Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

6 revolucí ve čtení: Od jeskynních maleb po audioknihy

  • ...
    14. října 2019 | 09:30

    Dříve než tu byl Marvel a DC existovaly jeskynní malby. Knihy v podobě, jaké známe dnes, vznikly až díky Gutenbergova knihtisku. Znáte všech šest klíčových revolucí, které změnily způsob, jakým se mezi lidmi šíří myšlenky a informace?

  • 1. První komiksy

    ...
    Autor: istock.com

    Vážně staré jeskynní malby najdete v jižní Francii. Chauvetova jeskyně má v portfoliu malby, jejichž stáří se odhaduje na 30—32 000 let. Na více než 100 kresbách najdete pořádnou ZOO: levharty, lvy, hyeny a medvědy. Pokud se ale bavíme o znacích, které mohly být písmem, tak se posuneme v čase dopředu. Do 7 tisíciletí př. n. l. spadají želví krunýře, které se našly v čínské provincii Che-nan. Také Česko má své jeskynní malby. V Kateřinské jeskyni (Moravský kras) najdete pravěké "smajíky", které před 6200 lety vytvořili pravěcí lidé. 

  • 2. Knihtisk aneb sekat knihy jako Baťa cvičky

    ...
    Autor: istock.com

    Johann Gutenberg v 15. století zdokonalil proces sazby (tiskové formy) složené ze sériově odlévaných tiskařských liter z kovu. Tiskové formy rázem nebyly na jedno použití jako v případě čínského knihtisku z 9. století. Gutenbergova písmena se po tisku z formy sundala a přeskupila pro další veledílo. Světlo světa tak konečně spatřila efektivní technologie k šíření psaného slova, která do té doby neměla obdoby. 

    Gutenbergův knihtisk dal mocný impuls k vytváření jazykových pravidel. Ale to nebyla jeho jediná přednost. Knihtisk významně podpořil evropské reformační hnutí. Protestanství sehrálo významnou roli i v šíření gramotnosti, jelikož své věřící oproti katolictví vedlo k samostudiu bible.

  • 3.

    ...
    Autor: istock.com

    Noviny byly v Evropě od půlky 15. století VIP zbožím. Psaly se ručně, takže si je mohly dovolit hlavně movití: královské rodiny, šlechta a vlivné církevní instituce. Samozřejmě i zde do věci promluvil revoluční Gutenbergův knihtisk. Trh s novinami dost nakoplo rozšiřování pravidelného poštovního spojení. Přístup k informacím najednou nebylo výsadou VIP.

    Ranní deník New York Sun prodával 1 výtisk za fantastický 1 cent. Zločin, aféry, sex, politika, to byla témata, která zajímala obyčejné lidi, a podle toho se přizpůsoboval styl, jakým se periodikum psalo: srozumitelně a poutavě. 

  • 4. #PAPERBACK #BESTSELLER

    ...
    Autor: istock.com

    Paperbacky (knihy s měkkou vazbou) se rozšířily v půlce 19. století. K prvním nakladatelstvím, která si v 30. letech 20. století na paperbackách postavila podnikání, bylo Penguin Books (Velká Británie) a Pocket Books (USA). U těchto knih se neřešila kvalita papíru: tisklo se levně a text klidně po pár desítkách let vybledl. V roce 1949 se zrodila hvězda: nakladatelství Harlequin. Paperbackům dlouho vévodily romanťárny, science-fiction, fantasy a horor. 

  • 5. E-knihy a E-noviny

    ...
    Autor: istock.com

    A zase jsme u Johanna Gutenberga. V roce 1971 Michael S. Hart založil Projekt Gutenberg. Tentokrát nešlo o další revoluci v tisku knih, ale o dobrovolnickou iniciativu digitalizovat kulturní díla. Projekt Gutenberg je nejstarší digitální knihovnou a zpřístupňuje knihy se statusem volného díla (vypršela u nich majetková autorská práva). První e-knihy byly nelegálními kopiemi, pak přišel Projekt Gutenberg a svá díla začali nabízet i autoři, jejichž knihy nechtěli nakladatelé vydat.

  • 6. Audiokniha aneb čteme očima

    ...
    Autor: istock.com

    Audiokniha původně nevznikla kvůli řidičům, kterým se při cestě z a do práce začala zajídat rádia. Řidiči ovšem v průběhu evoluce audioknih dost ovlivňovali, z čeho se mluvené slovo nejvíc poslouchalo.

    Podrobnější informace o revoluci ve čtení najdete ZDE >>>

Autor: red
Klíčová slova:  volný čas, čtení, knihy, audiokniha, komiks
Diskuse ke článku
.