Pondělí 16. září 2024
Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda
Zataženo, déšť 16°C

Kolik procent Čechů se vyhýbá letním aktivitám, protože nemají „letní tělo”? Tohle číslo vás překvapí!

  • Kolik procent Čechů se vyhýbá letním aktivitám, protože nemají „letní tělo”? Tohle číslo vás překvapí!
    1. srpna 2024 | 06:00

    Pomyslným stardardům krásy stále vládnou stereotypy, jak vyšlo z nejnovějšího výzkumu GLAMI Fashion (Re)search. Výsledkem je totiž, že třetina Čechů raději vynechá letní aktivitu, aby nemuseli odhalovat své tělo, a třetina Čechů starších 55 let cítí tlak společenských očekávání, což ovlivňuje jejich styl oblékání. Co dalšího vzešlo z výzkumu?

  • Dokonalé letní tělo versus společenská omezení

    Léto s sebou přináší nejen slunce a zábavu, ale také určitou zranitelnost. Konkrétně 42 % dotázaných uvedlo, že se v létě cítí citlivěji ohledně svého těla, než po zbytek roku. 48 % uvedlo, že se cítí stejně po celý rok. Přesto jen 6 % může s jistotou prohlásit, že si jsou při návštěvě pláže svým tělem jisti, což je nejhorší výsledek ze vzorku srovnávaných evropských zemí. Nejsebevědoměji se v plavkách cítí Rumuni (32 %), Bulhaři (22 %) a Řekové (21 %).

    Tlak na změnu postavy v rámci příprav na léto zná téměř dvě třetiny Čechů. Ještě smutnější je, že 31 % respondentů přiznalo, že se kvůli obavám o svou postavu vyhýbá různým letním aktivitám u vody.

    Kam letos Češi jezdí na dovolenou? To se dozvíte ve videu:

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

  • Otevřenost vůči neutrálnímu přístupu k tělu

    Navzdory obavám z vlastního vzhledu začíná veřejnost přijímat koncept body neutrality. Tato filozofie klade důraz na přijetí těla takového, jaké je, bez posedlosti tím, jak vypadáme, nebo co bychom měli změnit pro uspokojení společenských norem a přijetí ostatními.

    Podle 81 % účastníků průzkumu by se lidé kvůli typu těla nebo věku neměli v létě více zahalovat a měli by se oblékat podle toho, v čem se cítí dobře. I tak si ale stále někteří lidé myslí, že starší lidé (11 %) nebo lidé s plnoštíhlou postavou (8 %) by se v teplém období neměli příliš odhalovat.

  • Vliv věkových stereotypů

    68 % Čechů starších 55 let se domnívá, že by se ve svém módním stylu neměli příliš omezovat kvůli svému věku. Módní kousky ve výrazných barvách by tak měli nosit vždy, pokud se v nich cítí pohodlně. Přesto ale 31 % z nich již někdy pocítilo tlak společnosti na to, co by měli a neměli nosit. V důsledku toho se 56 % dotázaných snažilo vyhnout přiléhavému oblečení, 15 % se vyhýbalo začlenění jasných barev do svého šatníku, 13 % se uchýlilo k oblečení, které zakrývalo více, než by si přáli, a 11 % se rozhodlo pro konzervativnější styl a vynechalo módní oblečení.

  • Rada závěrem

    To, že všichni trochu znejistíme, když si na sebe poprvé po zimě vezmeme krátkou sukni nebo plavky, je přirozené. Důležité ale je, si uvědomit, že to, jak vypadáme, je ta nejméně zajímavá skutečnost o nás. Nenechme si tedy kvůli faldíku nebo vrásce navíc ujít slunečné dny u rybníka v plavkách nebo večerní sklenku vína v krátkých šatech,“ povzbuzuje Eliška Hynková, Brand & PR manažerka GLAMI.

Autor: Žaneta Podlahová
Klíčová slova:  pláž, dovolená, léto, volný čas
Diskuse ke článku
.