Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak naučit děti uklízet… nejen svůj pokoj

20. září 2017 | 00:00
Prezentace klienta |

Máte pocit, že po svých dětech uklízíte i to, co by dávno zvládli sami? Naučit děti pořádku můžete i bez pláče a křiku. Platí jednoduchá rovnice: čím dříve začnete, tím jednodušší bude děti k uklízení a pomáhání vést. Ty nejmenší děti tyto činnosti totiž berou jako hru. Nic ale není ztraceno ani později. Jak tedy dítě naučit uklízet? A od kolika let je vhodné ho zapojit do chodu domácnosti?

Pravidelný režim zabrání každodennímu dohadování

Mnohem snáze daného cíle dosáhnete, pokud budete začínat mírněji a úkoly budete přidávat postupně. Vhodné je také dodržovat jistý režim a vyžadovat po dítěti úklid ve stejnou denní dobu. Například ideálním časem pro úklid hraček je večer. Před tím, než jde dítě do postýlky, mu totiž snadněji vysvětlíte, že i hračky chtějí v noci spinkat na svém místě. Zkuste i pro jiné úkoly vymyslet podobný příběh. Nemusí jít o smyšlenou pohádku. Stačí vysvětlit, proč je daná činnost důležitá.

Vysvětlete, proč je uklízení důležité

Ukažte své ratolesti, že uklizený pokoj je mnohem lepší, než když se v něm válí páté přes deváté. Nevyhrožujte přitom tresty ani neslibujte přehnanou odměnu, když zadanou povinnost dítě splní. Snažte se vysvětlit, proč sami pořádek udržujete, a jděte mu ve všem příkladem. Jednoduchý příklad: když není uklizená kuchyň, nedá se v ní uvařit oblíbený oběd, pokud není špinavé oblečení v koši, nemůže být oblíbené tričko druhý den vyprané, rozházené hračky jsou smutné, raději by se na svého majitele těšili na poličce nebo v košíčku atd.

3 tipy, jak dítě naučit si po sobě uklízet

1.     Každá věc má své místo

Jistěže dospělí vědí, kam která věc patří. Víte ale jistě, že se v tomto systému orientuje také dítě? Pro děti nemusí být správné místo každé z věcí tak jasné. Usnadněte jim proto hledání například pomocí barevných a obrázkových kartiček, kterými vždy označte, co se kde nachází.

2.     Obrázkový systém

Do šatní skříně nalepte cedulky s obrázky jednotlivých druhů oblečení. Krabice s hračkami zase odlište třeba podle barev. Když bude stavebnice v modré plastové krabici, plyšové hračky v růžové a papíry, pastelky a fixy v zelené, dítě si snadno zapamatuje, co kam patří.

3.     Intuitivní uspořádání

Všimli jste si, že nejmenší děti neustále přesouvají jednotlivé předměty na jiná místa, než kam jste je uložili vy? Nechte je, ať si rozhodnou o místě svých hraček ve svém pokoji samy. Dítě si tak totiž vytváří pořádek, který mu bude nejvíce vyhovovat a ve kterém se bude nejlépe orientovat.

Autor: Acomware

Nepřeceňujte možnosti dítěte

Vyžadujte po svém dítěti jen ty práce, které jsou adekvátní jeho věku. Váš drobeček si po sobě ve 3 letech postel neustele. Od toho tu jsou přeci rodiče, aby mu pomohli. Ale pyžámko už si složit dokáže, proto to nechte na něm. Pomoc rodičů je vždy nutná, ovšem je třeba rozlišovat mezi pomocí a vykonáním všech povinností místo dítěte!

Co tedy nepatří mezi pomáhání v domácnosti? Jsou to všechny činnosti, které by si měli všichni členové rodiny dělat sami za sebe. Dítě by si po sobě mělo uklidit talíř a hrneček, mělo by si odnášet své odpadky do koše, házet špinavé oblečení do koše na prádlo, uklízet své oblečení do skříně, starat se o svou školní aktovku, sešity nebo penál.

TIP: Usnadněte dětem připravování tašky do školy. Kvalitní školní batohy pro prvňáčky i starší školáky s promyšleným komorovým systémem pomohou udržovat pořádek ve školních potřebách.

… A co naopak mezi domácí práce patří a kdy je vhodné s nimi začít?

S čím by dítě mělo pomáhat v kterém věku?

3–4 roky: zalévání květin, vyndání prádla z pračky do prádelního koše, otření jídelního stolu, krmení domácích mazlíčků, zametání, úklid věcí na své místo, odložení bot do botníku, podávání kolíčků na prádlo

5–6 let: pomáhání při vaření, párování ponožek, mytí umyvadla, vyklízení nádobí z myčky, prostírání stolu, zametání smetáčkem, uklízení nákupu z tašek

7–8 let: věšení prádla, luxování, stlaní postelí, vynášení koše, zařízení menšího nákupu v blízkém obchodě, žehlení kapesníků, ručníků a triček, utírání prachu

Pamatujte, že nejmladší dětí by měly pomáhat spíše formou hry. Neočekávejte žádné velké výsledky a vždy dítě pochvalte. Pokud nechce, nepomáhejte mu a dopřejte mu samostatnost. Požádá-li vás o pomoc, buďte vstřícní a zadaný úkol znovu vysvětlete, nebo mu s ním rovnou pomozte, abyste jej neodradili hned v začátcích.

A nezapomeňte na trpělivost, i tu se kromě úklidu děti učí nápodobou – od vás.