Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koloběžky jsou zdravé, zábavné a můžete s nimi třeba venčit psa

10. září 2019 | 06:00

Určitě jste si toho všimli. Čím dál víc lidí kolem vás jezdí na koloběžkách, ty totiž rozhodně nejsou jen pro děti. Řeč není o těch s malými kolečky, ani o všelijakých elektromodelech, co jsou k půjčení na ulicích. Máme na mysli pořádné velké stroje, na kterých můžete jezdit ve městě stejně jako v přírodě. 

Obliba velkých městských i cestovních koloběžek u nás neustále roste a není divu. Jsou zábavné, mají velmi pozitivní vliv na zdraví, kondici, snižování nadváhy a jsou vhodné a bezpečné pro všechny věkové skupiny od dětí po seniory.

Ale pozor, pokud se při výběru vhodného stroje necháte unášet primárně nízkou cenou, může se pro vás koloběh stát brzy spíše noční můrou. Zbytečně se nadřete, nekvalitní rám možná rupne v tu nejnevhodnější chvíli anebo vás nechají „ve štychu“ brzdy.

„Výlet na koloběžce je skvělá záležitost nejen pro jednotlivce, toužící si srovnat záda, užít přírodu a načerpat endorfiny z aktivního pohybu, ale je to parádní týmová zábava. Ať už jste dva, tři nebo deset, na kolobkách si užijete společných zážitků víc než na kole,“ říká Marek Kostka, přední český odborník na vývoj a výrobu koloběžek.

Možná si říkáte, že koloběh není úplně vhodný pro výlety, ale tady není řeč o malých koloběžkách s malými pryžovými kolečky. Jedná se o moderní cestovní koloběžky s velkými koly. Tyto koloběžky jsou dokonce vhodné i na výlet po kempech, protože se na ně dá leccos navěsit.

Z Čech nebo z Číny? 

Koloběžky pořídíte ve specializovaných obchodech na kola a koloběžky, tak pomalu v každém druhém obchodě se sportovním zbožím. K sehnání jsou jak ty ryze české, které se zde navrhují a vyrábí téměř od prvního do posledního šroubku, tak ty, které se zde pouze montují z dovezených dílů nebo rovnou celé dováží například z Číny. U koloběžek však na výrobním postupu a kvalitních součástkách velmi záleží.

Velmi záleží na tom, pro jaké účely koloběžku chcete. Do města? Na delší výlety? Na venčení vašeho psa? Skládací? Je v tom řada otázek, podívejte se například na www.kolobka.cz, kde najdete intuitivní konfigurátor pro výběr koloběžky. Před koupí také doporučuji navštívit některou ze specializovaných prodejen, kde vám poradí nejen s výběrem koloběžky, ale také z výběrem vhodných doplňků. Koloběžku si můžete také vyzkoušet v půjčovně.

Cena je velmi důležitá informace, protože právě od ní se odvíjí kvalita použitých komponentů a celkové zpracování. Dnes se cena nejprodávanější „zlaté střední třídy“ koloběžek pohybuje okolo 10 000 korun pro volnočasové aktivity. Pokud chcete ušetřit, lze zakoupit koloběžky z levnější kategorie, kde ceny startují od 5 500 korun, ale to doporučujeme opravdu jen lidem, kteří koloběžku chtějí užívat spíše zřídka nebo mají omezený rozpočet.

Pozor, čím níže, tím lépe! 

A teď jeden oblíbený omyl - lidi při výběru koloběžky často řeší výšku nášlapu, tedy to, jak vysoko je část, na které se stojí. Zpravidla platí, že čím vyšší nášlap, tím větší námaha při jízdě. Protože to znamená pokrčenější stohnou nohu, váš pohyb bude připomínat klekání, čímž budete nezdravě zatěžovat vaše klouby. 

Kvalitní koloběžky mají nášlap co nejníže. Není vhodné volit vyšší nášlap jen kvůli tomu, že budu "škrtat" o nerovnosti při jízdě. V koloběžkářské komunitě znamená odřený nášlap správně a dobře používanou koloběžku, proto nemějte strach, když někde škrtnete.

A tady máte konkrétní tipy, které cyklotrasy jsou pro projížďky na koloběžce ty nejlepší. Mezi nejdoporučovanější trasy patří cesta po Jižních Čechách, dále z Letohradu do Ústí nad Orlicí nebo třeba projížďka Dolánky u Turnova. Také například v okolí Klínovce je na lesních cestách vyznačeno 73 km tras pro horská kola, koloběžky i pro pěší. Nebo byste se chtěli případně projet po Mělnicku nebo jižní Moravě?

Autor: red