Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

5 tipů, kde strávit levně a v teple babí léto

19. září 2022 | 06:00

Chcete si prodloužit léto nebo jste čekali, až opadne nápor turistů a pominou úmorná vedra? Pak je právě teď nejlepší čas vyrazit na dovolenou k moři. Známe pět destinací, kde se je pořád příjemně teplo a dá se tam i koupat.

Egypt

Byť ho má většina z nás spojený s pyramidami v Gíze a mumiemi faraonů, Egypt nabízí mnohem víc a letadlem z Prahy ho můžete objevovat už za čtyři a půl hodiny. V Rudém moři, které omývá jeho břehy, se ukrývá bohatý podmořský svět plný korálů, pestrobarevných ryb a dalších mořských živočichů. Na své si přijdou i ti, kdo potřebují vypnout nebo cestují s dětmi.

Video se připravuje ...
Sex na pláži. Jaké pokuty za to hrozí v zahraničí? • VIDEO: Videohub

Navštivte pozůstatky chrámů Luxor a Karnak, které spojují aleje sfing a beranů. Zčásti se tu dochovalo i sloupové nádvoří, vysoký pylon zdobený reliéfy vojenských činů Ramsese II. nebo růžový obelisk. Nenechte si ujít ani nedaleké Údolí králů, kde bylo pohřbeno 63 faraonů včetně slavného Tutanchamona.

Egypt
Autor: archiv

Severní Kypr

Turisty ještě neobjevená destinace láká na písčité pláže s průzračným mořem a množství historických památek. Letadlem z Prahy jste tam za tři a půl hodiny. Jsou tu pozůstatky antických staveb, křesťanské kláštery i katedrály přestavěné na mešity či benátské hradby. Na své si ale přijdou i milovníci nedotčené přírody.

A kam se podívat? Netradiční památkou je mešita Lala Mustafa Pasha, která bývala gotickou katedrálou sv. Mikuláše. A to až do roku 1571, kdy Kypr obsadili Osmani (dnešní Turci). Ti ke stavbě připojili minaret a z exteriéru odstranili oltáře, sochy a obrazy s křesťanskou symbolikou.

Turecko

Turecko je ideální zemí pro každého a dostanete se tam letadlem za tři hodiny. Písčité pláže mají pozvolný vstup do moře, který ocení rodiny s dětmi nebo senioři. Milovníky historie nadchnou ruiny starověké Tróji nebo Artemidina chrámu v Efesu. Na své si přijdou i gurmáni, kteří si pochutnají na poctivém kebabu, sladké baklavě a výborné turecké kávě.

Co musíte vidět? Přírodní unikát Pamukkale připomíná hrad či kopec utvořený z chomáčů bavlny. Ve skutečnosti jde o soustavu bílých travertinových teras, které vznikly usazováním uhličitanu vápenatého obsaženého v minerálních pramenech, a jezírek. Ty dosahují teploty 37 °C a mají léčivé účinky. V blízkosti bavlněného hradu najdete i pozůstatky antického města Hierapolis.

Tunisko

Rádi odpočíváte na plážích a milujete památky? Vyrazte do Tuniska, kam trvá let dvě a půl hodin. Projděte si tradiční souk alias tržiště, kde dostanete vše od koření až po maso, oblečení i květiny. Symbolem Tuniska je keř jasmín a jeho bílé květy, které zdobí zahrady a používají se i jako přísada do mýdel a parfémů.

A kam se podívat? Městečko Sidi Bou Said tyčící se na skále nad mořem vás uchvátí svou architekturou. Místní domy a paláce mají výhradně bílý nátěr, ale okna, dveře i balkóny září modrou barvou. Sidi Bou Said proslavily také dva filmy z historické ságy o odvážné Angelice. Za zábavou se vydejte do zoologické zahrady Friguia, kde žije přes 400 zvířat a některá se ráda předvádí. Nenechte si ujít show v podání lachtanů a jejich neuvěřitelných kousků.

Tunisko
Autor: archiv

Kapverdy

Pokud stojíte spíše o exotiku, azurově čisté moře a široké písčité pláže, vydejte se na kapverdský ostrov Sal. Leží v Atlantském oceánu nedaleko západního pobřeží Afriky a let z Prahy trvá sedm hodin. V exotickém ráji uvidíte i pozoruhodné přírodní úkazy a zažijete příjemnou atmosféru. Místní se řídí heslem „no stress“, usmívají se a jsou pohostinní.

Co si nenechat ujít? Pláže ostrova Sal jsou domovem karet obecných, které tu od června do října hnízdí. Snůšku vajec těchto roztomilých želv můžete na vyznačených místech pozorovat s místním průvodcem. Za návštěvu stojí také magická zátoka Buracona, která je obklopena sopečnými skalisky a zvlášť úchvatná je podzemní jeskyně Blue Eye připomínající modré oko. Nahoře má totiž otvor, který mezi 12. a 13. hodinou prozáří lámající se sluneční paprsky. To vytváří úkaz podobný modrému a zářivému oku.

Autor: Aneta Mrazilová