Obecné zásady při uspořádávání lednice
Aby vaše potraviny vydržely co nejdéle čerstvé, je důležité znát pár základních pravidel. Obecně platí, že nejchladněji je vždy ve spodních patrech lednice. Nezapomínejte ale, že chlazení probíhá formou proudění vzduchu, neskládejte proto potraviny těsně k sobě. To by bránilo volnému proudění studeného vzduchu a správnému chlazení.
Moderní lednice Beko umí díky technologii AeroFlow distribuovat chladný vzduch rovnoměrně po celém prostoru, takže je v každé polici stabilní teplota. Vzduch navíc nemíří přímo na potraviny, takže neosychají. Pro udržení čerstvosti používejte uzavíratelné dózy, voskové ubrousky nebo zip sáčky.
Rozcestník praktického skladování
Správné uspořádání lednice vám ušetří spoustu času i peněz za zbytečně vyhozené jídlo. Do spodních zásuvek dejte zeleninu a ovoce. V nejchladnější části lednice, tedy v policích nad zásuvkami, skladujte syrové maso, ryby a uzeniny. Vejce, mléčné produkty, sýry a již uvařená jídla bychom měli dávat do středních polic, kde je teplota stabilnější. Nejteplejší částí lednice jsou dveře, kam uložte nápoje, dochucovadla, máslo a otevřené zavařeniny. Pokud nemáte místo ve střední části, můžete uložit vejce i do dveří.
Co do lednice rozhodně nepatří
Ne všechno ovoce a zelenina má rádo chlad. Vyhnout by se mu měly citrusy, avokáda, banány, manga a rajčata. Suché a tmavé místo mimo lednici prospěje bramborám, cibulím a česneku. Zapomeňte také na pečivo! V lednici by nasáklo vlhkost a ztratilo svou chuť i křupavost. Pro něj je nejlepší zabalit ho do suché utěrky a uložit do chlebníku.
Odmrazování mrazáku? S tím je konec
Ke skladování potravin nezřídka potřebujeme také mrazák, zejména na maso. „Mrazák bývá pro mnohé z nás postrachem, hlavně kvůli odmrazování. Už jeden centimetr námrazy může zvýšit spotřebu mrazáku až o 75 %. Díky technologii NeoFrost™ tahle starost mizí. Systém dvou oddělených chladicích okruhů zajišťuje v mrazáku suchý, studený vzduch, takže odmrazování už není potřeba. V lednici naopak panuje ideální vlhkost, díky které potraviny neosychají a zůstávají déle čerstvé. Velkou výhodou je i to, že se vzduch mezi mrazákem a lednicí nemíchá, takže se nepřenášejí pachy. A navíc se na zadní stěně lednice netvoří nevzhledné kapky,” vysvětluje Jan Krejčíř, marketingový ředitel značky Beko Česká republika a Slovensko
Déle čerstvé s HarvestFresh
Velmi funkční řešení k prodloužení čerstvosti potravin v zásuvce na ovoce a zeleninu, zachování vitamínů a přirozené vůně a chuti, nabízí technologie Beko HarvestFresh. Ta díky chytrému světelnému režimu napodobuje střídání přirozených fází denního světla a tmy, které je pro ovoce a zeleninu přirozené. Díky tomu si uskladněné plody uchovají více vitamínů a chuti, nevadnou a zůstanou déle čerstvé a vy nemusíte nakupovat tak často. Samostatnou kapitolou je mraznička, její fungování a uspořádání.









