Čtvrtek 19. září 2024
Svátek slaví Zita, zítra Oleg
Polojasno, déšť 21°C

Jak je dítě ovlivněno stěhováním a nástupem do nové školy?

5. září 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Ačkoli jsou děti velice tvárné a přizpůsobivé, stěhování je i pro nejmenší potomky obrovským zásahem do života. Jak moc je může změna bydliště a školy ovlivnit? Podíváme se na pozitiva i negativa tohoto kroku.

Odloučení od rodiny a přátel

Pravděpodobně hlavním důvodem, proč se dospělí ani děti nechtějí stěhovat, je ztráta vazeb na staré přátele a omezení kontaktu s rodinou, žije-li aktuálně ve vašem dosahu. Stěhujete-li se na delší vzdálenost, znamená to, že s těmito lidmi se už nebudete moc pravidelně vídat. A protože zejména v dětství vznikají ta nejbližší přátelství na celý život, může jít o zásadní narušení vývoje dítěte s dalekosáhlými dopady. V dnešní době však internet a sociální sítě umožňují udržovat kontakt s rodinou a přáteli i na dálku, což může alespoň částečně zmírnit tento pocit odloučení.

Co je naopak na tomto pozitivní, je skutečnost, že dítě si velice pravděpodobně najde přátele nové. A tak se vlastně okruh přátel brzy výrazně rozroste a dítě kolem sebe bude mít lidí mnohem více než dosud. To může v některých oblastech života naopak s rozvojem pomoci. I tak ale platí, že první měsíce v novém prostředí pravděpodobně budou velmi stresující, což může mít dopady i na fyzické zdraví. Proto je nutné myslet na posílení dětské imunity, aby tělo fungovalo i během takto náročné životní změny správně a dítě se vyhýbalo nemocem, které mohou mít v tomto období těžší průběh.

Dítěti se může zhoršit prospěch

Dojde-li během změny bydliště i ke změně školy, může se dítěti nečekaně zhoršit prospěch. Nová škola může mít na dítě vyšší nároky, případně mohou mít noví vyučující jiný styl výuky. Zatímco ostatní žáci na něj již budou zvyklí, nově příchozím dětem potrvá i několik měsíců, než se mu přizpůsobí. Zejména krátkodobě se tak může prospěch nečekaně zhoršit.

Existují ale i situace přesně opačné. Dítě dosud mohlo navštěvovat školu, která jeho potřebám nevyhovovala, a tak se v novém prostředí může nejen ze studijního hlediska okamžitě cítit mnohem lépe.

Stěhujete se do zahraničí? Pro dítě zkušenost k nezaplacení

Žijeme v globalizovaném světě. Zejména v západní společnosti se může hodit, pokud dítě získá náskok před svými vrstevníky. Díky přesunu do zahraničí se dítě může rychleji naučit cizí jazyk, pozná nové kultury, zvyklosti i místa. Jde o zkušenost, kterou velice pravděpodobně bude vaše dítě schopné zužitkovat po celý zbytek života.

Máte všechno spočítané?

Při stěhování myslete nejen na své děti, ale na celou rodinu. Důležitým aspektem jsou rodinné finance, neboť každé stěhování je velice nákladná záležitost. Musíte proto vše důkladně spočítat. S bydlením vám pomůže kalkulačka nájemného 2024, promyslete ale i náklady na dopravu, pořízení nového vybavení či na cenovou hladinu ve vaší budoucí lokalitě. Stačí málo a dosud přebytkový rodinný rozpočet najednou může být ztrátový.