Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Prodlužte si dovolenou: Poradíme vám, jak si udělat každý den výjimečný

Zbavte se stresu i doma
22. srpna 2022 | 06:00

Návrat do reality bývá někdy tvrdý. I když máte svou práci ráda, je těžké na běžný režim najet zpátky.

Stres často zbytečně vytěsní všechno hezké, co jste na dovolené prožila. Zkuste si ale místo toho atmosféru volného času přenést do svého života a udělat každý den výjimečným. Poradíme vám, jak na to!

Každý den stojí za to!

Pamatujete si na proslov charismatického Jacka Dawsona z Titanicu? Se skleničkou v ruce smetánce popřál: „Ať každý den stojí za to!“ A přesně tím bychom se měly řídit i v běžném životě. Na dovolené totiž nečekáme na to, až bude pátek, užíváme si každý den a okamžik se stejnou chutí a nadšením. Přestože chodíte do práce, najděte si v tom dni pozitivní věci. Dělejte si malé radosti, na které se budete těšit. Pokud ráno nerada vstáváte, zkuste zavést nějaký oblíbený ranní rituál, ať už to, že si najdete pár minut na vychutnání dobré kávy nebo se projdete se psem v parku. Po práci si zase zacvičte, zajděte s kamarádkou na drink nebo do kina. Nenechávejte zkrátka všechny radosti až na víkend, kdy se nakonec místo toho vyčerpaná a znechucená choulíte doma u televize.

Neustále v pracovní pohotovosti? Naučte se odpojovat!   

Choďte ven

Nejde jen o zábavu, o dovolené většinu času trávíme venku pod širým nebem, a to má blahodárné účinky na naše fyzické zdraví i psychický stav. Kromě toho, že na nás působí přirozené světlo, tak si víc všímáme věcí okolo sebe. Pokud jste celý den zavřená v kanceláři, vyběhněte si ven alespoň pro kafe nebo na oběd a užívejte si čerstvého vzduchu. I když nemáte psa, kterého byste mohla venčit, vyjděte si na ozdravnou procházku i večer po práci. Co byste dělala, kdybyste byla na dovolené? Nejspíš byste si zašla na zahrádku na drink, prošla se po trzích nebo se kochala západem slunce. To samé si můžete užít i během pracovního týdne.

Chovejte se jako turistka

Když chcete poznat nové místo, s nadšením se rozhlížíte s hlavou vztyčenou a plně vnímáte, kolem čeho procházíte. Zkuste se chovat stejně také během rutinní cesty do práce. Všímejte si detailů na fasádách, obdivujte sochy, architekturu, věžičky nebo přírodu v různém počasí. Najednou si uvědomíte, že to až taková nuda není a přestanete netrpělivě sledovat hodinky. Stačí přitom jen zvednout hlavu, určitě tak objevíte něco nového, čeho jste si dříve ani nevšimla. Někdy také zkuste vybočit ze stereotypu a zvolte trochu jinou trasu.

Nestěžujte si

Deštivé počasí a ochlazení dokáže pěkně rozladit, obzvlášť na dovolené. Na ní se ale i přesto, že venku není takové počasí, jaké jste si představovala, snažíte udělat vše pro to, abyste si zasloužené volno užila naplno. Raději si přidáte vrstvu oblečení nebo pláštěnku do batohu, než abyste jediný den strávila na hotelovém pokoji. Zatímco po návratu pak místo toho, abyste udělala totéž, jen nadáváte na počasí a necháte si tím zkazit celý den. Uvědomte si, že i nepohodlí patří do našeho života.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová