Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Není nic hezčího než objímat svoje dítě. Chci, aby to zažila každá žena, říká dárkyně vajíček Jana

Není nic hezčího než objímat svoje dítě. Chci, aby to zažila každá žena, říká dárkyně vajíček Jana
20. února 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Každý rok se díky asistované reprodukci stane maminkou několik tisíc žen. Pro mnoho z nich se dárkyně vajíček stávají nepostradatelnou součástí cesty vedoucí k naplnění přání o vlastním dítěti. Příběh Jany (jméno je v rámci zachování anonymity změněné), která vajíčka darovala už několikrát, ilustruje, jak dárkyně může změnit jiné ženě navždy život.

Poprvé vajíčka Jana darovala ve svých jednadvaceti letech. „Moje blízká kamarádka procházela velmi náročným procesem asistované reprodukce. Zoufale si přála miminko, ale stále se nedařilo. Lékaři jí nakonec řekli, že jedinou možností na těhotenství jsou pro ni darovaná vajíčka. Podstoupila léčbu právě s vajíčky od dárkyně a otěhotněla hned napoprvé. To mě inspirovalo,“ vypráví Jana. 

Začala si zjišťovat informace, vyptávala se kamarádky na zkušenosti s dárkyní i na pocity, které zažívala. „Změnilo jí to život. Díky jiné ženě se stala mámou. Bylo rozhodnuto, taky jsem chtěla někomu takovým způsobem pomoct,“ vzpomíná Jana. Vybrala si centrum nedaleko svého bydliště a podstoupila veškerá vyšetření a vyplnila nutné dotazníky. „Klinika si zpracovala můj kompletní profil - zaznamenali výšku, barvu vlasů, očí, dokonce i některé povahové vlastnosti. K tomu přidali kompletní rodinnou anamnézu a výsledky mých vyšetření,“ popisuje dárkyně. Jana se stala součástí databáze centra a čekala, až se pro ni najde vhodný pár. 

„Z kliniky mi volali jen o pár týdnů později. Našli pár, který se hodil ke mně a já k nim,“ usmívá se Jana. Darováni vajíček je zcela anonymní, proto se s párem nikdy nesetkala, neznala jejich jména, věk ani nic dalšího. Stejně tak se příjemkyně ani její partner nikdy nesetkali s Janou. Bylo ale nutné, aby se Janin cyklus synchronizoval s cyklem příjemkyně. „Píchala jsem si do břicha injekce s hormony. Náročná pro mě byla jen první injekce, kdy jsem byla nervózní, abych něco neudělala špatně. Pak už jsem si zvykla a bylo to úplně bez problémů. Nebyla jsem kvůli hormonálním výkyvům ani nijak náladová nebo přecitlivělá, kromě injekcí jsem vlastně vůbec nevnímala, že se něco děje,“ říká Jana. 

Není nic hezčího než objímat svoje dítě. Chci, aby to zažila každá žena, říká dárkyně vajíček Jana
Autor: Clayo Clinic s.r.o.

Jakmile přišel na řadu samotný odběr vajíček, Jana přesně věděla, co ji čeká. „Lékařka mi všechno vysvětlila, věděla jsem do čeho jdu. Byla jsem asi dvacet minut v celkové anestezii, o zákroku jsem ani nevěděla. Lékaři pak ještě několik hodin hlídali, zda je vše v pořádku. Pak mě mohla sestra odvézt domů. Pár dní jsem cítila lehkou bolest, přirovnala bych ji asi jako těsně před menstruací. Jinak mi zákrok ani celý proces vůbec nic nepřipomínalo. Klinika mi tedy ještě vyplatila kompenzaci nákladů. Nebudu lhát, že mi peníze nepřišly vhod.“ 

Od té doby Jana darovala vajíčka ještě několikrát. „Po třech odběrech jsme se s partnerem rozhodli, že založíme vlastní rodinu. Měla jsem díky vyšetřením skrz darování jistotu, že jsem zdravotně v pořádku, to pro mě bylo v době těhotenství s dcerou hrozně důležité. Byla jsem v klidu,“ popsala Jana. Po narození vlastního dítěte se u ní ještě zesílila potřeba pomoct jiné ženě k založení rodiny. „Když jsem objímala svoji holčičku, uvědomila jsem si, že není nic krásnějšího. Trápilo mě, že cesta některých žen k vlastnímu dítěti je tak komplikovaná. Vnímala jsem jako svoje poslání ještě někomu pomoci,“ vysvětluje dárkyně. 

Když byly dceři tři roky, darovala proto Jana vajíčka znovu. „Změnila jsem kliniku. Chtěla jsem menší centrum, kde ke mně nebudou přistupovat jako k číslu a skutečně pečlivě dohlédnou na to, aby vše proběhlo v pořádku a já se cítila dobře. Tentokrát pro mě byla důležitá i dobrá dostupnost MHD a možnost pohlídání dcery, zatímco jsem na vyšetření. Všechny tyto moje podmínky splnila jen Clayo Clinic. A rozhodně nelituji, že jsem šla právě tam. S empatičtějším přístupem jsem se ještě nesetkala. Kompenzace nákladů ve výši 37 tisíc korun byla také samozřejmě velmi příjemná,“ uzavírá Jana. 

KDO MŮŽE DAROVAT VAJÍČKA:

  • Zdravá žena ve věku 18 – 33 let
  • S BMI do 30
  • Zná zdravotní stav v rodině (generace rodičů a prarodičů)
  • Má platné zdravotní pojištění v ČR

Více na www.clayoclinic.cz

Není nic hezčího než objímat svoje dítě. Chci, aby to zažila každá žena, říká dárkyně vajíček Jana
Autor: Clayo Clinic s.r.o.