Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pozor na výběr octa při zavařování

11. července 2016 | 16:30
Prezentace klienta |

Na trhu totiž existuje octů celá řada a ne každý se hodí na zavařování i dochucování současně.

Lihové octy především pro zavařování a nakládání

Těmi nejznámějšími jsou lihové octy, především nejrozšířenější kvasný lihový ocet v 8% koncentraci. Mnohé hospodyně jej používají pro nakládání, zavařování i jako dochucovadlo do omáček, salátů, vyvařují s ním kámen z rychlovarných konvic - prostě univerzál na všechno.

Ve skutečnosti je ocet lihový nejvhodnější pro nakládání. A to jak chuťově, tak svou koncentrací pro dobrou konzervaci potravin. Pro dochucování majonéz, salátů či dressingů použijte naopak octy ovocné s výraznější a vhodnější chutí.

Ocet pro zavařování dobře vybírejte

Nakládané okurky byly u nás vždycky rodinným pokladem. Není nad ten zvuk, kdy se zakousnete do okurky, z které ještě skapává sladkokyselý lák, a ozve se typické křupnutí. Především na ty doma zavařené nedáte dopustit, protože po pravdě – ty kupované – většinou nejsou ono. Proto si každý rok s velkým úsilím sami vypěstujete nebo za nemalý peníz nakoupíte okurky, zeleninku, ocet, a namísto koupání v parném létě si vyhradíte čas na zavařování, a s chutí do toho.

Jenže ouha, jaké je vaše zklamání, když natěšení na lahodnou chuť „vašich“ osvědčených okurek  zavařovačku po čase otevřete, a už po prvním kousnutí cítíte, že to není ono. I když jste použila stejný postup jako dřív, okurky jsou rozměklé, šedé a chuťově úplně jiné, než jste byli zvyklí! Kde se stala chyba?

Rozdíl může být v octu

V obyčejném kvasném lihovém 8% octu! Pravděpodobně jste nesáhla po tradičním českém octu. Ocet z Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování u nás, je svým složením a výrobním postupem prostě jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný. Vyrábí se již desítky let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad. Například ten bzenecký obsahuje karamel a voňavý estragon, které chuť a vůni nálevu dokonale chuťově vyzdvihnou.

Autor: Bzenecký ocet

Ovocné octy – ideální dochucovadlo

Mnohé hospodyně používají pro všechna dochucení jeden jediný typ octa – kvasný lihový. Na trhu však existují pro dochucování i vhodnější druhy - ovocné octy.

Jablečný kvasný ocet

Má blahodárný vliv na naše zdraví - přispívá ke zlepšení metabolismu, k redukci hmotnosti, odstranění pocitu únavy a snižování hladiny cholesterolu v krvi. Způsobuje intenzivnější spalování potravy tím, že zvyšuje hladinu kyslíku v krvi. Přidává se do salátů a zeleninových pokrmů, ve kterých navozuje nenapodobitelnou, silnou a ostrou chuť.

Vinný kvasný ocet

Vyrábí se z bílého nebo červeného vína. Jsou ideální do salátů, omáček, dresinků a marinád. Ocet z bílého vína se znamenitě hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině, ten z červeného vína je zase vhodný pro všestranné použití v kuchyni.

Mnoho dalších rad a tipů na zavařování, nakládání a použití octa v moderní kuchyni najdete na www.bzeneckyocet.cz.