Středa 23. října 2024
Svátek slaví Teodor, zítra Nina
Oblačno 13°C

Uchovejte si mateřství: Social freezing jako moderní volba žen

14. října 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Naplno využít benefity mládí a svobody a s mateřstvím počkat až na vhodného partnera a stabilní zázemí, takový je trend dnešních žen. S rostoucím věkem však čelí neúprosnému faktoru – klesající plodnosti. Proto se stále více z nich obrací na lékaře s žádostí o social freezing, který jim dává flexibilitu v plánování rodiny. Potvrzují to i statistiky kliniky GENNET, kde meziročně vzrostl počet zájemkyň o tuto službu o 138 %. Kdy je dobré tuto „zálohu“ budoucího rodičovství zvážit a podstoupit?

„Žít vědomě svůj život, být aktivní, vzdělávat se, objevit mnoho zajímavých míst a lidí, vyniknout ve své profesi, a především poznat samu sebe – takové jsou priority řady mladých žen, které k nám přichází na kliniku. Nebo jen ještě nepotkaly toho pravého partnera, zároveň se ale nechtějí vzdát role matky a rády by do budoucna předešly problémům s početím. Díky vědě se dají obě věci zkombinovat, což v poslední době začíná využívat stále více žen,“ říká MUDr. Alena Šestinová, vedoucí lékařka IVF kliniky GENNET Praha 1.

Autor: Gennet

Optimální věk pro početí dítěte se obvykle pohybuje kolem 25 let, kdy mají ženy nejlepší podmínky pro otěhotnění. Po třicítce však začíná klesat ovariální rezerva, což může negativně ovlivnit šance na přirozené početí. Po 35. roce věku se riziko snižuje ještě více, a to nejen kvůli klesajícímu množství vajíček, ale také kvůli jejich zhoršující se kvalitě, která naopak zvyšuje riziko genetického postižení plodu. Šance na zdravého, přirozeně počatého potomka po čtyřicítce jsou tedy velmi nízké. Ženy, které ještě rodinu neplánují, by měly zvažovat zamrazení svých pohlavních buněk, zejména do 35 let, což potvrzuje i lékařka a dodává: „V případě, že je žena zdravá, samozřejmě může otěhotnět i přirozenou cestou a zamrazená vajíčka nemusí nikdy použít. Vitrifikované oocyty slouží jen jako ‚pojistka‘ plodnosti do budoucna a na šanci porodit zdravé miminko.“

Mrazení pohlavních buněk, známé jako social freezing, je technika, která ženám umožňuje uchovat vajíčka na několik let, nebo dokonce desetiletí. Statistiky ukazují, že s věkem se snižuje množství vajíček, která vaječníky produkují a ruku v ruce s tím klesají i šance na přirozené početí. Například třicetiletá žena potřebuje k otěhotnění průměrně 6 vajíček, zatímco ve 43 letech už to může být až 18 vajíček. Díky zamrazení vajíček můžete ve 40 letech využít svá „mladší“ vajíčka, čímž se šance na miminko prakticky vrátí na úroveň doby, kdy byla vajíčka zmrazena. Celý proces trvá u žen zhruba měsíc, kdy je nejprve nutné podstoupit vyšetření a krevní testy, dále je žena hormonálně stimulována a následně dojde k odběru vajíček, která jsou okamžitě vitrifikována. Úspěšnost rozmrazení buněk po vitrifikaci je v GENNET 95 %. Kompletní cyklus zahrnující veškerá potřebná vyšetření, odběr vajíček a jejich zamrazení na jeden rok se pohybuje kolem 30 tisíc Kč. Tato investice může ženám poskytnout klid a možnost plánovat mateřství na vlastních podmínkách.

Klinika GENNET připravila k tématu social freezing webinář, který bude vysílat pro veřejnost online dne 31. října od 16:00 hodin. Přihlásit se na něj bude možné na stránkách kliniky. Povede ho MUDr. Miloš Černý, vedoucí lékař IVF kliniky GENNET Praha 7, který v rámci webináře poskytne hluboký vhled do tajemství plodnosti a jak o ni pečovat v moderním světě plném výzev. Dále představí preventivní metodu zachování plodnosti social freezing, která zvyšuje šanci na založení rodiny v pozdějším věku. Všichni účastníci získají voucher v hodnotě 3000 Kč na službu social freezing.

Autor: Gennet

Další akcí, na které klinika Gennet čtenáře zve, jsou Dny pro vaši budoucnost ve dnech 11. – 22.11.2024. Ty se vedle zamrazení reprodukčních buněk zaměří i na asistovanou reprodukci. Během těchto dnů mohou ženy v rámci standardní otevírací doby podstoupit AMH test zdarma. Jedná se o krevní vyšetření, na základě kterého odhalí tzv. ovariální rezervu, nebo-li množství vajíček ve vaječníku. Určení této rezervy je velmi důležité při léčbě neplodnosti, protože říká, kolik vajíček mohou vaječníky ještě poskytnout k případnému oplodnění.

Klinika GENNET byla založena v roce 1996 jako centrum lékařské genetiky. Postupným rozvojem a růstem byly přidávány nové specializace. Aktuálně má klinika tři pobočky – dvě v Praze a jednu v Liberci. GENNET poskytuje veškerá nutná vyšetření nezbytná pro léčbu neplodnosti, a navíc také nejnovější testy z oblasti genetiky, imunologie a andrologie. Disponuje vlastními genetickými a imunologickými laboratořemi. Lékařský tým patří ke špičkám ve svém oboru s mnohaletými zkušenostmi. Výsledky IVF léčby v GENNETu překračují průměrné hodnoty v České republice. Díky skvělé práci zkušených embryologů dosahují 85% úspěšnosti oplození vajíček, což zvyšuje šance na výběr nejlepšího embrya k transferu. Statistiky úspěšnosti IVF cyklů v GENNETu se zakládají na počtu klinických těhotenství pacientek. Průměrná úspěšnost napříč všemi věkovými skupinami je 40 % (57 % u věkové skupiny do 30 let). Úspěšnost programu s darovanými vajíčky je více než 69 %. Ročně se na klinikách uskuteční více než 3 000 cyklů a do dnešního dne se díky naší pomoci narodilo více než 10 000 dětí. Více informací na www.gennet.cz.

Autor: Gennet