Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jeseníky – zimní pohádka na dosah ruky

2. listopadu 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Vzpomínáte na doby, kdy byly Vánoce na sněhu běžným jevem nebo kdy svatý Martin obvykle přijížděl na bílém koni? Něco podobného už dnes na většině míst Česka nezažijete. V Jeseníkách ano. Pokud chcete znovu zažít staré dobré časy a přitom si užívat komfortu, za který by se nemusela stydět ani vyhlášená alpská střediska, jsou pro vás zimní Jeseníky ideálním místem k trávení volného času.

Na lanovce jako v obýváku

Mezi spoustu novinek letos patří například šestisedačková lanovka ve SKI Kraličák. Ta se řadí mezi nejmodernější v Česku. Navíc má vyhřívané sedačky nebo přístup k rychlé wi-fi.  Běžkaře potěší nová rolba na Pradědu, která se postará o údržbu nejvýše položených běžkařských tras v Česku. Ski areál Kouty a Červenohorské sedlo si pro letošek připravily například výkonnější sněžná děla, rozšíření parkovacích míst nebo online skipasy.

Autor: Shutterstock

To, co hledáte, máte přímo před nosem

Jeseníky vás chytnou a už nikdy nepustí. Zamilujete se do nich. Nabízí 55 lyžařských středisek. Mezi ty největší patří Ski areál Kouty,  Ski areál Červenohorské sedlo a Ski areál Kraličák. Ať už se rozhodnete lyžovat na malém rodinném svahu nebo v zázemí velkého střediska, můžete se spolehnout na bezpečnost, kompletní služby a zábavu pro celou rodinu. Například FUN park Kraličák ve Stříbrnicích patří mezi největší dětské ski parky v regionu.

Nejdelší sjezdovku naleznete na Ramzové. Měří více než tři kilometry. A další je hned o kousek dál – ve Ski areálu Kouty.

Autor: Centrála cestovního ruchu Olomouckého kraje

Pravá zimní poezie 

Jízda na sjezdovkách či ve volném terénu je otázka životního. Naproti tomu běžkování je hlavně o pohodě. Pohybovat se téměř neslyšně zasněženou horskou krajinou má nepopsatelné kouzlo. Je to jiný svět, než který zažíváte v běžném životě. Klidnou jízdou po udržovaných trasách se dostanete do nejzapadlejších míst hor nebo až na samotné vrcholky Jeseníků. Navštívíte vyhlášená zimní střediska i odlehlé lokality opředené bájnými pověstmi.

Autor: Centrála cestovního ruchu Olomouckého kraje

Přesto má i běžkování v nejvyšších moravských horách svoji sportovní hodnotu. Upravovaných běžeckých tratí je zde zhruba 300 kilometrů. Jesenická magistrála je trasa dlouhá 114 kilometrů. Až se na ni vydáte, nespěchejte. Přenocovat můžete v několika malebných horských chatách. Magistrála začíná v Dolní Moravě, vede přes Kladské sedlo, Paprsek, Ramzovské sedlo, Keprník, Červenohorské sedlo, Švýcárnu, Praděd, sedlo Skřítek směrem do Hraběšic a končí ve Vikýřovicích u Šumperka.

Autor: Centrála cestovního ruchu Olomouckého kraje

Skialpinisté vítáni!

Díky skvělým sněhovým podmínkám si lze i zde naplno užít skitouring. Pokud nechcete stát ve frontách na vlek a platit za permanentky, můžete vyzkoušet skitouring. Nemusí to být pouze o namáhavém výstupu na kopec a následném sjíždění hlubokým prašanem. Můžete se vydat i na krásný výlet zimní krajinou, kdy budete mít hory jen pro sebe. Mezi oblíbená místa patří Vysoká hole, Sviní žleb, svahy Pradědu, Dlouhých strání nebo Králického Sněžníku na česko-polském pomezí.

Autor: Centrála cestovního ruchu Olomouckého kraje

Dopřejte si relax

Po sportovním výkonu je třeba si kvalitně odpočinout. Energii po náročném dni načerpáte v nejlepších wellness zařízeních Česka. K dispozici máte třeba Termální lázně Velké Losiny, Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník či Schrothovy léčebné lázně Dolní Lipová. Mezi vyhlášené wellness resorty patří Therme Park Velké Losiny, Kolštejn a Kopřivná.

Autor: Centrála cestovního ruchu Olomouckého kraje

Auto nechte klidně doma

Do Jeseníků se pohodlně dostanete i bez auta. Cestovat můžete po železnici, která vede do těsné blízkosti vyhlášených zimních středisek. Ke sjezdovkám a hlavně k nástupním místům na běžecké tratě vás dostanou pohodlně skibusy. Ty jezdí každý víkend od ledna do poloviny března 2021. Pro všechny držitele karet YES CARD a Olomouc region Card je cesta zpět zdarma.

Autor: Shutterstock

COVID opatření

Pohyb v přírodě podporuje zdraví a zvyšuje imunitu, proto doufáme, že si cestu na hory v zimě najdete a užijete si u nás spoustu zážitků. Lyžařská střediska nenachávají nic náhodě a návštěvnost podpoří řadou bezpečnostních opatření. Prosíme vás, buďte ohleduplní sami k sobě i k ostatním a opatření dodržujte. Bude se jednat například o tyto opatření: vyznačení rozestupů u pokladen a na nástupištích, desinfekci vnitřních i vnějších prostor, kontrolu šátků či roušek, nové možnosti online nákupů i plateb, změna organizace výuky v lyžařských školách a další.   

Více informací na www.ok-tourism.cz.