Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vyhněte se jarní únavě, pomáhá pitný režim

4. května 2017 | 10:00
Prezentace klienta |

Malátnost, ztráta energie nebo celkové vyčerpání se velmi často projevuje v jarních měsících. Je to z toho důvodu, že po zimě je naše tělo zaneseno nahromaděnými toxiny, které způsobují, že se cítíme silně znaveni. Jak se s těmito nepříjemnými příznaky vypořádat a zvládnout toto období v plné síle?

Od únavy, potíží se soustředěním, podrážděnosti a celkového pocitu fyzické i psychické vyčerpanosti nám pomůže úklid v naší životosprávě, dostatečná fyzická aktivita ale i kvalitní odpočinek.

Přesto však jedním z největších bojovníků, který vám pomůže toto období překlenout, je pramenitá voda a dostatečný pitný režim. Tekutina, která tvoří téměř 70 % našeho organizmu, je nezbytná pro fungování všech orgánů a dostatečnou hydrataci našeho těla. Při nedostatku vody se krev zahušťuje a hůře teče. Horší průtok krve vede k únavě, nervozitě a někdy i k bolestem hlavy. Kvalitní pitný režim pomáhá pročišťovat naše tělo a účinně ho zbavuje toxinů a škodlivých látek. Přesto stále většina lidí na správný pitný režim zapomíná.

Pramenitá voda jako základ

Nejvhodnější k pití je čistá pramenitá voda, která by měla tvořit 90 % denního pitného režimu. Toto pravidlo si stále mnozí lidé neuvědomují a staví svůj pitný režim na tekutinách, jako jsou například černý čaj nebo káva, což je velká chyba. “Pramenitá voda obsahuje minerály v rozmezí 150-400 mg/l a ze zákona se do ní nesmí přidávat žádné jiné látky (kromě CO2). Je proto ideálním společníkem na každý den,” přibližuje Ing. Beata Karvašová, zodpovědná za kontrolu kvality pramenité vody z Rajecké doliny.

Kolik toho vypít?

Příjem tekutin závisí mimo jiného i na tom, zda cvičíme a jakou máme celkovou fyzickou aktivitu. „Příjem tekutin ovlivní i to, kolik vypijeme nápojů s odvodňujícím účinkem (kávy, černého čaje) nebo například v případě žen také na tom, zdali jsou těhotné nebo kojící. Velkou roli hraje i zdravotní stav, kdy zvýšené množství tekutin bychom měli přijímat při horečkách nebo průjmech. Obecně ale platí, že by dospělý člověk měl vypít zhruba 20 – 40 ml tekutin na 1 kg tělesné hmotnosti za 24 hodin, což je cca 2 – 3 l tekutin denně,” uvádí nutriční terapeutka Martina Korejčková.

Pitný režim během dne

Určitě nepijte, až když pociťujete žízeň. V takovou dobu už tělo „křičí“ po doplnění tekutin, a to je špatně. Jedním z pravidel, které bychom měli dodržovat, je pít po několika dávkách během dne. Tělo totiž ztrácí vodu už během spánku, a proto je potřeba začít hydratovat hned poté, jak vstaneme. „Pít bychom měli rovnoměrně po dobu celé aktivní části dne - dohánět množství tekutin před spánkem není řešení. Během odpočinku se zpomaluje metabolizmus, také plný močový měchýř nás navíc bude nutit vstát na toaletu a spánek kvůli tomu nebude plnohodnotný. Pití vody rovnoměrně v průběhu dne tak zvyšuje její účinnost pro organismus,“ radí gastroenterolog a odborník na výživu MUDr. Peter Minárik a dodává, že nejlepší je najet na pitný režim jako na dobrý zvyk.

Ideální je proto pít raději častěji a po menších dávkách a vycvičit tak sebe i svoje tělo na časté intervaly doplňování tekutin. Začít bychom měli nejlépe hned z rána. Proto po probuzení vypijte ideálně dvě sklenice vody, pomůžete tak aktivovat vnitřní orgány. Pokud se vám podaří vypěstovat si návyk do dvanácté hodiny vypít přibližně litr tekutin, vaše tělo vám bude více než vděčné: „Pravidelné pití pramenité vody nalačno každé ráno zároveň posiluje zdravé hubnutí, protože zmenšuje pocit hladu a snižuje sklon k přejídání,“ vysvětluje dále Peter Minárik.

Autor: istockphoto.com

Jak pít při jídle

Pití vody během jídla má také svá pravidla. Trávicí systém sice pracuje mnohem lépe, pokud je dobře hydratován, ale to neznamená, že bychom mu měli dopřát velké dávky vody, právě když zpracovává snědené jídlo.

Naopak sklenice pramenité vody vypité půl hodiny před jídlem podporuje tvorbu enzymů. Je zdrojem živin pro trávicí systém, posiluje průtok lymfy a z těla tak odcházejí škodlivé látky, dochází k detoxikaci močového systému. Správné množství vody vypité před jídlem nejlépe pomůže našemu tělu s vyplavováním toxinů nacházejících se především v ledvinách, játrech a ve střevech.

Signály špatné hydratace

Jedním ze signálů, jak poznat, že málo pijeme, je barva moči. Zdravá moč je světlá, čirá tekutina medové až jantarové barvy. Světlejší odstíny žluté barvy ukazují, že jste dobře hydratování. Jakmile barva výrazněji tmavne, je to znamení, že je potřeba více pít. "Nedostatek vody v těle prozrazuje malátnost, únava, bolest hlavy, zpomalení metabolických procesů, vznikající poruchy soustředění, nervozita. Zanedbávaný pitný režim tak může mít výrazný vliv například i na náš pracovní výkon, proto bychom jej neměli podceňovat v žádném ročním období,” zdůrazňuje na závěr nutriční terapeutka Martina Korejčková.

Nevíte kolik přesně toho vypít?

Využijte kalkulačku pitného režimu na :

http://www.rajec.com/pitny-rezim-cz/pitny-rezim-rajec-cz

 

 

Video se připravuje ...