Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Provoňte si domácnost: víme, jaká vůně se kam hodí

Provoňte si svůj domov
4. října 2022 | 06:00

Každý má jiný nos, ale existuje pár vůní, které vyvolávají pozitivní emoce ve většině z nás. Navíc voňavý domov bývá vnímán jako čistý. Nechte se inspirovat našimi praktickými tipy na to, jaké aroma navodí příjemnou atmosféru a provoní váš byt a jeho jednotlivé části.

Vůně na nás mají velký vliv. Jejich prostřednictvím si můžeme vybavit dávno zapomenutou vzpomínku i změnit náladu. Aromaterapie využívá blahodárné účinky rostlin a jejich vůní ke zlepšení duševního i fyzického stavu. Proto konkrétní vůni vybírejte podle svého momentálního rozpoložení a dejte na svůj nos. Dávejte vždy přednost kvalitě produktu před nízkou cenovkou. Esenciální oleje by měly být vždy stoprocentně přírodní a jejich obal byl měl být z tmavého skla. Nekvalitní a umělé vůně mohou místo příjemné atmosféry podráždit a způsobit bolest hlavy. Jaké aroma se hodí do jednotlivých místností v domácnosti?

Chodba

Chodba je první místo, do kterého vstoupíte, jakmile projdete hlavními dveřmi, a proto by měla udělat skvělý první dojem. K tomu vám výborně poslouží zemité vůně dřev, jako jsou cedr nebo pačuli. Nic nepokazíte ani univerzální vůní arganového oleje, která je více neutrální. Do předsíně se hodí také levandule, citron nebo hřebíček, které příjemně naladí a uvolní.

Video se připravuje ...
Lilia Khousnoutdinová nás provedla po nádherném bytě v centru Prahy • VIDEO: Videohub

Kuchyň

Při vaření vzniká spousta pachů, které je třeba pohlcovat. Digestoř občas nezvládne zatočit se všemi, ale s tím umí pomoct obyčejný citron. Zkuste na plotně nechat chvíli povařit vodu s citronem a bylinkami. Voňavé páry se dostanou i do dalších místností, a provoní tak celý byt. Nebo dejte na talířek citronovou kůru a ten položte na misku s vodou, kterou necháte na topení odpařovat. V kuchyni uplatníte vůně, které by měly především navodit chuť k jídlu. Například můžete na zeď pověsit trs tymiánu nebo můžete osvěžit vzduch vůní máty, bazalky, ovoce či jehličnanů. Nebo vsaďte na citrusové aroma, které mají v oblibě téměř všichni.

Autor: istock.com

Koupelna

V koupelně používejte především svěží vůně s dezinfekčním účinkem. Tuto funkci jednoznačně splní tea tree, eukalyptus nebo citron. V něm se pak pěkně snoubí skořice a hřebíček, které dokonale nastartují den. Podpořit vůni čistoty můžete ovocnými tóny meruňky, hroznového vína či broskví. Naopak večer si můžete zase dopřát relaxační koupel s vůní levandule, která uklidňuje a navodí pocit pohody.

Obývací pokoj

Snad jednou z nejdůležitějších místností je pak obývací pokoj, který bývá i srdcem domova, v němž se schází celá rodina. Tady si můžete dovolit s vůněmi experimentovat a volit aroma podle momentální nálady. Do nejživější místnosti v bytě se hodí aktivní květinové vůně. Povzbuzující jsou určitě ylang-ylang, japonská třešeň, lilie a magnolie.

Autor: istock.com

Šatník

Chcete-li provonět své prádlo, vložte do šuplíku jedno až dvě oblíbená mýdla nebo aromatický textilní pytlíček plněný sušenými bylinkami nebo květy. Ve skříni se uplatní vůně v krabičkách, textilních sáčcích, vhodné jsou i vonné krystaly nebo kuličky, které prádlo provoní a zároveň chrání i proti molům. Využít je můžete i k provonění zavazadel nebo domácího obutí.

Další možnost, jak provonět oblečení, představují voňavé ubrousky do sušičky, které nahrazují aviváž. Zkusit můžete také speciální vonnou esenci, která se přidává do napařovací žehličky. Během žehlení se „vpije“ do prádla, které získá příjemnou, nevtíravou vůni.

Autor: REDAKCE