Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hubnutí po porodu: Fitness tipy pro zaneprázdněné matky

Konec výmluv, cvičit můžete i s dětmi.
14. března 2014 | 12:09

Už dávno nemáte doma malé miminko, možná už je z vašeho dítěte velký školák. Jenže vy se na něj stále vymlouváte s tím, že jste příliš zaneprázdněná, abyste cvičila nebo držela dietu. Právě teď je ale ten nejvhodnější čas zatočit s mateřskými kily a udělat ze sebe znovu kočku.

Cvičení by mělo být součástí běžného života každé z nás. Nejde jen o to, že díky pravidelnému pohybu získáme postavu snů, nebo se svému snu alespoň přiblížíme, ale cvičení má pozitivní účinky i na naši psychiku. Díky němu se snáze vyrovnáme se stresem a dokonce posílíme svou paměť a dodáme si energii. A přiznejme si, to všechno potřebuje každá z nás, ať je máma na plný úvazek nebo vysoká manažerka.

I mámy musí cvičit

Udělat si čas jen sami pro sebe, to je něco, po čem touží každá žena a matka zvlášť. Máme pro vás 5 tipů, jak si udělat alespoň chvilku na to si zacvičit a dostat ze sebe negativní energii, kterou byste jinak přenášela na své ratolesti.

Konec výmluv, cvičit můžete i s dětmi.
Autor: Shutterstock.com
1. Vyberte si cvičení, které vás bude bavit
Když už se budete každý týden mučit v tělocvičně, vyberte si takovou aktivitu, která vás bude bavit a na kterou se budete těšit. Pokud nejste fanda do činek a běžeckého pásu, zapomeňte na ně a raději si vyberte tanec nebo jógu, hlavní je se hýbat.

2. To, že budete cvičit, oznamte rodině
Zní to možná trochu divně, ale věřte, že je to základ. Oznamte svému muži, chůvě nebo tomu, kdo vám pomáhá s hlídáním dítěte, že v ten a ten den, v tolik hodin budete chodit cvičit. V tu dobu nebudete na telefonu a cvičení budete rušit jen v těch nejnutnějších případech. A tento závazek také dodržujte, ne abyste v tělocvičně po každém cviku odbíhala zkontrolovat, jestli manžel zoufale nevolá. Věřte mu, on se zvládne na dvě hodinky postarat o vaše zlatíčko stejně dobře, jako vy.

3. Zapojte do cvičení i děti
Nemáte kam dát děti v době cvičení? Přestaňte se vymlouvat a zkuste hodinu cvičení i s nimi. Dnes už je mnoho kurzů, během kterých se maminka protáhne a přitom si se svým malým raubířek užije zábavu. A pokud takové cvičení ve vašem okolí nenajdete, věřte, že fitness centra často mají dětský koutek, kde si děti pohrají mezitím, než se maminky zapotí v tělocvičně.

...
Autor: shutterstock.com
4. Nebuďte na sebe tvrdá a nevzdávejte se
Jen proto, že jste po měsíci pravidelného pohybu nezhubla kila, která jste si pečlivě několik let střádala, nepřestávejte a vytrvejte. Co si budeme nalhávat, hubnutí je mnohem těžší, než nabírání kil, ale ruku na srdce, není vám po tom cvičení skvěle a dokonce se z něj ráda vracíte domů ke svým blízkým?!

5. Cvičte každý den
Jasně, že nemáte čas každý den vyrazit na hodinu do posilovny, ale deset minut denně si určitě najdete. Zkuste cvičení u vašeho oblíbeného seriálu, během vaření nebo během čekání na tramvaj, cvičit se dá totiž kdykoli a kdekoli.

Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...