochranou mezi běžcem a povrchem, po kterém běhá. Specializované prodejny vám poradí, jaké boty zvolit podle toho, v jakém terénu je budete používat a jaký typ běžeckého kroku máte. Zkrátka vám dokážou "ušít" boty na míru."

Co je vhodnější? Běhat jednou/dvakrát týdně dlouhé trasy nebo několikrát do týdne trasy kratší?

"Při získávání kondice jde především o pravidelnost. Začít by se mělo po malých dávkách, klidně rychlou chůzí, postupně prokládat během až sportovec vydrží celou dobu v lehkém poklusu. Pro efektivní trénink by se měl začátečník takto hýbat minimálně 3x týdně."

Jogging
Autor: Shutterstock

Jak se dá bojovat s častým a velmi neoblíbeným pícháním v boku?

"Píchání v boku zažil určitě každý běžec, jak začátečník, tak i profesionál. Může mít hned několik příčin, rychlé tempo na začátku běhu, nekvalitní hluboké břišní dýchání nebo trénink brzy po jídle. Když vám běh začne znepříjemňovat píchání v boku, snižte tempo a snažte se dýchat do břicha."

Během joggingu máme tedy ideálně celou dobu dýchat do břicha?

"Hluboké břišní dýchání je nejvhodnější. Tímto způsobem se transportuje nejvíce kyslíku do dolních částí plic. Většina lidí ovšem dýchá špatně a ani o tom neví."

Poradíte nám, jak se donutit jít běhat? jaká je nejlepší motivace?

"To je dost těžké. Pohyb na čerstvém vzduchu by vás měl především bavit. Jako motivace může posloužit neustálé zlepšování času na určitém okruhu, zlepšování pocitu po doběhu, ubývání kilogramů či tvarování postavy. "

Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...