Středa 26. června 2024
Svátek slaví Adriana, zítra Ladislav
Polojasno 27°C

Jak namíchat dokonalý aperol. Poměr, ingredience a pár tipů na alternativy

Aperol
13. června 2024 | 05:58

Léto je tu a s ním přichází čas na osvěžující nápoje, které nás zchladí v horkých dnech. Jedním z nejoblíbenějších letních drinků je Aperol Spritz. Tento italský koktejl se stal symbolem léta a je ideální pro chvíle s přáteli na terase nebo zahradě. Přinášíme vám jednoduchý návod, jak namíchat perfektní aperol, a také pár tipů na alternativy, pokud zrovna nemáte všechny ingredience po ruce.

S těmito jednoduchými tipy a triky si můžete doma připravit dokonalý Aperol Spritz, který vám přinese kousek Itálie přímo na vaši terasu.

Budete potřebovat:

3 díly prosecca

2 díly aperolu

1 díl sodovky

led, plátek pomeranče na ozdobu

Poměr 3 : 2 :1

Aperol Spritz se tradičně míchá v poměru 3 : 2 : 1. To znamená tři díly prosecca, dva díly aperolu a jeden díl sodovky. Tento poměr zajišťuje dokonalou rovnováhu mezi sladkostí, hořkostí a svěžestí.

Připravte si sklenici: Ideální sklenicí pro Aperol Spritz je velká vinná sklenice nebo tumbler. Tyto sklenice poskytují dostatek prostoru pro led a umožňují plně vychutnat aroma nápoje.

Naplnění ledem: Sklenici naplňte až po okraj ledem. Čím více ledu, tím lépe, protože nápoj zůstane déle chladný.

Nalijte do sklenice dva díly aperolu. Přidejte tři díly prosecca. Pomalu nalévejte, aby se ingredience dobře promísily. Nakonec přidejte jeden díl sodovky. Můžete použít i perlivou minerálku.

Do nápoje vložte plátek pomeranče. Můžete také přidat několik oliv na párátku pro extra chuť.

Čím nahradit prosecco?

Nemáte-li po ruce prosecco, nezoufejte! Můžete použít jakékoli šumivé víno, jako je cava nebo champagne. Pokud preferujete něco méně alkoholického, vyzkoušejte šumivou vodu nebo nealkoholické šumivé víno.

Aperol nealko

Pro ty, kteří se vyhýbají alkoholu, existuje skvělá alternativa – nealkoholický aperol. Na trhu jsou k dispozici různé nealkoholické verze aperolu, které zachovávají charakteristickou chuť bez alkoholu. Postup pro přípravu nealkoholického Aperol Spritzu je stejný, stačí pouze použít nealkoholické ingredience.

Tipy na dokonalý aperol

Použijte kvalitní led. Ideální jsou velké kostky ledu, které se pomaleji rozpouštějí. Vybírejte kvalitní prosecco. Chuť nápoje hodně závisí na kvalitě použitého šumivého vína. Používejte čerstvou, dobře perlivou sodovku.

Autor: Zuzana Hrušková