Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tekuté zlato aneb Nejdražší parfémy světa. Které to jsou a kolik stojí?

7. dubna 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Flakony poseté diamanty, ručně vyráběný křišťál i omamné tóny ukrývající se v srdci parfému. Přesně takové jsou nejdražší vůně světa, které by šly bez nadsázky označit za pomyslné celebrity světa parfémů. Zapomeňte na Chanel nebo Dior. Tyhle parfémy vám doslova učarují. Jaké jsou nejdražší parfémy světa a kolik stojí?

Shumukh

Možná že vám název parfému Shumukh nic moc neříká, jedná však o nejdražší parfém na světě. Jeho cena se pohybuje okolo 1,29 milionu dolarů (přibližně 280 milionu Kč). Shumukh je proslulý také tím, že se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů, a to nejen díky své vůni. Zásluhu na tom má rekordní počet diamantů, kterými je flakon posetý. Tvůrcem parfému je Asghar Adam Ali, který je zároveň předsedou skupiny Nabeel Perfumes a také velkým mistrem parfémů.

Golden Delicious

Vůni s názvem Golden Delicious má na svědomí značka DKNY (Donna Karan New York). A právě tento parfém byl ještě donedávna na první příčce nejdražších parfémů světa. V loňském roce však skončil na druhém místě právě za Shumukhem.

Parfém Golden Delicious byl vyroben v jediném provedení a jeho účel byl jasný. Získání peněz pro charitu. Výroba tohoto parfému byla velmi náročná, a to nejen z hlediska ladění vonných tónů, ale především kvůli požadavkům na výzdobu flakonu. Ta totiž zabrala týmu odborných klenotníků více než 1500 hodin práce. Flakon je posetý australskými růžovými diamanty, žlutými safíry a 1,65karátovým brazilským tyrkysem. Cena tohoto parfému byla 1 milion dolarů (216 milionu Kč).

No. 1 Imperial Majesty

Třetí příčku obsadil parfém s názvem No. 1 Imperial Majesty od značky Clive Christian. Tento parfém navrhl slavný britský parfémář Roja Dove a ukrývá v sobě příjemnou aromatickou květinovou směs růžového oleje, jasmínu a tahitské vanilky. Jeho cena se pohybuje přibližně okolo 12 700 dolarů (275 tisíc Kč). Do dnešního dne jich bylo vyrobeno pouze deset kusů. No. 1 Imperial Majesty je balen v křišťálovém flakonu, který je zdobený 5karátovým bílým diamantem.

Les Larmes Sacrées de Thèbes

Parfém s honosným názvem Les Larmes Sacrées de Thèbes pochází z dílny společnosti Baccarat. Ta byla založena v roce 1764 a proslula především výrobou jemného křišťálu. Na scénu parfémů pronikla v 90. letech a do historie se zapsala právě díky omamné vůni Les Larmes Sacrées de Thèbes, kterého se vyrobily pouze 3 kusy a který patří mezi nejdražší dámské parfémy na světě. Flakon má tvar pyramidy, je z ručně vyrobeného křišťálu s ametystovým uzávěrem a jeho cena se pohybuje kolem 6 800 dolarů (okolo 140 tisíc Kč).