Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V německém Oberhofu odstartovalo biatlonové mistrovství. Dosáhnou Češi na cenný kov?

13. února 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Mekkou světového biatlonu bude během následujících dní německé městečko Oberhof. Po devatenácti letech se tam totiž vrátilo mistrovství světa v biatlonu. V pořadí 53. šampionát zahájily ve středu smíšené štafety, na programu je kromě nich až do 19. února dalších 11 závodů. 

Hlavními favority celého mistrovství budou tradičně silní Norové v čele se suverénem sezony Johannesem Thingnesem Boe. Adeptů na medaili je však celá řada a mezi nimi jsou i Češi.

Český národní tým mohl do Německa odcestovat s dobrou náladou. Vždyť poslední závody našim biatlonistům vyšly, několikrát se umístili i na tzv. rozšířeném pódiu pro šest nejlepších. Sebevědomí týmu může navíc nadále zvyšovat fakt, že jeho hlavní hvězdou je stále ještě úřadující mistryně světa. Markéta Davidová před dvěma lety senzačně triumfovala na šampionátu v Pokljuce v individuálním závodu.

Šestadvacetiletá Češka bude patřit ke spolufavoritům na medaili i nyní, ostatně v této sezoně Světového poháru už dvakrát stanula na stupních vítězů. Zazářit by ale mohli i další. Solidní výsledky opakovaně letos zaznamenal matador nároďáku Michal Krčmář, o překvapení mohou střílet i naše mladé naděje v týmu.

Hlavní favority celého mistrovství nebude složité vybrat. Největší hvězdou současného biatlonu je bezpochyby Johannes Thingnes Boe. Norská raketa letos předvádí výkony jako z jiné planety a pokud si udrží běžeckou formu, ostatní ho budou jen stěží nahánět. Jeho největším soupeřem může být kolega z týmu Sturla Holm Laegreid, nejvyšší ambice má i Francouz Quentin Fillon-Maillet.

Zatímco mezi muži letos dominují Norové, mezi ženami je závodní peloton vyrovnanější. Z pozice lídryně Světového poháru pojede Francouzka Julia Simonová, kterou z druhého místa prohání Švédka Elvira Oebergová. Vysoko mohou myslet i Italky a zapomínat nemůžeme ani na další norskou hvězdu Marte Olsbuovou Roeiselandovou.

Začátek biatlonového svátku v Oberhofu překvapení zatím nepřinesl. Smíšenou štafetu ovládli podle očekávání Norové, za nimiž doběhli Italové a Francouzi. Češi fanoušky potěšili pěkným pátým místem. Na předchozích šampionátech však o nečekané výsledky nebyla nouze. Dočkáme se jich i letos v Německu nebo si medaile rozdají favorité? A zasáhnou do bojů o cenný kov i Češi? Napovědět mohou už víkendové sprinty a stíhačky. Na ně i další závody si můžete vsadit s bonusem u Fortuny.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.