Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Posilněte si na podzim imunitu nejen vitamíny, ale i sexem

  • Posilněte si imunitu a přežijte tak podzim ve zdraví!
    26. října 2014 | 06:00

    Poslední týden nám podzim ukazuje svoji temnou stránku se vším všudy a my se čím dál tím častěji choulíme do huňaté šály, aby se nám lstivý vítr nedostal pod kabát. Proti špatnému počasí, které může poznamenat náš imunitní systém, se můžeme bránit i lépe, než jen teplým oblečením. Vyzkoušejte naše tipy, jak se přes zimní období udržet stále fit a nepoddat se zrádnému počasí! 

  • Jezte sezónní jídla

    S příchodem nového ročního období je nejvyšší čas pozměnit trochu složení jídelníčku! Tedy ne tak, aby vám z něj zmizely některé důležité složky potravy, ale tak, abyste co nejvíce využili podzimních darů přírody! Rozhodně by na stole neměly chybět pokrmy z dýně, brambor a jiné kořenové zeleniny, jablka, hrušky, brusinky... Z dýně uvaříte skvělou polévku, z jablek zase závin a ze zeleniny polévku. Ideální pokrmy do deštivých dnů.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: archiv
    Doba dýní je tu! Některé dýně jsou skvělé na vaření, jiné zase jako dekorace.
    Autor: Shutterstock
  • Nebojte se bylinek

    Bylinky, které jste si nasbíraly přes léto, můžete nyní zúžitkovat. Pokud žádné nemáte, nepropadejte smutku, stále si je ještě můžete vypěstovat sama. Rozhodně to stojí za to. Působí totiž nejen jako prevence, ale i jako lék, pokud vás přeci jen nějaká ta viróza skolí. Vyzbrojte se proti nachlazení mátou, jitrocelem a černým rybízem! Příliš to s nimi ale nepřehánějte, namísto zdraví na celou zimu by vás mohly pořádně potrápit! Nebojte se tedy sáhnout po předem namíchaných bylinných čajích.
    Některé bylinky jsou opravdu blahodárné co do jejich působení na hubnutí.
    Autor: Shutterstock.com
  • Pryč se stresem

    Zázvorový čaj
    Autor: Shutterstock.com
    Zázrakem, který pomůže udržet vaší imunitu nastartovanou, je guarana. Tato brazilská bylinka mimo jiné pomáhá i při detoxikaci organismu, nebo spalování přebytečných tuků. Na podzim je ale pro nás malým zázrakem i proto, že člověku dodává neustále energii a pomáhá odbourávat stres, který se v zimním období často nahromadí. Guaranu seženete v lékárně a v kombinaci s medem, citrónem a zázvorem z ní vykouzlíte skvělý teplý nápoj! 
  • Dámy, pozor na záněty!

    Chladné počasí a všudypřítomný vítr může neblaze překvapit i naše ženské orgány. Jestliže jste náchylnější k zánětům a nachlazení, neměly by ve vaší domácnosti (a hlavně ve stravě) chybět brusinky. Ty jsou totiž nejlepším a nejvíce ozkoušeným lékem na záněty močového měchýře. Nejúčinnější jsou buď čerstvé, nebo extrakt z nich. Sáhnout ale můžete i po lichořeřišnici větší (lidově řeřicha), která působí jako přírodní antibiotikum a léčí nejen záněty močových, ale i dýchacích cest.
    Lichořeřišnice větší působí jako přírodní antibiotikum na záněty dýchacích a močových cest.
    Autor: Shutterstock.com
  • Spěte, spěte, spěte

    Aby se tělo dokázalo bránit všem škodlivým vlivům, které na něj číhají všude kolem, musí mít dostatek síly a být odpočato. Dostatek spánku zvyšuje obranyschopnost lidského organismu. Ti, kteří mají pravidelný a kvalitní spánek jsou navíc odolnější vůči stresu, který by mohl jejich imunitu snížit. Naordinujte si alespoň jednou týdně den, kdy budete odpoledne a večer v klidu doma, pusťte si hezký film a relaxujte. Poté se odeberte ihned do postele, nemyslete na žádné problémy a posilujte imunitu.
    Imunitu posílíte i dostatečným odpočinkem.
    Autor: Shutterstock.com
  • Dejte průchod rýmě

