Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jaké sklenice na okurky?

Sklenice na okurky
1. srpna 2008 | 16:50

Vybrali jste už recept na lák, nakoupili okurky, ale teď váháte, do jakých sklenic plody naskládat? Jaký je v nich rozdíl? S výběrem sklenic vám pomůžeme.

 

A kolik okurek se vlastně do jednotlivých nádob vejde a kolik láku byste na to vaše množství měli uvařit? Poradíme vám společně s šéfkuchařem Perfect Canteen Jiřím Hričindou.

Nové sklenice

Doby, kdy sklenice byly nedostatkovým zbožím, jsou dávno pryč. V obchodech jsou nejrůznější tvary i velikosti, přičemž za malou (0,370 l) zaplatíte cca 8 Kč, za větší kolem 11 korun. Dají se ale sehnat i přes inzerát do pěti korun za kus.

Kolik lahví je potřeba?

Do malé o objemu 0,37 litru se vejde okolo 9-12 malých okurek. Do větší sklenice cca 0,7 litru se dá naskládat 12-18 okurek. Na 5 kilo menších okurek si tak připravte zhruba 12 sklenic o objemu 0,7 litru a přibližně 3,5 litru láku.

Pořádně je vymyjte

Než začnete do lahví skládat okurky a ingredience, pořádně je umyjte horkou vodou nebo nechte umýt v myčce.

Dva druhy víček

Nyní už se používají jen dva druhy víček. Nejoblíbenější a také nejpraktičtější jsou šroubovací. Druhou variantou jsou víčka bez závitu, která se ke sklenici upevňují pomocí speciální těsnicí hlavy. Koupíte ji skoro ve všech domácích potřebách do 30 korun.

Pozor na kvalitu

Víčka jsou velmi důležitá. Právě na nich mnohdy záleží úspěch celého nakládacího snažení. Pokud jsou tedy zprohýbaná nebo gumička uvnitř vykazuje stopy opotřebení, raději kupte nová. Pokud netěsní, naložená zelenina se zkazí. Šroubovací i utěsňovací stojí zhruba 2 koruny.

Jak utahovat

Před sterilací sklenice nedotahujeme úplně. Naopak zcela a ihned je utahujeme po vytažení z hrnce. Je to z toho důvodu, že nálev ve sklenici je horký a uchází z něj pára. Po vyndání sklenic z vody vzniká naopak podtlak a díky našemu zatáhnutí se nemůže už dovnitř dostat vzduch a víčko se dokonale 'přicucne' ke sklenici.

● Proč se otáčejí?

Na závěr sterilování se po vytažení sklenice otočí dnem vzhůru a nechají se v této poloze. Umožníme tím ještě větší utěsnění a zjistíme tak, zda je víčko dobře utažené. Případně jej můžeme ještě rychle dotáhnout. Pozor ale na spálení! Sklenice jsou horké.

● Utopená utěrka

Okurky sterilujeme v hrnci s vodou, do kterého můžeme vložit na dno děravou plechovou izolační vložku, kterou ovšem klidně nahradíme obyčejnou utěrkou. Ta zabrání otloukání sklenic o sebe a více je bude utěsňovat. Navíc sklenice nebudou stát přímo na zahřívaném dnu. Dbejte na to, ať voda v hrnci dosahuje tak do půlky sklenic.

● Na co nezapomenout? Zní to možná nepatřičně, ale nezapomeňte na sklenice. Spoléhat se na to, že jich je dost ve sklepě od loňska, se nemusí vyplatit. Před sterilováním rovněž zkontrolujte víčka. Zohýbaná nebo s poškozenou těsnicí vrstvou vyhoďte! Je škoda šetřit pár korun a pak splakat nad zničeným úsilím.

● Praktické drobnosti Pokud sterilujete pár sklenic okurek a zavařujete několik kompotů, speciální hrnec za 5 tisíc si asi nepořídíte. Praktickým pomocníkem je ale teploměr (cca 300 - 500 Kč), využijete ho nejen při zavařování. Pořiďte si i kleště na vytahování lahví (cca 130 Kč).

 

Autor: red