Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podivné rodinné rituály: Jak to funguje, když si do vztahu přinesete odlišné návyky?

22. června 2022 | 06:00

Každá rodina má nějaký zvláštní zvyk, který se nese už po generace. Na tom by nebylo nic špatného, dokud se nedají dohromady dva lidi s odlišnými návyky.

Bylo mi asi jedenáct let, ale pamatuji si tu absurdní událost jako by se stala včera. V obýváku proti sobě stojí máma s tátou a spustí slovní přestřelku, nad kterou by vztahoví terapeuti, ale i češtináři, jen kroutili hlavou. „Správně se říká kuchyň. U nás doma jsme teda měli jedině kuchyň,“ říká máma se zvýšeným tónem. „To teda ne, u nás se říkalo kuchyně,“ stál si za svou pravdou zase táta. Obě varianty jsou samozřejmě v souladu s Pravidly českého pravopisu, jen v každé rodině se používala pouze jedna z nich. Nicméně narážky na rozdílný dialekt i zvyklosti mezi mámou, jakožto rodilou Pražačkou, a tátou Jihočechem, byly celkem časté. Nemusíte ale nutně pocházet z jiného kraje. Z každé rodiny si neseme jedinečné návyky a rituály, které můžou později ve vztahu způsobit doslova katastrofu.

Ranní ptáčata a sovy

Aby vztah fungoval, měli by partneři sdílet společný čas. Toho je v současné době ale nedostatek, a když pak partneři mají odlišný denní režim, je to problém. Zatímco ptáčata chodí spát se slepicemi a o víkendu vstávají ve stejnou brzkou hodinu jako v pracovním týdnu, sovy usínají po půlnoci a o víkendu dospávají deficit. Tyto návyky si obvykle už neseme právě z dětství. Když jsem nějaký čas bydlela v rodině mého tehdejšího přítele, tak tatínek o víkendu vstával s kokrháním kohouta, zatímco maminka někdy až před polednem. Teprve kolem poledne snídala, takže oběd byl na stole až kolem půl třetí. V jiných rodinách se zase musí obědvat přesně kolem poledne a přes to nejede vlak.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová