Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Desatero self-care: Jak se zrelaxovat po hektickém týdnu

22. srpna 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Každý člověk občas zažije týden, kdy neví, kde mu hlava stojí. Blíží se uzávěrky v práci, hodiny trčíme v zácpě a pak utíkáme s dětmi na kroužky nebo k lékaři. Do toho je potřeba zajít na poštu a koupit tchyni narozeninový dárek… A nakonec nám nezůstane čas pro sebe.

Péče o fyzické a duševní zdraví, takzvaná self-care, je však nedílnou součástí správné životosprávy. Co dělat, když se potřebujete rychle zrelaxovat po náročném týdnu? Vybrali jsme pro vás deset věcí, které vám pomohou si odpočinout a dlouhodobě lépe zvládat stres.

1. Zkrášlete se

Self-care není jen o zevnějšku. Když se ale navenek cítíte dobře, vnitřní pohoda bude následovat. Dopřejte si masku na vlasy či na tvář. Nalakujte si nehty svou oblíbenou barvou. Oblečte si svoje nejhezčí šaty. Udělá vám to radost a budete mít lepší náladu.

2. Hupněte do bublin

Sprcha pomůže taky, ale pokud máte vanu, využijte ji. Je vědecky dokázané, že teplá voda má pozitivní vliv na mentální zdraví. Tělo přirozeně reaguje na změnu teploty uvolněním svalů a uklidněním mysli, což pomáhá regulovat úzkosti a stres. Dopřejte si teplou koupel při svíčkách a smyjte ze sebe všechny negativní myšlenky.

Autor: Shutterstock

3. Buďte produktivní, i když se vám nechce

Usychají vám květiny, v dřezu máte horu nádobí nebo už jste se dva týdny nepodívali do schránky? Občas se stane, že během pracovního týdne stíháte jen nevyhnutelné minimum a všechno ostatní necháváte na víkend. A to, i když jde o činnosti, které nezaberou více než pár minut.

Vykašlat se na ně může být lákavé, ale časem se s nimi tak jako tak budete muset vypořádat. Určete si proto přesný čas, například hodinu, během které se budete věnovat všemu, co jste zanedbávali. Budete se cítit produktivně a zároveň se vám bude doma lépe žít.

4. Uvařte si něco dobrého

Jídlo je absolutní základ pro fyzické a duševní zdraví. O trávicím traktu se říká, že je náš druhý mozek. O to horší je, že jídelníček je jedna z prvních věcí, které při nedostatku času přestaneme věnovat pozornost. Zapomeňte na fastfood a polotovary a postavte svůj jídelníček na ovoci, oříškách, zelenině a rybách. Takové potraviny jsou bohaté i na vitamimy. Ideálně si o víkendu uvařte na několik dní dopředu, vaše tělo i pondělní já vám poděkuje.

Autor: Shutterstock

5. Vyperte si ložní prádlo

Jen máloco se vyrovná pocitu, když si večer lehnete do čerstvě vypraného povlečení. Je jemné, nadýchané, voňavé – a v ten moment je to to nejlepší místo na světě. Jediné, co potřebujete, je dobrá aviváž. Aromaterapie, tedy terapie vůní, se na relaxaci využívá už po celá staletí. Čichové nervy jsou totiž přímo napojené na emoční centrum v mozku. Pokud máte pocit, že je toho na vás příliš, stačí si zalézt do postele. Naštěstí už žijeme v moderní době, takže se o většinu práce postará vaše pračka.

Dokonale  se zrelaxujete při aromaterapii s novými vůněmi aviváže značky Silan z řady Aromatherapy s obsahem esenciálních olejů. Vyzkoušejte uklidňující aroma Magic Magnolia či exotickou novinku Fascinating Frangipani. Budete se cítit uvolněně a odpočatě jako na dovolené, a to aniž byste vstali z postele. Užijte si pocit neuvěřitelně jemného prádla a dlouhotrvající svěží vůně 24 hodin 7 dní v týdnu. S jedinečnou technologií udržitelného parfému s 97% podílem biologicky odbouratelných složek je navíc aviváž Silan i šetrná k životnímu prostředí.

Autor: HENKEL ČR, spol. s r.o.

* Vztahuje se k organickým složkám podle OECD 301/302

6. Odpočiňte si od obrazovek

Většinu času dnes trávíme před obrazovkami – ať už v práci, nebo ve volném čase. Dopřejte svým očím i mysli příležitost odpočinout si od neustálého cinkání zpráv, od znepokojujících novinek ze světa a od pocitu, že potřebujete o všem vědět. Když jen na pár hodin vyběhnete do lesa nebo se začtete do knížky, nic vám neuteče.

7. Plánujte dopředu

Ne nadarmo se říká, že štěstí přeje připraveným. Nenoste věci v hlavě, zapište si je. Naplánujte si budoucí týden tak, abyste bez stresu stihli vše, co potřebujete, a zároveň nezapomněli na důležité události. Vyznačte si v kalendáři prezentaci v práci. Dejte si připomínku, že se musíte objednat k lékaři. Když se vám pod tlakem špatně plánuje a přemýšlí, vždy vás tak podrží něco neměnného – váš systém.

8. Rozhýbejte se

Když jste unavení z celého týdne, pohyb je možná to poslední, na co máte chuť. Avšak i celkem obyčejná procházka je velmi účinná při snižování hladiny kortizolu, stresového hormonu. Pomůže také odpočinková hodina jógy. Při každodenním sezení za počítačem mají svaly na zádech a krku tendenci zatuhnout. Především fyzioterapeuti říkají, že zatuhlé svaly jsou nefunkční svaly. Natáhnutím a uvolněním svalstva tak můžete předejít vážnějším problémům v budoucnosti.

Autor: Shutterstock

9. Zavolejte kamarádům

Ať už jste introvert či extrovert, vždy pomůže mít na telefonu někoho, kdo je připravený s vámi vyběhnout na kávu nebo skleničku vína a probrat do detailů vše, co se od posledního setkání událo. Z dobrých zpráv je radost dvojnásobná a sdílená bolest je poloviční. S vědomím, že na všechno nejste sami, se vám lehčeji vykročí i do dalšího týdne.

10. Hlavně si odpočiňte

I kdybyste po náročném týdnu celý víkend jen proleželi v posteli, dospávali nebo sledovali seriály, bude to v pořádku. Nemusíte být přece stále produktivní a něco dělat. V konečném důsledku víte nejlépe, co vám chybí, a občas je to jen chvilka klidu.

Autor: Shutterstock