Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chcete v zimě k moři a za málo peněz? Jde to! Vyrazte do Egypta

17. listopadu 2022 | 17:00

Vánoční svátky se blíží mílovými kroky a vy přemýšlíte, čím obdarujete své nejbližší? Vydejte se s nimi na dovolenou do Egypta, který nabízí celoročně krásné počasí a spoustu zážitků pro každého. Máme pro vás dva tipy, kam se v Egyptě podívat.

Starobylé památky, výlety do pouště, čisté a teplé Rudé moře a celoroční sluníčko - to vše patří mezi důvody, proč je Egypt tak oblíbenou destinací u českých cestovatelů. Dostanete se tam přímým letem zhruba za čtyři a půl hodiny, vystačíte si s pasem a můžete oslavit Vánoce nebo Silvestr v Hurghadě nebo v Marsa Alam. „Právě poměr kvality a ceny dělá z Egypta nenahraditelnou destinaci,“ říká Lenka Pátek, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style. Dovolená na konci roku má navíc tu výhodu, že můžete kombinovat koupání v moři s výlety za egyptskými památkami v Luxoru, Asuánu nebo Edfu bez spalujícího slunce. Jen pozor na to, že v Egyptě nejdou směnit české koruny, proto si nezapomeňte dostatek hotovosti v eurech.

VIDEO: Sex na pláži. Jaké pokuty za to hrozí v zahraničí?

Video se připravuje ...
Sex na pláži. Jaké pokuty za to hrozí v zahraničí? • VIDEO: Videohub

Hurghada

Hurghada bývala malou rybářskou vesnicí a během 80. let se začala měnit v moderní turistické letovisko. Pokud jste tam kdysi dávno byli, budete velmi překvapeni, jak vypadá město dnes. Prošlo velkým rozvojem a nabízí spoustu možností, jak si užít dovolenou i krásně opravenou marinou, kde si dáte šíšu, arabský čaj nebo velmi dobré víno. Rozhodně nepatří mezi místa, kde najdete zábavu jen v hotelovém resortu.

Hurghada je také jako stvořena pro aktivní dovolenou. Můžete se vydat na výlet do pouště na velbloudech i terénních čtyřkolkách, vyzkoušet různé vodní sporty a užít si šnorchlování. Korálové útesy s pestrobarevnými rybkami a jinými podmořskými živočichy se nacházejí téměř u každého hotelu. Oblíbené jsou i výlety na otevřené moře třeba na ostrovy Giftun či Mahmya.

Pokud se však rozhodnete vyrazit na dovolenou s celou rodinou, oceníte v resortech vybavení pro děti, jako jsou aquaparky, hřiště, animační programy. „V Hurghadě doporučuji hotel Beach Albatros Resort, který má nejen krásnou pláž, ale také i vlastní aquapark. V jeho blízkosti se také nachází řada obchodů,“ říká Lenka Pátek z Blue Style.

Marsa Alam

Klidnější egyptskou destinací pro ty, kteří netouží po přeplněných hotelech, plážích a rušných lokalitách, je Marsa Alam. Ta se nachází na jihovýchodě země a leží cca 210 km na jih od Hurghady. Na začátku milenia se zde otevřelo mezinárodní letiště, které značně zjednodušilo dopravu do Marsa Alam a přispělo k rozvoji cestovního ruchu.

Město leží přímo na pobřeží Rudého moře a díky bohatému korálovému podloží a podmořskému životu je ideálním místem k potápění pro nováčky i zkušené potápěče. Pod hladinou Rudého moře se ukrývá nádherný svět plný pestrobarevných ryb, korálů, želv a dalších živočichů. „Skvělou dovolenou strávíte v hotelu Aurora Bay Resort přímo u nádherného korálového zálivu Jabal Al Rosas. Je to tedy ideální místo pro ty, kteří se rádi potápí, protože tady uvidí bohatý podmořský svět,“ doporučuje Lenka Pátek z Blue Style.

Například u korálových útesů Abu Dabbab, vzdálených 30 km od přístavu Port Ghalib, můžete vidět nejen vzácné velké želvy, ale také dugonga. Tomu se lidově říká mořská kráva nebo mořské prase. Měří zpravidla dva až tři metry a váží přibližně dvě stě kilogramů. Díky tomu dugong vzbuzuje značný respekt. Ve skutečnosti je však plachý a pro člověka zcela neškodný.

Pro gurmány

Pokud máte rádi dobré jídlo, tak egyptská gastronomie vás bude bavit svou rozmanitostí a množstvím chutí. Milovníci masa ocení především různě upravené jehněčí a skopové třeba ve formě u nás velmi populárního kebabu. Jako dezert ochutnejte proslulou lahůdku om ali, což je dezert z oříšků, mléka, rozinek a kokosu, a také baklavu. Velice oblíbený je čaj podávaný s lístkem máty.

Autor: Aneta Mrazilová