    Podle lékařů by každý člověk měl prodělat tak dvakrát do roka rýmu. Tu klasickou, kdy vám týden teče z nosu, pšíkáte a není vám příliš dobře. Většinou se objevuje na jaře a na podzim a představte si, že má své opodstatnění. Akutní rýma s zbavuje všech škodlivin, které se v orgánech usadily. Proto bychom jí měli dát volný průchod, ať se s tím vypořádá a nám pak bude dobře. Jesliže se ji snazíme zaléčit některými chemickými látkami, dost pravděpodobně se brzy objeví znovu. Přetrpte tedy týden s rýmou a pak už se vám celou zimu bude vyhýbat.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • Hydratujte!

    Užijte si víkend jen sama pro sebe a vyberte si z našich tipů.
    Autor: shutterstock.com
    Infekce se do našeho těla dostávají v první řadě skrze kůži a sliznici. Proto musíme i my nejprve myslet na to, jestli máme dostatečně chráněné tyto části těla. Aby se dokázaly útokům zvenčí bránit, musíme o ně pečovat. Proto dostatečně pijte a hydratujte kůži. Dejte si pozor i na nejrůznější oděrky a praskliny na pokožce.
  • Buďte venku

    Pobyt na čerstvém vzduchu je prospěšný hned několikrát. Zatímco v uzavřených prostorách se to bacily jen a jen hemží, volného prostranství se bojí a hlavně v něm nemají takovou moc. Jestliže jste se domlouvala s kamarádkou, že se sejdete, raději volte procházku venku, než dlouhé vysedávání v kavárně. Navíc na posílení imunity je vhodný i pohyb, takže tím vlastně tak říkajíc zabijete dvě mouchy jednou ranou. Jen pozor na prochladnutí, pořádně se oblečte a obujte!
    Kamarádky na procházce v parku.
    Autor: Shutterstock.com
  • Pijte hodně mléka

    .
    Autor: Isifa.com
    Co si budeme povídat, imunitní systém je v chladnějších měsících skutečně oslaben. Ale my se tomu nesmíme poddat a s oslabeným organismem můžeme bojovat. Hlavně tedy tomu můžeme předcházet... Mimo jiné i pitím mléka a jezením mléčných výrobků. Ty jsou totiž plné bílkovin a vitamínů A a B12. A co víc, budete plni vápníku, který zpevní vaše kosti. To se vám bude zaručeně hodit, až v zimě uklouznete někde na náledí...
  • Nekuřte

    Tisíckrát omýlané téma - kouření a jeho škodlivost pro naše zdraví. Je asi zbytečné tady vysvětlovat, co je špatného byť na jedné zapálené cigaretě. Pokud jste kuřák, i když třeba jen občasný, přidáme vám o jeden důvod víc, proč s tím seknout. Kouření zásadně snižuje obranyschopnost organismu a zbytečně ničí kvalitu imunity. Chápu, že zapřísáhlí kuřáci nepřestanou kvůli podzimním plískanicím a virózám kouřit. Jesliže ale patříte mezi ty „sváteční“, co si zapálí jen občas, vykašlete se na to.
    Pokud přestanete kouřit, riziko rakoviny se během čtyř let sníží o 40 %.
    Autor: Shutterstock.com
  • Milujte se!

    A nejlepší tip na posílení imunity na závěr - milujte se s partnerem co nejvíce to půjde! Studie totiž ukázaly, že lidé ve středním věku, kteří mají pravidelný sex se svým partnerem, jsou mnohem zdravější, než jejich vrstevníci, kteří jsou tohoto potěšení ušetřeni. Takže jak se nejlépe udržet zdraví a ve formě? Udělejte si s partnerem hezký večer, pusťte si komedii (proto i dostatek smíchu pozitivně ovlivňuje obranyschopnost organismu), pomilujte se a dopřejte si pak dostatek spánku!
    Stačí se po ránu správně naladit a hned vám celý den půjde vše lépe.
    Autor: profimedia.cz

Diskuse ke článku
.