Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Biatlonová sezona startuje ve Švédsku. Vrátí se do bojů o medaile i Češi?

24. listopadu 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Více než osmiměsíční přestávka je u konce a biatlonoví nadšenci si už zase přijdou na své. Světový pohár v biatlonu začne už o víkendu v Östersundu a hned na startu je na programu pořádně nabitý týden. Favoritů bude celá řada, za loňskými vítězi Johannesem Thingnesem Boe a Julií Simonovou čeká široká skupina adeptů na možný triumf. A nachystaní jsou i Češi!

Kalendář světového poháru letos čítá devět podniků. Sezona odstartuje o víkendu už tradičně ve švédském Östersundu, v polovině března ji pak zakončí závody v kanadském Canmore. Novinkou bude podnik ve švýcarském středisku Lenzerheide. Po pěti letech se seriál vrátí do zámoří, v plánu jsou zastávky v USA a v Kanadě. Největším tahákem ročníku ovšem jednoznačně bude mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Šampionát se uskuteční od 7. do 18. února a na tribunách Vysočina Arény lze opět očekávat doslova elektrizující atmosféru.

Největší českou nadějí bude jednoznačně Markéta Davidová. Ta držela český prapor nejvýše v předchozím roce, kdy oproti minulosti výrazně vyrovnala své výkony a navíc dvakrát stanula na stupních vítězů. V konečném pořadí obsadila deváté místo. Mezi muži budou fanoušci spoléhat zase na Michala Krčmáře, který se postupem let přesunul z pozice talentovaného mladíka do role zkušeného harcovníka národního týmu. Trenéři ovšem budou vyhlížet i následovníky českých hvězd. Loni se ve slušném světle ukazovalo mužské trio Štvrtecký, Mikyska a Mareček, mezi ženami zase pozici dvojky převzala Tereza Voborníková. Fanoušci doufají, že bude jejich vzestup pokračovat a třeba se dočkají i nějakých překvapení.

Největšími favority na celkový triumf ovšem budou zřejmě jiní. Norové loni mezi muži doslova zdevastovali konkurenci, když s přehledem obsadili první tři pozice. A vítězství budou chtít seveřané sbírat určitě i letos. Hlavním adeptem na titul tak bude jeho obhájce Johannes Thingnes Boe, kromě jeho krajanů Laegreida či Christiansena by mu měli konkurovat například Francouz Fillon-Maillet nebo Švéd Ponsiluoma. Návrat na přední příčky chystají také Němci. O mnoho vyrovnanější by mohla být situace mezi ženami. Obhájkyní titulu bude Francouzka Julia Simonová, která však v posledních týdnech řeší velké problémy kvůli podezření z krádeže a zpronevěry, kvůli čemuž ji nedávno dokonce zadržela policie. Je tak otázkou, jak se aféra podepíše na její formě. Šanci proto cítí konkurentky, vysoko tradičně pomýšlejí Italky v čele s Wiererovou a Vittozziovou, mezi favoritky budou patřit i švédské sestry Oebergovy. I přes nepříliš povedenou sezonu pak nelze samozřejmě zapomínat ani na Norky.

Hodně napoví už první podnik v Östersundu. V sobotu po poledni odstartují sezonu závody smíšených štafet, o den později jsou pak na programu vytrvalostní závody. Během příštího týdne se ve Švédsku pojedou ještě klasické štafety, sprinty a stíhací závody. Hned od začátku tak bude co sledovat! Jak do nové sezony vstoupí Češi? A kdo bude aspirovat na celkový triumf? Na to si můžete vsadit vsadit s bonusem u Fortuny.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.