Úterý 15. října 2024
Svátek slaví Tereza, zítra Havel
Oblačno 12°C

Elegantní, sportovní, výrazný, neutrální? Vyberte si ten pravý kabát na zimu

15. října 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Skvěle padnoucí kabát či bunda by měly patřit k základním kamenům podzimního a zimního šatníku každého z nás. Jak si ale vybrat ten nejlepší? Stačí se řídit několika jednoduchými pravidly a hned budete vědět, jaký kousek se bude hodit právě do vaší skříně. Poradí vám stylistka s.Oliver Ivana Vokrojová.

Jaký je váš styl?

Ráda volíte uhlazenou eleganci, moderní minimalismus nebo se naopak vyžíváte ve vzorech a barvách? Ať už je váš styl jakýkoliv, měla byste z něj při výběru nového kabátu vycházet. Správně zvoleným kouskem totiž svůj look završíte a dotáhnete k dokonalosti.

„Pro všechny fanynky nadčasové klasiky je takřka nutností kabát v délce pod kolena v neutrální barvě, případně s jemným vzorem. Milujete-li extravaganci, nebojte se sáhnout například po dlouhém oversize kabátu s výraznou barevnou kostkou, přitáhnete pozornost a vysloužíte si pohledy plné obdivu všude, kam vkročíte. Pokud jste vyznavačkou spíše sportovněji laděné módy, neměla by ve vašem podzimně-zimním šatníku chybět pohodlná a zároveň stylová prošívaná bunda či vesta. Jsou dostání v různých délkách a barevných provedeních a dokonce i s různými typy prošívání, aby lichotily všem typům postav,“ říká stylistka s.Oliver Ivana Vokrojová.

TIP: Nenechte se strhnout módními trendy. Pokud kousky, které plní stránky magazínů a sociální sítě, nejsou váš šálek kávy, vyhněte se jejich nákupu. Hrozilo by, že takový kabát vynesete párkrát a poté vám zůstane jen smutně viset ve skříni.

Dlouhý kabát pod kolena s decentním vzorem je nadčasová klasika, milovnice odvážnějších modelů naopak ocení oversize střih a výrazný vzor. Kdo potřebuje zvýraznit siluetu, ať sáhne po kabátu s páskem.
Autor: s.Oliver CZ, s.r.o.

Pro jakou příležitost kabát hledáte?

„Zamyslete se nad tím, kam budete kabát či bundu nejčastěji nosit. Hledáte model do práce a na každodenní pochůzky? Pravděpodobně užijete univerzální kousek, který bude fungovat s kalhotami, šaty a sukní ve vašem osobitém stylu. Trávíte hodně času venku a mimo město? Pak by se vám možná hodila také funkční bunda nebo parka, abyste přečkala podzimní plískanice a zimní měsíce v suchu a teple i při procházkách přírodou,“ radí Irena. Pokud naopak potřebujete nový kousek, který chcete nosit na slavnostní příležitosti typu divadlo, ples či gala večer, dejte si na výběru extra záležet, aby nekvalitní svršek „neshodil“ celý váš propracovaný outfit. Zároveň se nebojte popustit uzdu fantazii. „Dopřejte si trochu okázalého luxusu a pořiďte si například dlouhý kabát z umělé kožešiny v barvě velbloudí srsti,“ navrhuje Irena. Dáváte přednost temným barvám? Pak sáhněte po krátkém černém kabátku, který na sobě kombinuje koženku s umělou kožešinou, ke společenským kalhotám i dlouhým šatům bude vypadat skvěle.

TIP: Vyzkoušejte některou z bund s.Oliver s voděodolnou úpravou Bionic Finish a grafenovou podšívkou, která zabraňuje úniku tělesného tepla.

Jakou máte postavu?

Přestože toto kritérium už může být považováno za přežitek, je dobré se alespoň rámcově držet základních pravidel, které vám pomohou zdůraznit vaše přednosti. „Postava tvaru přesýpacích hodin vynikne v kabátu se zvýrazněnou siluetou – ať už střihem nebo třeba páskem. Vázání v pase pomůže opticky vytvořit siluetu i rovným postavám. Pokud máte širší ramena či hrudník a nechcete na ně upozorňovat, vyhněte se kabátům a bundám s širokými límci nebo výraznými aplikacemi v horní části. Naopak tento styl bude sedět všem, kdo chce vyvážit poměr mezi úzkými rameny a širšími boky. Jste-li drobná a chcete získat pár centimetrů navíc, zvolte kabát s jednořadým zapínáním na knoflíky, opticky vás prodlouží,“ vysvětluje Irena.

TIP: Mějte na paměti, že je vždy lepší pořídit si kabát i bundu spíše o trochu větší než menší, abyste měly prostor pro vrstvení a mohly pod ně v zimě obléct svůj oblíbený svetr.

Jednobarevný kratší kabátek se díky své jednoduchosti bude hodit ke spoustě outfitů a unosíte jej po celý podzim. Bunda s voděodolnou úpravou Bionic Finish a grafenovou podšívkou vás zase udrží v teple i na delších procházkách v nepříznivém počasí.
Autor: s.Oliver CZ, s.r.o.