Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Češi milují tavený sýr! Co jste o něm ještě nevěděli?

19. dubna 2016 | 09:40
Prezentace klienta |

Dokážete si představit svou domácnost bez legendárního „taveňáku“? Tavený sýr je jednoznačně součástí běžného života většiny Čechů. Pro 80 % z nich je navíc běžným obsahem lednice. Ostatně to potvrzuje i průzkum společnosti NMS Market Research.

Celorepublikový potravinový průzkum také dokazuje, že „taveňáky“ jsou u Čechů hodně populární. U více než poloviny Čechů ve věku do 30 let ho běžně najdeme v lednici. Ještě víc je populární u lidí nad 50 let, 87% dotázaných z této věkové skupiny má sýr stále připravený ve své ledničce.

Na chleba na svačinu pro děti, ale i do omáček…

Jedním z důvodů proč Češi milují tavený sýr je kromě jeho chuti také jeho širokospektrální možnost využití nejen na svačinu, do omáček a na chleba, ale také třeba na výlet, protože je praktický a skladný. S tím souhlasí polovina respondentů. A více jak polovina žen, přesněji 54  %, tvrdí, že je užitečné mít doma tavený sýr a mít ho připravený pro každou příležitost.

„Ze svačiny připravené doma se stává velký trend a lidé jim přikládají stále větší důraz. Tavený sýr je její oblíbenou součástí. Zejména ve spojení se zeleninou a pečivem,“ dodává Sébastien Navarro, Marketing Director ze společnosti Bel Sýry Česko.

Podle průzkumu je při výběru sýru nejdůležitější cena a chuť. Tyto informace sleduje v obou případech přes 70 % dotázaných.

Taveňák každý den? Není problém

 „Konzumace kuchyňské soli je v naší společnosti vysoká. Podle výsledků našich studií, dospělý člověk sní denně až 3x více kuchyňské soli, než je doporučováno,“ uvádí vedoucí lékař oddělení léčebné výživy a předseda Nutričního týmu ve FN Praha Motol MUDr. Petr Tláskal.

Vysoký obsah soli je jedním z největších mýtů v souvislosti s tavenými sýry. Proto si mnoho konzumentů mylně myslí, že jsou nezdravé a neměli by být součástí každodenní vyvážené stravy.

„Je proto velmi nutné, aby si člověk uvědomoval, že konzumace kuchyňské soli je sice potřebná, ale v úměrném množství.  Společnost pro výživu doporučuje bezpečnou konzumaci kuchyňské soli v dávce 5-6 g za den. K výrobě taveného sýra je kuchyňská sůl v určitém množství potřebná, dodává sýru nejen chuť, ale i další vlastnosti.  Tavený sýr obsahuje ale i skupinu dalších jako jsou bílkoviny, vápník a jiné vitamíny. Patří tak do výběru potravin k zjištění dostatečně pestré a nutričně hodnotné výživy,“ konstatuje MUDr. Tláskal.

Obecně platí, že jedno celé balení taveného sýra zdaleka nepokryje denní doporučenou dávku soli, obavy konzumentů jsou proto zbytečné. Proto můžete tavený sýr bez problému konzumovat každý den. Tavený sýr má množství kuchyňské soli navíc uvedeno na etiketě.

Jedna třetina lidí do 30 let si dopřává tavený sýr alespoň jednou týdně. U starší generace je to ještě víc, celých 70 % lidí starších 50 let. Právě muži a lidé nad 50 let patří mezi největší konzumenty. Za týden spotřebují téměř dvě krabičky těchto sýrů.

A kdy během dne si nejčastěji pochutnáváme na taveném sýru?

Průzkum dokazuje, že nejvíc nám chutná ráno a dopoledne. Více než polovina respondentů nejraději konzumuje přímo ke snídani. Dalších 36 % dotázaných si pak sýr namaže na chleba ještě k dopolední svačině. Sýrové trojúhelníky snídá každý týden polovina dotázaných konzumentů. Ke svačině si sýr vychutnávají i děti školou povinné. Do balíčku jim ho alespoň někdy přichystají téměř tři čtvrtiny rodičů.

Správná hospodyňka pro „taveňák“ i přes plot skočí…

Více než polovina kuchařek, přesněji 62 % dotázaných žen, používá tavené sýry k přípravě dalších pokrmů. Polovina z nich jej používá na výrobu různých omáček. Ještě více ho ale hospodyňky využívají na všechny možné druhy pomazánek.

Taveňák jako součást české kultury

Tavené sýry potvrzují svou dominantnost v českých domácnostech. Vždyť právě celých 95 % Čechů si alespoň někdy během roku tavený sýr dopřeje a proto můžeme s přehledem potvrdit, že Češi jsou národem milovníků „taveňáku“.

Dokazuje to i fakt, že Česká republika patří k zemím s největší spotřebou tavených sýrů v Evropě. Češi zkonzumují 2,1 kg tavených sýrů ročně. Předčili jsme tak velmoci jako je Švýcarsko, Německo nebo Anglie.