Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Cvičte doma, zbavíte se tukových polštářků a ještě ušetříte!

Cvičte v pohodlí domova
21. srpna 2009 | 15:31

Téměř každý si alespoň jednou v životě dal předsevzetí, že udělá něco pro své tělo. V době, kdy roste počet lidí se sedavým zaměstnáním, může být motivem snaha zhubnout, nabrat svaly nebo se jen udržovat v kondici.

Pro ty, kteří nechtějí za tímto účelem navštěvovat tělocvičny a raději by své tělo trápili v teple domova, existuje mnoho cvičebních pomůcek. Cvičení doma má ale i svá úskalí. Důležité je, aby cvičení bylo zdravé jak pro tělo, tak pro duši.

"Důležitá je svalová rovnováha," řekla ČTK rehabilitační pracovnice Věra Kynclová. Lidé by podle ní měli obzvláště ze začátku dbát na vyváženost cvičení a celkové zpevnění těla. K tomuto účelu slouží především různé gymnastické míče, balanční podložky i speciálně upravené balanční boty. Hitem ve světě aerobiku byla v poslední době například půlkulatá podložka nazvaná Bosu.

Ilustračné foto
Autor: Nový čas Bývanie

Ti, kteří chtějí zhubnout, by se měli soustředit na takzvaná aerobní cvičení, při nichž dochází k největšímu výdeji kalorií. K tomuto mohou sloužit například rotopedy, běžecké trenažéry nebo různé steppery imitující chůzi do schodů nebo jízdu na běžkách.

U složitějších cvičebních strojů a posilovacích lavic by si lidé měli dávat pozor zejména na to, aby cviky prováděli správně. "Při cvičení na těchto strojích je důležitá spolupráce jednotlivých svalových skupin," upozornila Kynclová. Lidé si mohou nesprávně prováděnými cviky spíše ublížit. Důležité je prý také dodržovat tři základní fáze tréninku - nejdříve svaly zahřát, poté je posílit a nakonec protáhnout, aby se svaly nezkracovaly.

V nabídce cvičebních pomůcek jsou i různé zázračné přístroje, mezi něž patří například pásy smršťující svaly elektrickými impulzy nebo zahřívající jednotlivé partie, které prý vedou k odpaření tuků. "Jediné, co se takto z těla odpařuje, je voda," tvrdí Kynclová. Podle ní je klíčem ke zdravému hubnutí vždy rovnováha mezi přísunem a výdejem kalorií. Proto odborníci tyto pomůcky většinou doporučují jen jako doplněk.

Cvičte v pohodlí domova
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, KETTLER

Dalším úskalím cvičení doma je dlouhodobé udržení motivace. Drahé cvičební stroje často končí v rohu jako věšáky na šaty. Podle Michala Šafáře, který provozuje poradenství v oblasti psychologie sportu a optimalizace životního stylu, je cvičení doma v tomto ohledu velmi náročné.

"Je to samozřejmě velmi individuální, ale podle mých zkušeností lepších výsledků dosahují ti, kteří navštěvují různá zařízení," řekl Šafář ČTK. Určitou motivací mohou podle něj být i investované peníze, kvůli kterým je lidem líto vyhodit drahý přístroj hned na půdu.

Pokud se někdo rozhodne cvičit doma, doporučuje mu pro cvičení zvolit vhodnou denní dobu podle toho, zda je přirozeně aktivnější ráno nebo večer. Také je potřeba dávat pozor na to, aby se cvičící od začátku nepřepínal. "Na začátku je motivace většinou velmi vysoká. Pokud to přetáhnou, rychle ale klesá," uvedl Šafář. Podle něj je vždy lepší rozvrhnout si cvičení dlouhodobě a dbát na to, aby působilo především radost.

Autor: ČTK
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...