Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

5 nesmyslů o cvičení? Zapomeňte na sedy-lehy!

Také stále věříte mýtu, že kvůli zvedání činek budete vypadat jako kulturistka?
8. ledna 2014 | 07:00

Zatímco hodiny pilates jsou ženami doslova přeplněné, v posilovně na strojích nás moc často neuvidíte. Chcete přece tělo zpevňovat a ne vypadat jako kulturistka, že? Jenže zrovna tato úvaha patří mezi jeden z nesmylů o cvičení.

1. Když budeš dělat sedy-lehy, zbavíš se špeků na břiše

Sedy-lehy definitivně pomáhají zpevňovat břišní svaly a posilovat celkové držení těla. Jenomže abyste ty vymakané svaly mohla vidět, musíte se nejprve zbavit tuku v břišní oblasti a toho pouhým posilováním nedocílíte. Abyste spalovala tuky, musíte zkombinovat jak posilování, tak kardio. Pokud tedy toužíte po pořádném pekáči buchet, na každé sedy lehy byste měla strávit hodinu na běžeckém pásu nebo na rotopedu.

2. Zvedání činek z tebe udělá kulturistku

...
Autor: Sportnanetu.cz
Vyhýbáte se posilovacím strojům a činkám, protože máte strach, aby vám nenarostly příliš široké svaly? Nebojte se, kdyby to bylo tak snadné, chodí po ulicích stovky kulturistů. Pravdou je, že aby vám narostla opravdu velká svalová hmota, musíte na posilovacích strojích denně dřít, podřídit tomu jídelníček a jíst potrvinové doplňky. Dva dny v týdnu na posilování paží nebo stehen vám naopak pomůže zpevnit svaly a podpoří spalování tuků, které jste nastartovala kardio cvičením.

3. Kardio stroje ti ukážou, kolik jsi spálila kalorií

...
Autor: Shutterstock
Ano, jakýsi údaj na displeji rotopedu nebo běhacího pásu skutečně vidíte, jenomže právě ono číslo je velmi orientační a velmi nepřesné. Některé stroje se vás sice zeptají na pohlaví, věk, váhu a výšku, ale už vůbec nepočítají s takovou drobností, jako je procento tělesného tuku nebo vaše optimální tepová frekvence. Rozdíl mezi tím, co opravdu spálíte a co ukazuje monitor tak může být v řádech desítek, ale i stovek kalorií.

4. Když cvičíš, můžes sníst co chceš a v jakém množství chceš

...
Autor: Shutterstock
To, že si dvakrát týdně zahopsáte na zumbě rozhodně neznamená, že se zbylých pět dní můžete bez starostí stravovat po fast foodech. Ano, sice platí, že pokud máte vyšší výdej energie, můžete si dovolit i vyšší příjem, ale i tak by ho měly tvořit hlavně celozrnné výrobky, kvalitní maso a čerstvá zelenina. Odborníci navíc tvrí, že na vaše hubnutí má cvičení vliv jen z 20%, těch zbylých 80% tvoří právě zdravé stravování.

5. Dělat si relaxační dny hubnutí nepomůže

cvičení
Autor: Shutterstock.com
Rozhodla jste se začít na sobě konečně makat a potřebujete se do toho pořádně dostat? I tak si nezapomeňte do cvičebního plánu zařadit dny relaxace. Po každém fyzickém náporu totiž tělo potřebuje čas k regeneraci. Vrcholovým sportovcům stačí samozřejmě kratší doba než lidem, kteří v životě nesportovali. Pokud tedy začínáte například s během, nebo s chozením do posilovny, vyrazte nejdřív dvaktát týdně a až si tělo zvykne, můžete intenzitu navyšovat. Přetrénování vám nijak nepomůže, spíš naopak.

Autor: brig
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...