Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jóga: 5 věcí pro začátečníky. Podívejte se, co vám doporučují specialisté ze Sportano

25. srpna 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Když se řekne jóga, většina z nás si představí soubor tělesných cvičení, která očišťují naše tělo, zvyšují odolnost a zdatnost organismu a zlepšují funkci centrální nervové soustavy. Jóga ovšem neprospívá jenom našemu tělu, ale také naší mysli a především naší duši. Tato starobylá orientální technika je cestou, jak docílit harmonie těla i duše a zároveň poznat sebe sama. 

Seznamte se s námi přínosy jógy a objevte v sobě dosud neodkryté schopnosti. Jóga je cestou, jak změnit celkový přístup k životu.

Proč cvičit jógu

Předností jógy je její univerzálnost. Cvičit ji může každý – děti, mládež, lidé středního věku, senioři, zdraví i nemocní. Cvičení jógy prospívá našemu fyzickému, psychickému i mentálnímu zdraví. Pravidelným cvičením jógy posílíte a protáhnete celé tělo, kombinací cviků a vědomého dýchání se uvolníte, zbavíte se stresu a napětí a získáte vnitřní klid. Zkušení jogíni cvičením dosahují harmonie duše i těla a získávají více energie a životního elánu. Jóga zvyšuje odolnost organismu proti infekcím, zlepšuje odolnost svalů i kloubů a celkově činí vaše tělo pružnějším. Ale nejde jenom o relaxaci, zklidnění a sebeuvědomění. Správným cvičením také spalujete tuky a formujete postavu, čehož dosáhnete zejména cvičením power jógy nebo aštangy. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv styl cvičení, rozhodně se neobejdete bez potřebného příslušenství ze světa jógy. S výběrem vám poradí odborníci ze sportovního obchodu Sportano.

Jak a kde cvičit

Určitě stojí za to jógu vyzkoušet a najít styl, který by vám nejlépe vyhovoval. Na prvním místě si musíte vyčlenit čas na pravidelné cvičení. Pokud jste jógu dosud necvičili, doporučujeme využít lekce nebo kurzy pro začátečníky. Pravidelným cvičením se začnete zdokonalovat, až se dostanete k náročnějším cvikům. Ale nemusíte nikam chodit - cvičit můžete také doma. Stačí, když si najdete klidný prostor a vyberete si příslušenství, které vám doporučí specialisté ze sportovního obchodu Sportano

Autor: stock.adobe.com

Nezbytné doplňky

Pokud se chystáte na první lekci jógy, budete ke cvičení potřebovat základní vybavení. Oblečení i doplňky se mírně liší podle daného typu jógy. S protiskluzovou podložkou a dobře padnoucím oblečením, jako jsou legíny a tílko, získáte pohodlí během ásan a budete se cítit příjemně a uvolněně. Zajímáte-li se o klasickou Hatha-jógu, neobejdete se bez neomezujícího oblečení, popruhů nebo kostek na jógu (doporučujeme kostky značky Gaiam), díky nimž docílíte správného protažení. O dokonalou meditaci a relaxaci během Jin-jógy se postará meditační polštářek. Širokou nabídku vybavení od špičkových a etických značek najdete ve specializovaném sportovním obchodě Sportano, který vám zajistí naprostý komfort při vašich pohybových aktivitách.

Autor: stock.adobe.com

Oblečení na jógu

Sportovní oblečení každého jogína by mělo být hladké a elastické. Ideální jsou neprůhledné legíny nebo šortky s širokým pasem, který zabraňuje shrnování kalhot. Dokonalou prodyšnost vám zajistí materiály z organické bavlny, dále ease™ nebo spandex z recyklingu. Skvělou vychytávkou jsou protiskluzové ponožky, jež zvýší přilnavost a dokonce vám umožní cvičit bez podložky.

Autor: stock.adobe.com

Hotové sady na jógu

Skvělé řešení pro vaše cvičení představují hotové sady na jógu včetně podložky, popruhů, válečku a kostky. Tyto sady ve sportovním obchodě Sportano uspokojí nejenom začátečníky, ale i pokročilé jogíny.