Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

V říjnu startuje další ročník Sazka Olympijského víceboje, zapojte svoje děti

4. října 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

Sazka Olympijský víceboj je projekt Sazky a Českého olympijského výboru, který je dostupný pro všechny základní školy, které se mohou s dětmi jednoduše zapojit v hodinách tělesné výchovy. Pro první stupeň základní školy je doporučeno zapojení do Olympijského diplomu, kde není cílem soutěžit o nejlepší výkony.

Olympijský diplom najde u každého žáka jeho přednosti a dle toho mu doporučí sporty, pro které má talent. Analýza nemá za úkol najít jen šikovné sportovce, ale ukázat, že sport je tu pro každého. Pro druhý stupeň je pak vhodnější soutěžní Odznak všestrannosti. Záleží však na každém učiteli, který program si vybere anebo jestli se rozhodne děti zapojit do obou částí Sazka Olympijského víceboje.

Projekt plný zábavy

Na začátku září se konalo Republikové finále Odznaku všestrannosti, což je právě ta soutěžní část projektu. Na Atletickém stadionu VUT v Brně se v 73 družstvech sešlo 584 sportujících dětí. Finále již posedmé vyhráli žáci Základní školy Oskol Kroměříž, všichni účastníci si ale užili nespočet zážitků a podali skvělé sportovní výkony.

Výkony mladých sportovců ze základních škol z celé republiky sledovali i čeští olympionici. „Je to krásné pozorovat děti, jak se i přes problémy spojené s pandemií vrací ke sportu, a hlavně se jím baví,“ říká bronzová medailistka z Atlanty 1996 Šárka Kašpárková, která je i ambasadorkou projektu Sazka Olympijský víceboj.

Úspěšní olympionici motivující děti k pohybu

Republikové finále Odznaku všestrannosti zahájil bronzový medailista z her v Tokiu šermíř Alexander Choupenitch. Úspěšný fleretista byl následně v obklopení nadějných sportovců, jež se s hrdinou poslední olympiády vyfotili. „Mám rád atletiku, ale když jsem viděl Alexe šermovat, tak přemýšlím, že bych to taky zkusil,“ usmíval se malý Michal reprezentující Jihočeský kraj.

Zde můžete zapojit svoji školu

Patronem dvanáctého Republikové finále Odznaku všestrannosti Sazka olympijského víceboje pak byl Jan Kůrka. Od zlatého střelce z her v Mexiku 1968 dostal nejlepší tým stříbrné pamětní medaile od České mincovny, na nichž byl právě Kůrka vyobrazen. Spolu s Janem Kůrkou předával dětem pamětní medaile i Aleš Veselý, generální ředitel Sazky. Dále pak medailová lyžařka Šárka Strachová a medailová atletka Šárka Kašpárková.

Republikové finále je složeno z deseti disciplín, jež musejí týmy absolvovat ve dvou dnech. Jde například o běh na 1000 metrů, dribling s basketbalovým míčem, skok do dálky nebo hod kriketovým míčkem.