Úterý 18. června 2024
Svátek slaví Milan, zítra Leoš
Polojasno 29°C

Jak namíchat tatarák: Recept, ingredience a postup

Tatarák
14. června 2024 | 05:57

Tatarák neboli tatarský biftek je lahůdka, která se hodí pro slavnostní příležitosti i jako gurmánská večeře. Tento pokrm z čerstvého syrového masa může na první pohled působit složitě, ale s naším podrobným návodem krok za krokem si ho zvládnete připravit doma snadno a rychle. Pojďme se tedy pustit do přípravy!

Tatarák je skvělou volbou pro všechny milovníky dobrého jídla. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, přitom výsledný pokrm vždy udělá velký dojem. 

Co na něj budete potřebovat?

500 g kvalitního hovězího masa (svíčková nebo falešná svíčková),
1 žloutek,
1 menší cibuli,
4 stroužky česneku,
2 lžíce dijonské hořčice,
2 lžíce kečupu,
1 lžičku worcesterské omáčky,
1 lžičku tabaska,
sůl a čerstvě mletý pepř,
mletou papriku (sladkou nebo pálivou, podle chuti),
nakládané okurky, kapary (volitelné),
čerstvý chléb nebo topinky.

VIDEO: Lucie Petřek Michalcová: Co jíst před spaním při hubnutí?

Video se připravuje ...
Lucie Petřek Michalcová: Co jíst před spaním při hubnutí? • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Jak postupovat

Příprava masa: Začněte tím, že si připravíte maso. Nejlepší je použít čerstvou hovězí svíčkovou nebo falešnou svíčkovou. Maso nakrájejte na malé kousky a poté ho velmi jemně nasekejte nožem. Můžete také použít mlýnek na maso, ale sekání nožem zajistí lepší texturu.

Příprava přísad: Cibuli a česnek oloupejte a najemno nakrájejte. Cibuli můžete ještě předem na pár minut ponořit do studené vody, aby ztratila svou ostrost. Nakládané okurky nakrájejte, případně i kapary, na drobné kousky.

Míchání základní směsi: V míse smíchejte nasekané maso, cibuli a česnek. Přidejte žloutek, dijonskou hořčici, kečup, worcesterskou omáčku, tabasko, sůl, pepř a papriku. Vše důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře propojily.

Jdeme dochucovat: Ochutnejte směs a podle potřeby ji dochuťte solí, pepřem, nebo přidejte více hořčice, worcesterské omáčky či tabaska. Tatarák by měl být dobře ochucený, ale ne přehnaně pálivý.

Jak servírovat: Tatarák podávejte čerstvý, ideálně na dobře vychlazeném talíři. Servírujte ho s čerstvým chlebem, topinkami nebo krekry. Každý si může přidat nakrájené okurky (kapary) podle chuti.

Tipy redakce

Používejte vždy čerstvé a kvalitní maso z ověřeného zdroje.

Mějte všechny ingredience připravené předem, aby příprava šla rychle a hladce.

Pokud chcete, můžete tatarák ozvláštnit přidáním dalších ingrediencí, jako jsou nadrobno nakrájené ančovičky, hořčičné semínko nebo čerstvé bylinky.

Autor: Zuzana Hrušková